§ 10-1 Krav om resept eller rekvisisjon
Reseptpliktige legemidler kan bare utleveres etter resept og rekvisisjon fra person med rekvireringsrett.
For å sikre riktig bruk av legemiddelet skal rett administrasjonsmåte og eventuelt andre opplysninger som anses nødvendige påføres resepten. I e-resept sikres dette ved å kravstille at EPJ tilgjengeliggjør anbefalte «forholdsregler ved inntak» for det aktuelle legemiddelet. Rekvirentens valgte forholdsregler sendes med resepten. Dersom det ikke finnes forholdsregler som beskriver riktig bruk av legemiddelet, bør rekvirenten sørge for at nødvendig informasjon sendes med resepten. Apoteket skal videreformidle informasjonen på legemiddelpakningens etikett hvis dette ikke fremkommer av annen merking.
Ved rekvirering av legemidler i reseptgruppene A og B på annen måte enn via Reseptformidleren bør bare minste standardpakning eller en mengde tilsvarende vanlig terapeutisk dose i tre døgn rekvireres, se veilederen § 5-8. Dersom rekvirert mengde ikke er i overenstemmelse med tilgjengelige pakningsstørrelser, må apoteket gjøre en skjønnsmessig vurdering av om det må foretas anbrudd. Hvis den rekvirerte mengde er mindre enn størrelsen på minste standardpakning, kan apotek utlevere maksimalt en minste standardpakning.
Rekvirering til bruk i egen praksis
Når rekvirenter rekvirerer legemidler til egen praksis, er dette å regne som rekvirering etter rekvisisjon. Dette betyr at legemidler til bruk i rekvirentens praksis skal rekvireres til rekvirentens praksis og ikke til rekvirent som privatperson. Dette skal registreres som rekvisisjon i apotekets datasystem.
I forskriften § 4-3 står det at hvis det ikke er praktisk mulig å rekvirere skriftlig, kan resept og rekvisisjon fremsettes muntlig av rekvirenten personlig. Dette kan skje ved personlig fremmøte eller per telefon. I praksis betyr det at dersom en rekvirent kommer til apoteket og ønsker å kjøpe legemidler til bruk i egen praksis, så kan dette enten skje ved at muntlig rekvisisjon tas imot av apotekets farmasøytiske personale jf. § 8-1, eller ved at rekvirenten skriver en slik rekvisisjon mens rekvirenten er til stede i apoteket.
Krav om at rekvisisjoner skal oppbevares i ett år etter siste utlevering gjelder også i disse tilfellene.
Ved rekvirering av legemidler til bruk i egen praksis vurderer Direktoratet for medisinske produkter at det er akseptabelt at apoteket tar imot bestillingen muntlig fra legen, for så å registrere bestillingen i en ordre og ta utskrift av f.eks. ordreseddel/plukkseddel. Dersom rekvirent signerer på denne utskriften før overlevering av de rekvirerte varene, og utskrift, signert av rekvirent, oppbevares i apoteket i ett år, vil dette oppfylle kravet om oppbevaring av rekvisisjoner.
I forskriftens § 11-4 bokstav b) er det stilt krav til at apoteket skal registrere navn på mottaker som rekvisisjonen er utstedt til. Apoteket må derfor sørge for at registrering i apotekets datasystem er i henhold til kravet i forskriften, slik at navn på mottager som rekvisisjonen er utstedt til blir registrert. Hvordan dette praktisk skal løses overlates det til bransjen å ta stilling til, og det er viktig at apotekene selv lager gode rutiner som sikrer at krav i forskriften er oppfylt, og at apotekene har skriftlig dokumentasjon for alle rekvisisjoner.
Rekvirering til personlig bruk
Dersom en rekvirent ønsker å kjøpe reseptpliktige legemidler til personlig bruk, må det skje i form av en resept som vedkommende rekvirerer til seg selv. Dette skal da registreres som en vanlig resept i apotekets datasystem.
Dersom en rekvirent kommer til apoteket og ønsker å kjøpe legemidler til eget bruk, kan apoteket enten ta imot dette som en muntlig resept eller rekvirenten kan skrive en resept mens vedkommende er i apoteket.
Overføring av resept til annet apotek
Apotek kan i særlige tilfeller, på forespørsel fra kunde, overføre en resept til et annet apotek. Ved muntlig overføring skal dette skje mellom apotekenes farmasøytiske personell, og skal dokumenteres i begge apotek.
Kanal for overføring av resepter skal sikre pasientens personvern som gjelder personsensitive opplysninger. Hvis en resept eller rekvisisjon skal overføres elektronisk må avsender autentiseres og det må sikres at taushetsbelagte opplysninger ikke kan komme på avveie.
Det skal stilles tilsvarende krav til sikre kanaler for overføring av resept mellom apotek som det stilles for fremsetting av resept fra rekvirent til apotek. Veiledning om resepter og rekvisisjoner kan sendes elektronisk til apotek er gitt på Helsedirektoratets nettside. Det er eksempelvis ikke lovlig å sende resept via ukryptert e-post.
Veilederen er laget i samarbeid mellom Helsedirektoratet og Direktoratet for medisinske produkter (DMP).
Siste faglige endring: 31. oktober 2023 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2022). § 10-1 Krav om resept eller rekvisisjon [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 31. oktober 2023, lest 21. november 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/rekvirering-og-utlevering-av-legemidler-m.m/utlevering-av-legemidler-etter-resept-og-rekvisisjon/-10-1-krav-om-resept-eller-rekvisisjon