Smerteklinikker og -sentre bør ha et system for vurdering av henvisningene som sikrer at
- helsepersonell med nødvendig kompetanse vurderer henvisningene
- henvisningene drøftes i tverrfaglig inntaksteam når det er behov for det
Helsedirektoratet.no benytter informasjonskapsler til å forbedre brukeropplevelsen din og samle inn statistikk. Vi lagrer aldri informasjon som kan identifisere deg personlig.
Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere
Smerteklinikker og -sentre bør ha et system for vurdering av henvisningene som sikrer at
En metode for å sikre god vurdering av henvisningene er at vurderingen foretas av helsepersonell med nødvendig kompetanse. Kompetanse oppnår helsepersonell gjennom å tilegne seg teoretisk kunnskap gjennom opplæring, praktiske ferdigheter gjennom klinisk arbeid, samt holdninger og verdier i møte med pasienter. En annen metode er at smerteklinikker og -sentre har tverrfaglige inntaksteam hvor klinikere fra forskjellige profesjoner samarbeider om å vurdere henvisninger når det er behov for tverrfaglig drøfting. Med tverrfaglig inntaksteam menes at ulike helsepersonellgrupper vurderer henvisninger og samlet ivaretar biologiske, psykologiske og sosiale aspekter ved smertevurderingen. Helsepersonellet vurderer om pasienten har rett til nødvendig helsehjelp og fastsetter frist for start av helsehjelp ved innvilget rett.
Smerteklinikker og -sentre vurderer henvisninger fra pasienter i sitt opptaksområde. I tillegg vurderer smertesentre henviste pasienter fra smerteklinikker i samme helseregion.
Sykehuset har systemer som sikrer at henviser kan komme i kontakt med smerteklinikk/-senter ved behov. Eksempler på slike tilfeller er dersom det er behov for å drøfte om pasienten henvises til smerteklinikk/-senter eller tilbys annen helsehjelp. Det konfereres også dersom det er tvil om hvilken smerteklinikk/hvilket smertesenter pasienten skal henvises til.
Formålet med anbefalingen er å veilede smerteklinikker og -sentre i hvordan de bør opprette et system for å vurdere henvisningene. Hensikten er å oppnå et likeverdig helsetilbud som innebærer at det er liten uønsket variasjon i vurderingen av rettighetsstatus og frist for pasienter med smerter rundt i landet.
Fastlegen skal ved behov henvise listeinnbyggere til spesialisthelsetjenesten og til andre kommunale helse- og omsorgstjenester som angitt i forskrift om fastlegeordning i kommunene § 24 (lovdata.no).
Pasienter har rett til nødvendig helsehjelp fra spesialisthelsetjenesten etter fastsatte vilkår som er angitt i pasient- og brukerrettighetsloven § 2-2 andre ledd (lovdata.no).
Kriterier for prioritering av pasienter med rett til nødvendig helsehjelp fra spesialisthelsetjenesten er angitt i prioriteringsforskriften § 2 (lovdata.no).
Anbefalinger om rettighetsstatus og prioritering av pasientgrupper med rett til nødvendig helsehjelp fra spesialisthelsetjenesten fremgår av prioriteringsveiledere for ulike fagfelt.
Prinsipper for prioritering er gitt i stortingsmelding 38 (2020–2021) Nytte, ressurs og alvorlighet — Prioritering i helse- og omsorgstjenesten (regjeringen.no).
En studie av henvisninger til smertesentre (tidsskriftet.no) viste at henvisinger ofte ble rettighetsvurdert ulikt i forskjellige inntaksteam.
Siste faglige endring: 09. april 2025 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2025). Smerteklinikker og -sentre bør ha et system for vurdering av henvisningene [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 09. april 2025, lest 11. april 2025). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/smerteklinikker/vurdering-av-henvisningene/smerteklinikkene-bor-vurdere-henvisningene-tverrfaglig