ICD-10 og ICD-11
ICD-11 er på vei til Norge
I Norge har vi lenge brukt diagnosekodeverket ICD-10 til å registrere sykdommer og dødsårsaker. Nå er det på tide med en oppgradering. Verdens helseorganisasjon (WHO) har etter en omfattende revisjon av ICD, lansert en ny og forbedret versjon: ICD-11.
Les mer om Norges arbeid med overgang til ICD-11
Her kan du søke i ICD-10
FinnKode er Helsedirektoratets tjeneste for søk og oppslag i kodeverk og terminologi til bruk i den norske helse- og omsorgstjenesten. Her kan du søke i samtlige kodeverk, laste ned kodeverk til Excel-format og importere til fagsystemer gjennom API.
Gå til FinnKode
Veiledning
Last ned gjeldende filer for ICD-10
Kurs i bruk av ICD-10 og prosedyrekoder
Medisinske koder brukes for å beskrive hva helse- og omsorgstjenesten behandler pasienter for, og hvilke undersøkelser og behandlinger pasientene får. For at beskrivelsen av aktiviteten i helse- og omsorgstjenesten skal bli korrekt er det viktig at kvaliteten på kodingen er god. Helsedirektoratet tilbyr 10 e-læringskurs i medisinsk koding.
Kurs i medisinsk koding
Hva brukes ICD til?
I dagligtale snakker vi om diagnoser, som er de medisinske betegnelsene på sykdommer eller skader pasienter har. Leger og andre med diagnostisk kompetanse stiller diagnoser. Diagnoser uttrykt bare med ord er dårlig egnet for databehandling og statistikk, blant annet på grunn av muligheten for skrivefeil, synonyme begreper og at man velger å uttrykke seg litt ulikt. For eksempel er Setesdalsrykkja og Huntingtons chorea to helt ulike navn på samme sykdom, men det er bare én kode for sykdommen i ICD. En kode og en diagnose kan være det samme, men en kode vil ofte dekke flere nærliggende diagnoser. Det er også slik at ikke alle diagnoser har en eksakt kode. Dette gjelder for eksempel ved en del sjeldne sykdommer eller ved nye måter å se sykdomstilstander på. Samme sykdom kan også ha ulike navn på ulike språk, mens koden fortsatt er den samme om man bruker samme kodeverk. Medisinsk koding sørger for at informasjon om like eller liknende diagnoser uttrykkes på én måte og lagres likt i datasystemer. På denne måten vil informasjonen bety det samme for den som registrerer kodene som for den som bruker kodene. Det tradisjonelt viktigste formålet med medisinsk koding er å få oversikt over forekomsten av ulike sykdommer og dødsårsaker i befolkningen, og hvordan dette varierer med tid og sted. I Norge rapporteres og samles ICD-koder i nasjonale registre, som for eksempel Norsk Pasientregister (NPR) og Kreftregisteret. Kodene skaffer også virksomhetsdata som brukes i styring og planlegging av helsetjenesten. I Norge brukes også sentralt rapporterte virksomhetsdata som grunnlag for den aktivitetsbaserte finansieringen av spesialisthelsetjenesten, selv om økonomi eller finansiering ikke er formålet med den medisinske kodingen. Når ulike virksomheter, regioner og land bruker ICD for utveksling av informasjon, kan den kodede informasjonen sammenlignes på tvers av virksomheter og landegrenser. Registrering og rapportering av ICD-koder for covid-19 var for eksempel viktig for nasjonal og internasjonal beredskap og sykdomsovervåkning under pandemien.
Eksempler på bruk av ICD-10
Trenger du botoxinjeksjoner på grunn av skjeling?
Helsedirektoratet bruker ICD-10 sammen med prosedyrekoder for å beregne ventetid. Les mer på helsenorge.no.
Vil du vite mer om bruk av brystbevarende kirurgi i Norge?
Ta en titt i Helsedirektoratets statistikk.
Lurer du på hvor mange som ble operert for gallesten i din region?
Ta en titt i SSBs Statistikkbank på ssb.no.
Viktige datoer og frister
Den norske tilpasningen av ICD-10 oppdateres årlig og tas i bruk 1. januar. Vi samler innspill til endringer gjennom hele året, men forslag må sendes innen 1.mai for å bli saksbehandlet innen neste års publisering. 1. januar: oppdaterte kodeverk tas i bruk 1. mai: frist for endringsforslag 1. juni: møte i referansegruppe 30. juni: endringer endelig besluttet 1. oktober: kodefiler gjøres tilgjengelig
Jeg har endringsforslag
Send henvendelsen til kodehjelp@helsedir.no Fristen for innspill til ICD-10 er 1. mai. Merk: Informasjonen du sender inn skal ikke inneholde helseopplysninger eller andre personopplysninger om pasienter, heller ikke i sladdet form.