Høringsbrev

Bakgrunn og formål

I Norge går 9 av 10 barn i alderen 1-5 år i barnehage. For barnehagebarn utgjør måltider i barnehagen en vesentlig del av deres daglige inntak av mat og drikke, enten maten er medbragt eller servert. Mat og måltider i barnehagen har derfor stor betydning for barnas kosthold og matvaner, og dermed helse.

Det var behov for å revidere retningslinjen slik at den er i tråd med Helsedirektoratets kostråd (2011), reviderte næringsstoffanbefalinger (NNR 2012 og norske næringsstoffanbefalinger 2014) og annen nytt/ oppdatert lovverk og kunnskap på feltet.

Nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider i barnehagen erstatter IS-1484: «Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen» fra 2007 og IS-1536: «Bra mat i barnehagen – råd, tips og oppskrifter». Revidering av retningslinjer for mat og måltider i barnehagen er et av oppfølgingspunktene til tiltaket om å fremme gode mat- og måltidsvaner i barnehagen i Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold (2017-2021).

Anbefalingene i retningslinjen er knyttet til gjennomføring av måltid (spisetid, tilsyn, tilrettelegging fysisk og sosialt), den ernæringsmessige kvaliteten på mat og drikke som tilbys, mattrygghet og hygiene, matallergi og – intoleranser samt miljøhensyn. Antall anbefalinger er redusert fra 15 i retningslinjene fra 2007 til 12 i revideringsprosessen. Det er inkludert nye tema i retningslinjen: matallergi og -intoleranser, bærekraft/ miljøvennlige hensyn og servering av varmmat.

Målsettingen med retningslinjen er at ansatte i barnehagen har en oppdatert, kunnskapsbasert og brukervennlig retningslinje som bidrar til å sikre barnehagebarn gode rammer for måltidet og en god ernæringsmessig kvalitet på mat- og drikketilbudet, jf. krav i Forskrift om miljørettet helsevern i barnehager og skoler m.v.. Godt forankrede retningslinjer kan forbedre praksis og gi et mer likeverdig mattilbud til barn i hele landet som kan bidra med å utjevne sosial ulikhet i helse blant barn. Retningslinjens anbefalinger beskriver en praksis eller fremgangsmåte som gjenspeiler faglig forsvarlighet og/eller god praksis på dette feltet.

Målgrupper for retningslinjen

Hovedmålgruppe for retningslinjen er barnehageeier, barnehagestyrer, barnehagepersonell og andre som jobber i barnehagen. Retningslinjen kan også være relevant for foreldre/ foresatte, helsestasjonstjenesten og tannhelsetjenesten samt i kommunalt planarbeid relatert til folkehelsearbeidet.

Høringsutkast

Se høringsutkast: Nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider i barnehagen

Ved å klikke på «skriv ut retningslinjen» øverst til høyre genereres det en PDF som kan lagres eller skrives ut. Det kan være nyttig å ha retningslinjen ved siden av deg mens du fyller ut spørreskjemaet og utarbeide en kladd for høringssvar som deretter limes inn i spørreskjemaet.

Høringsinstanser

Listen er ikke uttømmende. Andre interessenter er velkommen til å komme med innspill.

Stat og kommune

  • Utdanningsdirektoratet (Udir)
  • Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir)          
  • Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi)
  • Folkehelseinstituttet (FHI)                                                       
  • Mattilsynet
  • Landets fylkesmenn
  • Landets fylkeskommuner
  • Landets kommuner
  • Landets fylkestannleger

Fagforeninger

  • Norsk forening for ernæringsfysiologer
  • Utdanningsforbundet  
  • Den norske tannlegeforening  
  • Norsk tannpleierforening          
  • Norsk Tannvern                                                             
  • Landsgruppen av helsesøstre (NSF)                     
  • Norsk fysioterapeutforbund
  • Den norske legeforening           

Organisasjoner/ ombud

  • KS
  • Foreldreutvalget i barnehager (FUB)                     
  • Kreftforeningen                                                            
  • Forbrukerrådet               
  • Nasjonalforeningen for folkehelsen     
  • Diabetesforbundet       
  • Landsforeningen for hjerte- og lungesyke
  • Framtiden i våre hender
  • Geitmyra matkultursenter for barn       
  • Norske kvinners sanitetsforening          
  • Astma og Allergiforbundet (NAAF)                       
  • Norges Kvinne- og Familieforbund      
  • Norsk Cøliakiforening (NCF)    
  • Kost- og ernæringsforbundet
  • Private barnehagers landsforbund (PBL)            
  • Kanvas barnehager                                                      
  • FUS-barnehagene
  • Opplysningskontoret for meieriprodukter
  • Opplysningskontoret for  brød og korn 
  • Opplysningskontoret for frukt og grønt
  • Opplysningskontoret for egg og kjøtt
  • Norges sjømatråd
  • Fiskesprell

Kompetansesentre og utdanning

  • Nasjonalt kompetanstjeneste for habilitering av barn med spise- og ernæringsvansker
  • Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet (MHFA)
  • Hemil-senteret, UIB                                     
  • NAKMI (Nasjonal kompetanseenhet for minoritetshelse)                        
  • Senter for samisk helseforskning           
  • Sametinget
  • Høgskolen i innlandet  
  • Høgskolen i Sørøst-Norge                                         
  • Høgskulen på Vestlandet           
  • Høgskolen i Oslo og Akershus                  
  • Høgskolen i Østfold                                                      
  • Høgskulen i Volda
  • Nord Universitet                                                           
  • Universitetet i Tromsø 
  • Universitetet i Stavanger           
  • Universitetet i Agder
  • Universitetet i Oslo, avd. ernæringsvitenskap