Konkret må arbeidsgiver vurdere:
- Om det er forsvarlig at ansatte som ikke er immune mot en smittsom sykdom, og som ikke tar imot tilbud om vaksine, arbeider med sårbare pasienter. I tillegg må arbeidsgiver vurdere følgene av smitte i den aktuelle pasient-/brukergruppen, samt den risikoreduserende effekten av vaksinasjon eller omplassering av ansatte.
Dersom virksomhetsansvarlig vurderer at det ikke er forsvarlig at den ansatte jobber med sårbare pasienter, må det etableres ekstra beskyttelsestiltak, eller den aktuelle ansatte må få arbeidsoppgaver som ikke innebærer kontakt med sårbare pasienter.
Styringsretten er ulovfestet, men begrenses av rammene til arbeidsmiljøloven og arbeidsavtalen samt krav til saklighet. Sakligheten vil her kunne ha sin begrunnelse i vurderingen av om forsvarligheten ikke kan ivaretas uten at den ansatte er vaksinert.
- Om det er nødvendig å tilby den ansatte vaksine etter arbeidsmiljølovens bestemmelser. Risikoen for smitte varierer med ulike arbeidsoppgaver, hvilke pasientgrupper en arbeider med, kvaliteten på smitteforebyggende rutiner og hvordan rutinene etterleves av den enkelte helse- og omsorgsarbeider. På bakgrunn av den konkrete risikovurderingen skal arbeidsgiver iverksette smittereduserende tiltak.
- Arbeidsgiver skal, ifølge forskrift om utførelse av arbeid § 6-12 og forskrift om smittevern i helse- og omsorgstjenesten § 2-2 a), pkt.1 og § 3-6, sørge for at personell som kan utsettes for smitte i arbeidssituasjonen får informasjon om influensavaksinen. Arbeidsgiver skal også dekke utgifter til vaksinering:
- Tiltak som skal gjennomføres som følge av krav i arbeidsmiljøregelverket er det arbeidsgiver som skal dekke utgiftene til.
- Vaksinering tilbudt arbeidstakerne må ikke medføre omkostninger for dem. Det følger også av direktiv 2000/54/EF artikkel 14 nr. 3 (inntatt i EØS-avtalen - vedlegg XVIII nr. 15)
- Den enkelte virksomhet skal dekke utgiftene til smittevern over eget budsjett.
Generelt bør arbeidsgivere:
- Motivere til og signalisere tydelige forventninger til ansatte om å la seg vaksinere ved årlig tilbud om influensavaksine og andre relevante vaksiner.
- Sørge for at arbeidstakere tilbys lett tilgjengelig, sikker og effektiv vaksinasjon. Med sikker vaksine menes at vaksinering ikke medfører vesentlig helserisiko for den ansatte. Med effektiv vaksine menes at vaksinen gir rimelig god beskyttelse.
- Gi tilbud om vaksinasjon skriftlig. Det bør dokumenteres at tilbud om vaksinasjon er gitt. Ansatte skal gis informasjon om fordeler og ulemper ved å la seg vaksinere. Det er frivillig for arbeidstakerne å ta imot tilbudet om vaksinasjon.