Uttrekk og innmelding av opplysninger fra EPJ fra offentlig tannhelsetjeneste gir bedre muligheter for styringsinformasjon fra tjenestene fordi data er personidentifiserbare og inneholder i utgangspunktet opplysninger om alle kontakter i tjenestene. Personidentifiserbare data gjør det mulig å koble data til andre opplysninger om helsehjelp i KPR og andre helseregistre, og det er også mulig å få informasjon om pasienter fra andre registre, f.eks. landbakgrunn, flyktningstatus, sosioøkonomisk status eller utdannelse.
Innmeldingen som er utgangspunktet for denne rapporten, inneholder ikke nødvendigvis alle relevante opplysninger som er tilgjengelig i dagens journalsystemer. Vi savner for eksempel opplysninger om hvilken gruppe i tannhelsetjenesteloven pasienten i offentlige tannhelsetjeneste tilhører. Det arbeides videre med et format for innmelding av helseopplysninger fra tannhelsetjenesten til KPR, og vi antar at dette uttrekket i større grad kan ivareta KPR sitt behov for strukturert informasjon.
I denne rapporten har det ikke vært mulig å hente ut strukturerte data om både tannhelsetilstand over tid. Det er mulig å registrere tannstatus i EPJ, men denne er ikke komplett. Vi har funnet data om nye funn, tilstander og også og behandling i data som er meldt inn til KPR fra EPJ i tannhelsetjenesten. Det er også mulig å trekke ut data om ulike pasientgrupper etter tannhelsetjenesteloven og TOO pasienter, selv om disse opplysningene ikke er med i det foreløpige uttrekket. Statistikk om behandling og tannstatus som i dag meldes til SSB fra fylkeskommunene (KOSTRA skjema 43), kan også i fremtiden hentes direkte fra KPR. Det er også mulig å koble data i KPR med andre registre, slik at vi ved behov kan få statistikk om forbruk av tannhelsetjenester til ulike grupper i befolkningene, som personer med psykisk sykdom (som vist ovenfor) eller personer med lav inntekt og utdannelse.
Følgende opplysninger er tilgjengelig for KPR, ved hjelp av et nytt uttrekk av opplysninger fra EPJ:
*TOO Tannhelsetilbudet til tortur og overgrepsutsatte og personer med odontofobi
- Antall under behandling
- Antall ferdigbehandlet
- Omfang av tann- og munnsykdom
- Type behandling
- Tilgjengelighet (se
Tannhelsetjenester til innsatte i fengsel[1]
Ovenfor har vi laget en oversikt over behandlinger i klinikker som er lokalisert i fengsler (Tabellene 2.6 og 2.7). Vi har imidlertid behov for mer kunnskap, både om tannhelsetilbudet i fengslene og om hvilke innsatte som mottar tannbehandling utenfor fengslene. Vi mener det er mulig å gjennomføre en registerkobling mellom KPR og Kriminalomsorgen for å kunne lage statistikk over innsattes bruk av helsetjenester i KPR og NPR. Statistikkbehovet er kort oppsummert nedenfor.
- Antall under behandling
- Antall ferdigbehandlet
- Omfang av tann- og munnsykdom
- Type behandling
Tannhelsetjenester til flyktninger
Per 1.1.2023 er det ifølge SSB 280 000 personer med flyktningstatus i Norge (inkludert familietilknyttet flyktning), 18 500 0-29 år og 5 500 over 67 år. Fra Syria ca. 35 000 og Ukraina ca. 30 000. Nesten 10 000 av de ukrainske flyktningene er under 18 år. UDI anslår for 2023 basert på et mellom scenario, at ytterligere 33-45 000 fra Ukraina vil komme til Norge i 2023
- Antall under behandling
- Antall ferdigbehandlet
- Omfang av tann- og munnsykdom
- Type behandling
Det er behov for flere opplysninger om tannhelsetjenesten enn de som er benyttet i denne rapporten. Vi vil likevel se spesielt på hvilke opplysninger vi har behov for som IKKE kan hentes ut fra EPJ med dagens løsninger, som grunnlag for mulige tiltak for bedre tilgang til opplysninger frem i tid.