Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Kapittel 4.5Anbefalt: Videreutvikle metodevurderinger

Bakgrunn

I kapittel 6.2 i sluttrapport for koordineringsprosjektet står anbefalingen:

  • at metodevurderinger (HTA) videreutvikles for å tilpasses vurderinger av KI-systemer.[58]

Problem som skal løses

Det å vurdere om en ny metode med kunstig intelligens er trygg, sikker, etisk og kostnadseffektiv er viktig. Metodevurderinger som vi er vant til i dag, er ikke godt tilpasset medisinsk utstyr med KI. KI-systemer er datadrevet, som betyr at skjevheter forplanter seg raskt og bredt. Generative modeller er vanskelig å teste og validere. Det vil antakelig komme mange KI-systemer på markedet, og det vil kreve høy kapasitet å gjøre en metodevurdering (HTA) på hvert produkt. Det er derfor behov for å vurdere om man bør gjøre metodevurderinger på overordnet nivå eller på typer KI-systemer, for eksempel for produkter innenfor et konkret område som digital patologi.

Status

Mange beslutninger vil skje lokalt og da kan mini-metodevurderingene være aktuelt. FHI har ansvar for mini-metodevurderinger. En mini-metodevurdering er en nedskalert form av de nasjonale metodevurderingene, og er tilpasset for bruk både i sykehus og kommuner. På Folkehelseinstituttet sine nettsider finnes veiledning og nasjonal database over alle ferdigstilte og påbegynte mini-metodevurderinger, og kontaktperson for andres mini-metodevurderinger.[59] Mini-metodevurderinger kan publiseres og gjenbrukes.

Det er pågående arbeid som er relevant for vurderinger av metoder som omfatter bruk av KI-systemer:

  • Direktoratet for medisinske produkter (DMP) leder en arbeidsgruppe som skal levere en rapport til Beslutningsforum om rammer og kriterier for medisinsk utstyr i Nye Metoder. Sykehusinnkjøp og fagdirektørene er med i arbeidsgruppen. Rapporten skal leveres i løpet av 2024. Det vil være hensiktsmessig å avvente dette arbeidet før man vurderer om det er særlige aspekter med KI som må tas spesielt hensyn til. 
  • Hvordan systemene for prioritering skal videreutvikles i takt med medisinskteknologisk utvikling vil antakelig adresseres i den neste prioriteringsmeldingen, som skal lanseres i starten av 2025.[60]

Plan fremover

  • Når rapporten om rammer og kriterier for medisinsk utstyr er ferdig (planlagt i slutten av 2024): følge opp eventuelle innspill og tiltak.
  • Når prioriteringsmelding er ferdig: gjøre den samme vurderingen som ovenfor.

Aktuelt samarbeid

Helseregionene, Direktoratet for medisinske produkter, FHI og Helsedirektoratet.

 

[58] En metodevurdering (HTA) er en systematisk måte for å kartlegge og vurdere effekt, sikkerhet og helseøkonomiske forhold ved anskaffelser. I tillegg kan en metodevurdering (HTA) inneholde en vurdering av tilgjengelighet, brukervennlighet, etiske og juridiske vurderinger, og sosiale og organisatoriske konsekvenser.

Siste faglige endring: 13. august 2024