§ 7-1 Helsesykepleiere og jordmødres rett til rekvirering
Rekvirering av vaksiner til barnevaksinasjonsprogram
I forskriftens § 7-1 første ledd er det bestemt at helsesykepleiere kan rekvirere vaksiner til bruk i praksis etter forskrift om nasjonalt vaksinasjonsprogram. Folkehelseinstituttet har utarbeidet veileder til barnevaksinasjonsprogrammet.
I forskriftens § 7-1 andre ledd er det bestemt at jordmødre med autorisasjon eller lisens etter helsepersonelloven kan rekvirere vaksiner til bruk i praksis til gravide, etter forskrift om nasjonalt vaksinasjonsprogram. Dette gjelder spesielt vaksine til gravide for å verne nyfødte barn mot kikhoste inntil barnet selv kan få kikhostevaksine.
I forskriftens § 7-1 fjerde ledd er det bestemt at helsesykepleiere og jordmødre skal ha gjennomført relevant utdanning i temaene vaksinasjon, samliv, seksualitet og prevensjon, og at den enkelte har id-nummer som helsesykepleier eller jordmor i det offentlige Helsepersonellregisteret.
Rekvirering av prevensjonsmidler
I forskriftens § 7-1 andre ledd er det bestemt at helsesykepleiere og jordmødre kan rekvirere alle typer prevensjonsmidler i ATC-gruppe G02B og G03A, samt legemidler til bruk i praksis som er nødvendig for administrering av prevensjonsmidlene. Dette innbefatter også rekvirering til bruk i egen praksis under virksomhetsleders ansvar, jf. forskrift om legemiddelhåndtering § 4.
Om jordmødre utdannet i EU-/EØS-land sin rekvireringsrett
Jordmødre utdannet i EU/EØS som oppfyller krav til autorisasjon i Norge gis automatisk adgang til å rekvirere prevensjonsmidler på linje med jordmødre utdannet i Norge. Jordmødre utdannet i EU/EØS får rekvireringsrett automatisk og uten at den konkrete kompetansen på dette feltet er vurdert. Det er heller ikke vurdert om temaet er dekket i utdannelsen i de enkelte land.
Det er derfor opp til arbeidsgiver og jordmoren selv å foreta en vurdering av om temaene er dekket i den enkeltes utdanning og om kompetansen er tilfredsstillende til å kunne rekvirere prevensjon på en faglig forsvarlig måte.
Nedenfor følger krav til hva relevant utdanning om temaene samliv, seksualitet og prevensjon skal omfatte (fastsatt av Helse- og omsorgsdepartementet i rundskriv I-1/2006):
- Gjeldende regelverk med relevans for rekvireringen, herunder folketrygdloven § 5-22 (stønad til prevensjon)
- Formidling og veiledning om temaene seksualitet og prevensjon
- Etiske problemstillinger
- Anatomi og fysiologi
- Seksualitet gjennom ulike livsfaser
- Anamnese/sykehistorie
- Dokumentasjonsplikt (journalføring)
- Relevant farmakologi, herunder indikasjon, administrasjonsmåte, dosering, kontraindikasjoner, forsiktighetsregler, virkninger og bivirkninger
- Prevensjon og prevensjonsmidler
- Sykdomslære, herunder seksuelt overførbare infeksjoner (soi)
- Forebygging av soi og av uønsket svangerskap og abort
- Seksuell orientering, kjønnsidentitet
- Kjønnslemlestelse
- Retningslinjer for rekvireringsretten, herunder samarbeid med lege
Overordnete minimumskrav for hva jordmorutdannelse innenfor EU/EØS skal inneholde er beskrevet i direktiv 2005/36/EF om godkjenning av yrkeskvalifikasjoner (side 24, artikkel 40-43, samt side 102, punkt 5.5.1).
Virksomhetenes plikter
Virksomheter som yter helsetjenester plikter å sørge for faglig forsvarlige helsetjenester til pasientene, jf. helse- og omsorgstjenesteloven § 4-1 og spesialisthelsetjenesteloven § 2-2. Forsvarlighetskravet som rettes mot virksomheter omfatter en plikt til å tilrettelegge tjenestene slik at personell som utfører tjenestene, blir i stand til å overholde sine lovpålagte plikter. I praksis innebærer det at virksomhetens ledelse må sørge for at helsepersonellet har tilstrekkelig kunnskap og ferdigheter innenfor sitt aktuelle fagfelt.
Helsepersonellets plikter
Helsepersonelloven stiller krav om at helsepersonell skal utføre sitt arbeid i samsvar med de krav til faglig forsvarlighet og omsorgsfull hjelp som kan forventes ut fra helsepersonellets kvalifikasjoner, arbeidets karakter og situasjonen ellers. Helsepersonell skal innrette seg etter sine faglige kvalifikasjoner, og skal innhente bistand eller henvise pasienter videre der dette er nødvendig og mulig.
Hvis det vurderes at jordmoren ikke innehar den nødvendige kompetansen, er en mulighet å gjennomføre kurs ved høyskole eller universitet med jordmorutdanning. For tiden er det Universitet i Stavanger, OsloMet og ViD vitenskapelige høgskole som tilbyr kursplass til eksterne studenter.
- Samliv, seksualitet og prevensjon | Universitetet i Stavanger (uis.no)
- Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter og selvbestemt prevensjon - OsloMet
- Velkommen til kurs i rekvisisjonsrett på hormonelle prevensjonsmidler - VID vitenskapelige høgskole
Et annet alternativ er at virksomheten selv tar ansvar for å gi nødvendig opplæring, for eksempel i form av veiledet praksis, intern undervisning og hospitering. Det medfølger da et særlig ansvar for virksomheten i å sikre at alle temaområdene er tilstrekkelig dekket.
Administrering av langtidsvirkende prevensjon
Med administrering av de langtidsvirkende, reversible prevensjonsmetodene (LARC) menes i denne sammenhengen å ha tilstrekkelig kunnskap og ferdigheter til å sette inn og fjerne p-stav og/eller hormon- eller kobberspiral.
Veiledet praksis i å administrere LARC er nødvendig for å kunne oppfylle krav om faglig forsvarlig yrkesutøvelse, jf. helsepersonelloven, kapittel 2, § 4.
Det å inneha rekvireringsrett for p-stav og hormonspiral er ikke alene tilstrekkelig for å kunne administrere de nevnte legemidlene.
Praksiskrav
Helsedirektoratet har i samarbeid med relevante fagmiljøer og utdanningsinstitusjoner fastsatt følgende minimumskrav til gjennomført veiledet praksis før helsesøstre og jordmødre selvstendig kan administrere LARC:
P-stav: Observere en innsetting og ett uttak, praktisere en innsetting og to uttak under veiledning.
Spiral: Observere en innsetting, praktisere to innsettinger under veiledning. Uttak av spiral krever ingen praksis i forkant, teoretisk opplæring er tilstrekkelig.
Se også Rekvirering av hormonell prevensjon til personer under 16 år - Helsedirektoratet
Veilederen er laget i samarbeid mellom Helsedirektoratet og Direktoratet for medisinske produkter (DMP).
Siste faglige endring: 04. juni 2024 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2022). § 7-1 Helsesykepleiere og jordmødres rett til rekvirering [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 04. juni 2024, lest 23. desember 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/rekvirering-og-utlevering-av-legemidler-m.m/rekvirering-til-saerlige-formal/-7-1-helsesykepleiere-og-jordmodres-rett-til-rekvirering