Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Kapittel 3.1Igangsatt: Veiledning om dagens regelverk

Bakgrunn

I kapittel 6.2 i sluttrapport for koordineringsprosjektet står anbefalingen:

  • at tverretatlig regulatorisk veiledning fortsetter, med noen forbedrings- og utviklingspunkter.
  • at Helsedirektoratet har hovedansvar for veiledningstjenesten fra 2024, med bidrag fra Direktoratet for medisinske produkter og Helsetilsynet, etter deres respektive forvaltningsansvar.

Status

Tverretatlig regulatorisk veiledning fortsetter.[33]

Hensikten med den tverretatlige veiledningstjenesten er å gi spisset veiledning om kunstig intelligens til prosjekter eller miljøer som har behov for hjelp med juridiske problemstillinger knyttet til flere regelverk. Målet med tjenestetilbudet er å bygge kompetanse og regelverksforståelse både i sektoren og hos etatene. Dette er nyttig spisskompetanse for å kunne bidra til å holde farten oppe i sektoren på trygg innføring av KI, samt å kunne bidra til å tydeliggjøre eksisterende regelverk, foreslå regelverksendringer og bidra ved innføring av nytt regelverk fra EU. Veiledningstjenesten har så langt i 2024 fått flere søknader om veiledning, og opplever at det er økende interesse og behov for denne typen veiledning.

Helsedirektoratet har hovedansvar for veiledningstjenesten fra 2024, med bidrag fra Direktoratet for medisinske produkter og Helsetilsynet, etter deres respektive forvaltningsansvar. Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet ønsker også å delta i veiledningstjenesten fremover.

Det er behovet til sektoren som er førende for veiledningstjenesten. I og med at behovet er varierende og de ulike aktørene har ulikt kompetansenivå, må veiledningstjenesten være fleksibel i hvordan veiledning tilbys og hvilke saker som behandles. Det er behov for å kunne skalere tjenesten både opp og ned.

Dersom behovet øker og blir tydeligere bør det vurderes om tilbudet bør utvides til å være en regulatorisk sandkasse og om andre etater og områder bør inngå i tjenesten.

Plan fremover

  • Ta imot søknader om og tilby regulatorisk veiledning
  • Oppdatere og produsere nye artikler på tverretatlig info-side om KI, herunder dele relevante avklaringer og svar på juridiske spørsmål fra veiledningstjenesten
  • Fortsette å markedsføre veiledningstjenesten.
  • Vurdere videreutviklingsområder for veiledningstjenesten
  • Inkludere Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet i veiledningstjenesten
  • Vurdere å etablere et nettverk for jurister som arbeider med KI

Hvem er ansvarlig

Helsedirektoratet

Hvem samarbeider

Direktoratet for medisinske produkter og Helsetilsynet bidrar på forespørsel. Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) ønsker å inkluderes i arbeidet.

Siste faglige endring: 13. august 2024