- Forventet sykdomsvarighet ved matforgiftning 1–2 døgn, ved infeksjon 1–3 uker eller mer.
- Egenmelding eller sykmelding på inntil 5 dager vil ofte være nødvendig ved:
- Feber
- Nedsatt allmenntilstand
- Smittefare: se smittevernveilederen (FHI)
- Ved fortsatt behov for sykmelding etter 3 uker revurder tilstand og situasjon.
- Alle tilstander må vurderes individuelt.
Gastroenteritt antatt infeksiøs (D73)
Anbefalingen er basert på konsensus i arbeidsgruppen
Medisinske forhold
- Beskriver ikke gastroenteritt av spesifisert agens, gastroenteritt med sterk klinisk mistanke om spesifikk agens, diare ved inflammatoriske tarmsykdommer eller kronisk diare.
- Beskriver akutt diare, magesmerter, kvalme og oppkast som er antatt infeksiøse med ukjent agens.
- Sykdomsforløpet vil variere i intensitet og varighet avhengig av agens. Kortvarig diare (under 2–3 dager) skyldes som regel matforgiftning eller viral infeksjon. Feber og blodig diare tyder på et mer alvorlig forløp og krever nærmere utredning.
- Ved varighet over 2–4 uker bør diagnosen revurderes.
- Bakteriologisk undersøkelse av fæces er ikke nødvendig ved lette og selvbegrensende tilfeller av gastroenteritt, men bør utføres hos personer i
risikoyrker, ved importdiaré, feber, dårlig allmenntilstand og eventuelt ved sykdomsvarighet over en uke. - Antibiotikabehandling avhenger av etiologisk agens. Feilaktig valg kan virke mot sin hensikt.
Råd om belastning/ avlastning
- Hvile vil ofte være nødvendig. Uttalt symptomatologi vil kreve sengeleie. Ved mildere former kan tilnærmet normal aktivitet være mulig.
- Infeksiøs etiologi og toksiner kan være vanskelig å skille klinisk initialt. Blant annet derfor bør smitteverntiltak alltid vurderes. God håndhygiene og kontaktsmittetiltak bør anbefales.
Arbeid / sykmelding
- Forventet sykdomsvarighet ved matforgiftning 1–2 døgn, ved infeksjon 1–3 uker eller mer.
- Egenmelding eller sykmelding på inntil 5 dager vil ofte være nødvendig ved:
- Feber
- Nedsatt allmenntilstand
- Smittefare
- Ved fortsatt behov for sykmelding etter 3 uker revurder tilstand og situasjon (diagnose, komplikasjoner, behandling, komorbiditet og forhold i privatliv eller på arbeidsplass)
- Sykmelding vil ofte være nødvendig inntil smitterisiko er avklart og symptomene har avtatt. Vurder behov for diagnostikk for personer som jobber innen næringsmiddelindustri, personer med begrenset evne til å ivareta egen hygiene og helsepersonell.
- FHI - Smittevernveilederen
Versjon
Dato: 23.02.2016 Versjon 1.0
Referanser
- Folkehelseinstituttet, "Smittevernveilederen" (fhi.no).
- Helsedirektoratet, "Nasjonale faglige retningslinjer for antibiotikabruk i primærhelsetjenesten"
- Helsedirektoratet (2014), "Nasjonale faglige retningslinjer for antibiotikabruk i sykehus".
Siste faglige endring: 12. mai 2017 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2016). Gastroenteritt antatt infeksiøs (D73) [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 12. mai 2017, lest 22. desember 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/sykmelderveileder/diagnosespesifikke-anbefalinger-for-sykmelding/fordoyelsessystemet-d/gastroenteritt-antatt-infeksios-d73
Få tilgang til innhold fra Helsedirektoratet som åpne data: https://utvikler.helsedirektoratet.no