Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Kapittel 1.7Personell og rekruttering

Det er behov for å ansette fagpersonell med riktig kompetanse i det ambulante spesialisthelseteamet. For en pilotperiode der tilbudet skal kunne tilbyr til ca. 40 barn og unge årlig, tilsvarende 10 prosent av den totale målgruppen, vil dette kreve 5 terapeuter. I tillegg vil det være behov for en leder, en lege og en psykiater med erfaring fra somatikk i halv stilling hver, samt en nevropsykolog. Totalt utgjør dette 9 årsverk.

Dersom tilbudet skal breddes til å gjelde for hele landet vil det være behov for ca. 50 terapeuter for å tilby behandling til ca. 400 barn og unge årlig. Også her vil det være behov for en leder samt noen stillinger til leger, psykiatere og nevropsykologer.

Rekruttering av terapeuter bør rette seg mot fagpersonell innen ulike sektorer som har solid bakgrunn i relevant utdanning og klinisk erfaring. Terapeutene bør også ha erfaring med personer med lavere sosioøkonomisk status og erfaring fra ulike kulturelle og kontekstuelle strukturer. Videre bør terapeutene blant annet ha ulik kompetanse og erfaring innen volds- og risikoutredning, basisutredning i PHBU og HABU, vold og SSA, komplekse traumer, psykiske lidelser, nevroutviklingsforstyrrelser, sosiale utfordringer, multisystemisk terapi, familiearbeid, miljøterapi, rusbehandling, minoritetsarbeid, pedagogikk og somatikk.

Eksempler på aktuelle fagpersoner som terapeuter inkluderer sykepleiere, helsesykepleiere, vernepleiere, barnevernspedagoger, miljøterapeuter og sosionomer. I tillegg til terapeutene vil det som nevnt også være behov for psykologer, nevropsykologer, psykiatere, leger, administrativt ansatte, ansatte til forskning og evaluering, samt ledere.

Personlig egnethet og erfaring bør vektlegges: fleksibilitet, struktur og gode samarbeidsevner. Også god kjennskap til kommunale tjenester bør vektlegges. 

Mangel på helsepersonell

I lys av helsepersonellmangelen er det viktig at nye tiltak ikke bare adresserer de spesifikke behandlingsbehovene for målgruppen, men også tar hensyn til utfordringene knyttet til ressurstilgang. Ambulant spesialisthelseteam har til hensikt å være et tilbud som skal bidra til å optimalisere arbeidet som gjøres i møte med barn og unge med høy risiko for å skade andre.

Dette er en gruppe som krever mye ressurser fra mange tjenester i ulike sektorer i dag. Ved å tilby fagspesifikk støtte og veiledning til lokale tjenester kan ambulant spesialisthelseteam bidra til å redusere ressursbruken lokalt ved at tjenestene jobber mer systematisk og kunnskapsbasert. Teamet kan også bidra til å avlaste presset på øvrig spesialisthelsetjeneste.

Samlet kan det redusere behovet for å trekke på allerede overbelastede ressurser både i helsetjenesten og øvrige tjenester.

Siste faglige endring: 22. oktober 2024