Under framgår en tematisk gjennomgang av særlig viktige nasjonale og vesentlige regionale interesser på folkehelseområdet som skal legges til grunn ved vurdering av planforslag. Det er temaer som i hovedsak ikke oppfattes tilstrekkelig ivaretatt i andre veiledere, rundskriv etc. Temaene er ikke en uttømmende gjennomgang av alle forhold som kan gi grunnlag for innsigelse på folkehelseområdet.
Bokvalitet og universell utforming
Statlige planretningslinjer for samordnet bolig-, areal- og transportplanlegging. Forhold som kan gi grunnlag for innsigelse kan være:
- At planleggingen ikke sikrer gode nok uteområder, lysforhold og miljøkvalitet, i tråd med statlige normer og retningslinjer.
- At planleggingen ikke tar tilstrekkelig høyde for universell utforming og tilgjengelighet for alle.
- At planleggingen ikke tar tilstrekkelig hensyn til den delen av befolkningen som har lav mobilitet, herunder barn, eldre og personer med nedsatt funksjonsevne, med hensyn til nærhet mellom bolig, tjenester, service, kulturaktiviteter mv.
Barn og unge
Rikspolitiske retningslinjer for å styrke barn og unges interesser i planleggingen. Forhold som kan gi grunnlag for innsigelse kan være:
- At arealer og anlegg som skal brukes av barn og unge ikke er tilstrekkelig sikret mot forurensning, støy, trafikkfare og annen helsefare.
- At det i nærmiljøet ikke finnes tilstrekkelige arealer hvor barn kan utfolde seg og skape sitt eget lekemiljø i tråd med statlige normer og retningslinjer.
- At kommunene ikke avsetter tilstrekkelige, store nok og egnede areal til barnehager og skoler.
- At det ved omdisponering av arealer som i planer er avsatt til fellesareal eller friområde som er i bruk eller er egnet for lek, ikke skaffes fullverdig erstatning.
Lokal sosial bærekraft
I følge folkehelseloven § 4 skal kommunen blant annet fremme gode sosiale og miljømessige forhold, bidra til utjevning av sosiale helseforskjeller og bidra til å beskytte mot uheldige helseforhold.
Det er etter hvert satt i gang flere områderettede innsatser knyttet til utsatte lokalområder i Norge. Utsatte områder kjennetegnes blant annet med opphoping av befolkningsgrupper med levekårsutfordringer, og områdene har ofte behov for fysisk opprusting. I et folkehelseperspektiv er det sentralt å legge til rette for en sosialt balansert utvikling av lokalmiljøer, herunder å forebygge og motvirke opphoping av grupper med levekårsutfordringer.
Utforming av fysisk omgivelser og lokalisering av ulike typer bygg og anlegg kan påvirke områders attraktivitet positivt eller negativt, herunder påvirke befolkningssammensetning i områder. På bakgrunn av dette vil forhold som kan gi grunnlag for innsigelse være:
- At det er overveiende sannsynlig at planleggingen kan bidra til å påvirke utsatte områders omdømme og attraktivitet negativt.
- At det er overveiende sannsynlig at planleggingen kan bidra til miljømessig urettferdighet og helserisiko.
- At det er overveiende sannsynlig at planleggingen kan bidra til segregering (geografisk opphoping av homogene populasjoner).
- At det er overveiende sannsynlig at planleggingen kan bidra til gentrifisering (beboere prises ut til fordel for mer velstående grupper).
Fysisk aktivitet
Gå- og aktivitetsvennlige nærmiljøer er ett av tre innsatsområder i Meld. St. 19 (2018–2019) Folkehelsemeldinga — Gode liv i eit trygt samfunn (regjeringen.no). Sammen om aktive liv – Handlingsplan for fysisk aktivitet 2020-2029 understreker fysisk aktivitet som et nasjonalt hensyn som skal ivaretas i planlegging etter plan- og bygningsloven. Forhold som kan gi grunnlag for innsigelse kan være:
- At planen motvirker effektiv framkommelighet for aktiv transport på overordnet nivå.
- At planen motvirker effektiv framkommelighet for aktiv transport i nærmiljøer, herunder kan skape barrierer for sammenheng i tur-, gang- og sykkelvegnett, naturområder, turdrag, friområder og parker, stikk-/snarveier ved utbygging.
- At planen ikke ivaretar trygghet og sikkerhet for gående, syklende og andre myke trafikantgrupper.
- At planen svekker muligheten for fysisk aktivitet og nærfriluftslivsliv i bo- og nærmiljøer. Det kan være reduksjon av felles arealer og/ eller svekkelse av kvaliteter på felles arealer. Fellesarealer kan f. eks. være parker, hundremeterskoger og andre grønne lunger, men også byrom, plasser og mer tilrettelagte aktivitetsarenaer knyttet til organisert og uorganisert aktivitet.
Andre folkehelserelevante temaer
Det vises til andre sektorers rundskriv / veiledere / retningslinjer / annet vedrørende ytterligere folkehelserelevante temaer (i alfabetisk rekkefølge). Hvilke folkehelserelevante tema som vil være aktuelle i andre sektorers rundskriv mv. vil variere fra situasjon til situasjon.
- Bane NOR: Veileder - nasjonale jernbaneinteresser i arealplanlegging
- Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap: Retningslinjer for fylkesmannens bruk av innsigelse
- Klima- og miljødepartementet: Nasjonale og vesentlige regionale interesser på miljøområdet – klargjøring av miljøforvaltningens innsigelsespraksis
- Kommunal- og moderniseringsdepartementet: Veileder om barn og unge i plan og byggesak
- Mattilsynet: Mattilsynets innsigelsesrett etter plan- og bygningsloven
- Norges vassdrags- og energidirektorat: Nasjonale og vesentlige regionale interesser knyttet til NVEs saksområder i arealplanlegging
- Riksantikvaren: Veileder. Kulturminner, kulturmiljøer og landskapplanlegging etter plan- og bygningsloven. Se kap. 3.4 innsigelse.
- Sametinget: Sametingets planveileder (veilederen revideres og er på høring)
- Statens vegvesen: Innsigelse