Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Pasientinformasjon opioider

Oppstart

Legen har anbefalt deg et sterkt smertestillende legemiddel som tilhører legemiddelgruppen opioider. Disse inneholder morfin eller morfinlignende stoffer. Opioider brukes ved akutte smerter eller unntaksvis for å forbedre livskvaliteten ved langvarige smerter som ikke skyldes kreftsykdom. Ved akutte smerter bør dette legemidlet kun brukes i en kort periode i inntil fire uker. Legen din vil i samarbeid med deg fastsette type smertestillende legemiddel, dosering og varighet på behandlingen.

Bivirkninger

Regelmessig og langvarig bruk av sterke smertestillende legemidler kan føre til avhengighet og en tilvenning selv om legemidlet brukes etter legens anbefaling.

Avhengighet og tilvenning

Regelmessig og langvarig bruk av sterke smertestillende legemidler kan føre til en tilvenning ved at effekten reduseres. Varig bruk kan føre til utvikling av avhengighet selv om legemidlet brukes etter legens anbefaling.

Nedtrapping

Ved jevnlig bruk er det anbefalt en gradvis nedtrapping i samarbeid med legen din. En rask, uplanlagt avslutning på behandling med opioider kan føre til ubehagelige plager som muskelsmerter, hjertebank, angst og søvnforstyrrelser. I slike tilfeller vil en nedtrappingsplan være til hjelp for å minske plagene. Legen din kan gi deg råd om nedtrapping og lage en nedtrappingsplan.

Opioider og alkohol

Bruk av opioider i kombinasjon med alkohol og/eller andre vanedannende legemidler bør unngås da de kan forsterke hverandres effekt på sentralnervesystemet. Slik forsterkning kan bli så tydelig at det øker risiko for alvorlige tilstander, for eksempel i form av pustevansker under søvn. I sjeldne tilfeller kan slike pustevansker føre til livstruende situasjoner.

Bilkjøring

Opioider er merket med rød varseltrekant noe som betyr at de kan påvirke oppmerksomheten og nedsette kjøreferdighetene. Vær spesielt oppmerksom på at det for enkelte opioider kan ta lang tid før disse er ute av kroppen. Betjening av maskiner og alle kjøretøy skal unngås. Veitrafikkloven pålegger alle å ikke kjøre bil når man er påvirket av trafikkfarlige legemidler. Ved bruk av opioider skal legen vurdere om man oppfyller kriterier for førerkortforskriftens helsekrav, og har lov til å fortsette å kjøre bil. 

Bruk hos personer over 65 år

På lik linje med andre aldersgrupper skal opioider kun brukes i to til fire uker også hos personer over 65 år. Personer over 65 år er særlig utsatt for bivirkninger grunnet aldersrelaterte fysiologiske forandringer, som innebærer blant annet redusert nyrefunksjon. Av den grunn er det veldig viktig at opioider kun brukes slik legen har anbefalt.

Opioider og risiko ved for høy dose

En alvorlig bivirkning med opioide legemidler er risiko for at du slutter å puste. Denne bivirkningen kalles overdose, og kan i verste fall være dødelig. 

Overdoser oppstår hvis du får i deg en større dose legemiddel enn kroppen din tåler. Det kan for eksempel skje om du opplever episoder med svært sterke smerter, og tar større dose enn legen din har anbefalt for å lindre smerten. 

Dersom du bruker opioide legemiddel over tid venner kroppen din seg til opioideffekten, og kroppen utvikler toleranse. Har du en legemiddelfri periode (planlagt eller uventet) øker risikoen for overdose etter dette, dersom du starter opp igjen med samme dose opioider som tidligere Ved pauser på 8-10 dager er kroppen helt avvent. Om du starter igjen med like høye doser som før legemiddelpausen startet øker risiko for overdose.

Overdoser kan behandles med legemidlet nalokson. Nalokson virker ved å blokkere effekten av opioidene i kroppen. Nalokson gis oftest som nesespray. Dersom legen din vurderer at du kan ha en økt risiko for overdosering av opioider, får du en resept på nalokson slik at du få dette utlevert på apoteket. Apoteket vil gi deg informasjon om når og hvordan sprayen skal benyttes.

Ved en overdose kan man ikke benytte nalokson på seg selv. Det er viktig å informere dine pårørende slik at de kan hjelpe deg om det blir nødvendig.

Symptomer på overdose kan være 

  • lite eller ingen pust
  • blå lepper og fingertupper
  • manglende reaksjon på kontakt eller smertestimuli

Ved slike symptomer, bør førstehjelp igangsettes:

  • Ring 113 
  • Gi nalokson nesespray:
    • Før sprayens spiss inn i neseboret 
    • Trykk på stempelet til du hører et klikk. 
    • Dersom personen ikke blir bedre i løpet av 2-3 minutter setter du en ny dose i det andre neseboret.
  • Start hjerte- og lungeredning hvis pasienten er livløs

På Helsenorge finner du mer informasjon om når det kan være fare for overdose, og hva man skal gjøre.

Først publisert: 19.10.2021 Siste faglige endring: 05.07.2024 Se tidligere versjoner