Tilpasset helsehjelp
I hver heleregion finnes det smerteklinikker og smertesentre som samarbeider om å tilby helsehjelp til pasienter med smerter. Kjennetegn ved smerteklinikker og smertesentre er angitt under.
Smerteklinikker
Pasientgrupper
Smerteklinikkene yter helsehjelp til et bredt utvalg av pasienter med smerter, og henviser pasienter som trenger et mer omfattende helsetilbud til smertesentrene. Smerteklinikkene får ved behov faglig råd og veiledning fra et tverrfaglig smertesenter.
Helsepersonellgrupper
Smerteklinikkene har minst tre ulike helsepersonellgrupper med fast tilknytning til smerteklinikkene, det vil si lege, psykolog og fysioterapeut. Smerteklinikkene har ved behov også sykepleier.
Smertesentre
Pasientgrupper
Smertesentrene tar imot direkte henviste pasienter og pasienter som er henvist fra smerteklinikker. Smertesentrene har et mer omfattende helsetilbud enn smerteklinikkene, som for eksempel avanserte smertebehandlingsteknikker.
Helsepersonellgrupper
Smertesentrene har minst fire ulike helsepersonellgrupper med fast tilknytning til smerteklinikkene, det vil si lege, psykolog, fysioterapeut og sykepleier. Smertesentrene har ved behov også ansatt andre helsepersonellgrupper.
Kompetansespredning, undervisning, utdanning og forskning
Smertesentrene i hver helseregion har et spesielt ansvar for kompetansespredning, undervisning, utdanning og forskning. Dette er ikke til hinder for at tilsvarende aktiviteter skjer tilknyttet smerteklinikkene.
Smerteklinikkene og smertesentrene samarbeider om helsehjelpen til pasientene i helseregionen som beskrevet i anbefaling om samarbeid med andre helsetjenester. Organisering av tjenesten foregår etter prinsippet om riktig omsorgsnivå. Det betyr at smerteklinikker og smertesentre overfører pasientene til et lavere omsorgsnivå når det er forsvarlig.
Tilrettelagt helsehjelp
For å sikre tilrettelagt helsehjelp arbeider smerteklinikker og smertesentre etter prinsippene som er angitt under.
Tverrfaglighet
Tverrfaglighet oppnås ved at ulike helsepersonellgrupper arbeider sammen om helsehjelpen til pasienten. Det sikrer at pasientens problem blir belyst fra flere fagfelt, og at fysiske, psykiske og sosiale aspekter blir ivaretatt.
Kontinuitet
Kontinuitet sikrer at pasienten blir ivaretatt av det samme helsepersonellet over tid, og unngår hyppig skifte av behandlere. For å oppnå dette har smerteklinikkene ansatte som arbeider ved smerteklinikken over tid i et antall timer per uke som sikrer kontinuitet.
Samtidig tilstedeværelse av helsepersonell
Samtidig tilstedeværelse av helsepersonell innebærer at ulike helsepersonellgrupper er samtidig til stede rundt pasienten slik at helsepersonellets samlede erfaring og kompetanse kommer pasienten til gode.
Nasjonal oversikt over behandlingstilbudet
Hvilke smerteklinikker som finnes innenfor offentlig helsetjeneste i Norge og deres ventetider finnes på oversikt over tverrfaglige smerteklinikker (helsenorge.no).
Nasjonalt behandlingstilbud innen nevropatisk smerte finnes ved nasjonal kompetansetjeneste for nevropatisk smerte (oslo-universitetssykehus.no).
Nasjonalt behandlingstilbud for pasienter med smerter i ansiktet og funksjonsforstyrrelser i kjevene finnes ved nasjonal behandlingsteneste for uavklarte smerter i ansikt og kjever (helse-bergen.no).