Bedre innsikt og forståelse
Innsikt, forståelse og systematisk utvikling av den akuttmedisinske kjede skal bygge relevant og pålitelig styringsinformasjon og registerdata av høy kvalitet. For å bidra til dette prioriteres følgende tiltak:
- Utvikle og etablere et godt kunnskapsgrunnlag for hele den akuttmedisinske kjede.
- Utarbeide en plan for forskning for de akuttmedisinske tjenestene, som kan gi økt kunnskap på området.
- Foreslå nasjonale kvalitetsindikatorer og system for oppfølging og utvikling av de akuttmedisinske tjenestene.
- IKT-systemer som sikrer informasjonsflyt og informasjonsdelingen i sanntid i hele pasientforløpet, uavhengig av organisasjon.
Styrke samarbeid og samhandling
Koordinerte akuttmedisinske tjenester av høy kvalitet bygges gjennom systematisk samarbeid og samhandling mellom aktørene i kommunene og de regionale helseforetakene.
For å bidra til dette prioriteres følgende tiltak:
- Identifisere tiltak og virkemidler som sikrer at de akuttmedisinske tjenestene er et helhetlig tjenestetilbud på tvers av forvaltningsnivå. (Møteplasser)
- Revisjon av samarbeidsavtale 11, om «omforente beredskapsplaner» og «planer for den akuttmedisinske kjede», herunder utvikle veiledningsmateriell, finansieringsordninger og metodikk for implementering.
- Utvikle nasjonale behandlingsforløp for utvalgte prioriterte pasientgrupper.
- Insentivsystemer og/eller refusjonsordninger som understøtter behandlingsforløpene.
- Utvikle en felles definisjon av hastegrader i den akuttmedisinske kjeden.
Kompetent og beredt
Kompetente og beredte medarbeidere skapes gjennom opplæring i å utføre egne arbeidsoppgaver og trening i samhandling og samarbeid med andre medarbeidere i den akuttmedisinske kjede.
For å bidra til dette prioriteres følgende tiltak:
- Utvikle nasjonal metodikk og materiell for tverrfaglig teamtrening i samhandling på tvers av forvaltningsnivåene.
- Utarbeide minimumskrav til opplæring av relevante grupper i akuttmedisinske tjenester.
- Utvikle nasjonale modeller for fagstoff, felles prosedyrer og rutiner for bruk på alle nivå i kommuner og helseforetak.
Omstilling mot bærekraft
Aktivitetsvekst, endringer i bosettingsmønsteret, endret ansvars- og oppgavedelingen, sentralisering av spesialiserte funksjoner og nye behandlingsformer, driver frem behov for omstilling og endring av arbeidsform og oppgavedeling i den akuttmedisinske kjede.
For å bidra til dette prioriteres følgende tiltak:
- Prøve ut nye tjenestemodeller på tvers av forvaltningsnivåene for å styrke tilbudet til pasientene.
- Prøve ut nye former for diagnostikk og beslutningsstøtte som kan endre behandlingsforløp og optimalisere ressursinnsats ved behov for akuttmedisinske tjenester.
- Videreutvikle AMK- og Legevaktsentralenes kommunikasjon med, og veiledning av befolkningen i akuttmedisinske situasjoner.