Bakgrunn
I kapittel 6.6 i sluttrapport for koordineringsprosjektet står anbefalingen:
- Planen bør ha en strategi for utvikling og anskaffelser av KI-løsninger i helse- og omsorgstjenesten. Målsetningen med strategien bør være at helse- og omsorgstjenesten bidrar til utvikling av KI-utstyr på en kostnadseffektiv og fremtidsrettet måte.
Merk at oppdraget fra HOD var å utarbeide en felles KI-plan, og ikke en strategi, som var forslaget i sluttrapporten. I arbeidet med felles KI-plan er en av hovedprioriteringene å legge til rette for å ta i bruk kommersielle KI-produkter. Dette området har derfor fått lav prioritet og området er foreløpig lite utredet.
Hva er problemet
Det stilles høye krav til kvalitet for å gå fra forskning og utvikling til KI-systemer som skal brukes klinisk i helsetjenesten, og våre innspillsmøter viser at kravene også er utfordrende å forstå. Det gjør det krevende for forskere og utviklere å både sette seg inn og sørge for å etterleve regler og krav. Det kan være vanskelig og tidkrevende å sikre finansiering til et helt FoU-løp, som inkluderer kommersialisering.
Hva vil vi oppnå
Det bør bli mer effektivt å både utvikle og kommersialisere KI-systemer. På sikt kan dette føre til at flere forskningsprosjekter utvikles til KI-produkter som tas i bruk og gir nytteverdi i helse- og omsorgstjenesten.
Forsknings- og utviklingsmiljøer bør få bedre kjennskap til rammer og føringer knyttet til KI-systemer som for eksempel regelverk knyttet til medisinsk utstyr, slik at de kan gjøre riktige valg, både i forskningsprosjekter og eventuelle kommersialiseringsløp. Videre bør behov for støtte i KI-kommersialiseringsløp identifiseres, eksempelvis knyttet til regelverk, praktiske forhold og finansiering.
Hva skjer på området
- "Forskningsmilliarden" er en satsning fra Regjeringen som skal øke forskningsinnsatsen på kunstig intelligens og digitale teknologier på minst én milliard de neste fem årene.
- Eksisterende strukturer for støtte til kommersialisering på helseområdet, som Health Catalyst, helseklyngene og TTO-ene (Technology Transfer Office) ved universiteter og forskningsinstitusjoner med flere.
- Direktoratet for medisinske produkter utgir og vedlikeholder veiledningsmateriell om regelverk for medisinsk utstyr[55] og har en veiledningstjeneste for innovasjon.[56]
- TEF Health[57] (Testing and Experimentation Facility for Health AI and Robotics) skal tilby standarder for sertifisering og kvalitetskontroll for å forenkle prosessene for å få ansvarlige KI-systemer på markedet.
Hvordan gjøre det
Følgende aktiviteter er aktuelle:
- Undersøke barrierer og mulige tiltak for at flere forskningsprosjekter utvikles til KI-produkter.
- Ett tiltak kan for eksempel være å videreutvikle eksisterende strukturer for støtte til kommersialisering.
- Vurdere behov for tydeligere styring av og prioriteringsstøtte til ønsket utviklingsretning. Behov vurderes sammen med sektor.
- Aktuelle tiltak kan for eksempel være å lage en årlig rapport om ønsket retning.
- Vurdere å utarbeide veiledningsmateriell knyttet til forskning, utvikling og kommersialisering av KI-systemer for helse- og omsorgstjenesten
Aktuelt samarbeid
Teknologioverføringsmiljøene (TTO) på universitetene, FOU-aktørene, Helsedirektoratet, Helse- og omsorgstjenesten, Direktoratet for medisinske produkter.