5. Krav til innhold i resepter og rekvisisjoner (kapittelet forvaltes av Helsedirektoratet)
§ 5-1 angir grunnkravet til innholdet i alle rekvisisjoner, herunder resepter.
§ 5-2. Opplysninger om rekvirent på resept
Fullstendig navn Id-nummer i henhold til Helsepersonellregisteret Helseprofesjon Spesialisering eller spesialitet Adresse (arbeidssted) Telefonnummer (arbeidssted).
Ved å angi id-nummeret i Helsepersonellregistrert (HPR) vil apoteket kunne kontrollere at rekvirenten har profesjonsgodkjenning som helsepersonell, hvilken profesjon vedkommende har og dermed også hvilken rekvireringsrett rekvirenten har.
Opplysninger på resept på legemiddel til dyr
Se kapittel 6 for utfyllende krav til opplysninger som må tas med på resept på legemiddel til dyr.
§ 5-3. Opplysninger om virksomhet på resept på legemidler til mennesker
Virksomhetens navn HER-id fra Adresseregisteret
I de tilfellene der en lege i en virksomhet i helsevesenet rekvirerer legemidler til bruk i virksomheten skal virksomheten identifisere seg med firma (virksomhetens navn). Det skal også oppgis HER-id fra Adresseregisteret til Norsk helsenett, slik at virksomheten skal kunne identifiseres. Om virksomheten ikke har en HER-id skal organisasjonsnummer i Brønnøysundregistrene oppgis.
Regjeringen har publisert en nasjonal oversikt over spesialisthelsetjenestens helseforetak.
§ 5-4. Opplysninger om pasient på resept på legemidler til mennesker
Navn Fødselsnummer/D-nummer Adresse.
Når pasienten ikke er kjent for rekvirenten skal rekvirenten kreve legitimasjon.
Godkjent legitimasjon er legitimasjon som er gitt i samsvar med hvitvaskingsforskriftens § 4-3 og Finanstilsynets veileder til hvitvaskingsloven, se veilederens punkt 4.3 fra side 21 - 27.
Gyldig legitimasjon for fysiske personer er:
- Norske og utenlandske pass (ikke nødpass)
- Norske førerkort, herunder digitalt førerkort. Ved bruk av digitalt førerkort bør det kontrolleres at pasient er innlogget i førerkortappen, f.eks. ved kontroll av bevegelige objekter, tidspunkt for «sist oppdatert» og mulighet til å få opp et kontrollbilde
- Norske bankkort med bilde
- Nasjonale ID-kort utstedt av et EØS-land (en oversikt over disse fremgår av utlendingsforskriften vedlegg 4)
- Norsk utlendingspass (blått pass)
- Norsk reisebevis for flyktninger (grønt pass)
- Elektronisk legitimasjon i henhold til hvitvaskingsforskriften § 4-3 fjerde ledd.
Fødselsnummer kreves ikke påført for personer som ikke er tildelt fødselsnummer. Dersom personen har fødselsnummer, uten at dette er tilgjengelig ved reseptutstedelse, kan legen utstede resept dersom det vurderes som nødvendig at personen mottar legemidlet. Dette gjelder for eksempel for nyfødte.
Legitimasjonen skal ikke ha utløpt gyldighet og må være original utgave. All norsk legitimasjon skal ha både bilde og fødselsnummer/d-nummer (11 siffer). Bildet må være tydelig, slik at det ikke er tvil om at det er riktig person på bildet.
Legitimasjonen skal ikke godtas når:
- den er ødelagt
- fødselsnummeret/d-nummeret kun vises delvis
- bildet er for dårlig
Når det gjelder legitimasjon fra pasient før utlevering av legemidler fra apotek, se veiledningen til forskriftens § 10-3.
§ 5-5. Opplysninger om legemiddel og dets bruk på resept
Virkestoffnavn som nevnt i forskrift 18. desember 2009 nr. 1839 om legemidler § 3-26 bokstav b. Dets doseringsform/legemiddelform Styrke eller sammensetning Dosering og behandlingsvarighet, eller mengde Bruksområde/diagnose Administrasjonsmåte Fullstendig dosering og behandlingsvarighet skal angis dersom denne er kortere enn utlevert mengde tilsvarer.
Generelt
Registrering av legemidlets virkestoff er, blant annet, for å øke bevisstheten rundt legemidlenes farmakologi, for å redusere dobbeltrekvirering og bidra til riktigere legemiddelbruk.
Medisinske grunner for å rekvirere et bestemt bruksferdig legemiddel kan være hypersensitivitetsreaksjoner som følge av hjelpestoffer, uønskede smakstilsetninger i miksturer eller risiko for forvirring eller misforståelser hos pasienten.
Virksomhetene i legemiddelkjeden bør utvikle sine systemer slik at de understøtter virkestoffrekvirering som førstevalg.
Når det gjelder virkestoffrekvirering i h-resepter (helseforetaksfinansierte legemidler brukt utenfor sykehus) er dette regulert i forskrift om helseforetaksfinansierte reseptlegemidler til bruk utenfor sykehus (h-reseptforskriften). Oppgjørsordningen for de regionale helseforetakenes betaling av disse legemidlene er regulert i avtale mellom de regionale helseforetakene og Apotekforeningen.
For å sikre riktig bruk av legemiddelet skal rett administrasjonsmåte og eventuelt andre opplysninger som anses nødvendige påføres resepten. I e-resept sikres dette ved å kravstille at EPJ tilgjengeliggjør anbefalte «forholdsregler ved inntak» for det aktuelle legemiddelet. Rekvirentens valgte forholdsregler sendes med resepten. Dersom det ikke finnes forholdsregler som beskriver riktig bruk av legemiddelet, bør rekvirenten sørge for at nødvendig informasjon sendes med resepten. Apoteket skal videreformidle informasjonen på legemiddelpakningens etikett hvis dette ikke fremkommer av annen merking.
Opplysninger om legemidlet på resept på legemiddel til dyr - handelsnavn skal fremgå av resepten.
Ordningen med legemiddelbytte i apotek gjelder ikke for legemidler til dyr. Apoteket skal utlevere det spesifikke legemidlet som resepten angir. Handelsnavn må derfor tas med på resepten. Dersom apoteket ikke har det spesifikke legemidlet, men har et tilsvarende, kan rekvirenten kontaktes. Oppnås ikke kontakt med rekvirenten, må apoteket bestille legemidlet. Hvis kunden ikke vil vente, kan kunden henvises til et annet apotek. Alternativt legemiddel kan bare utleveres etter samtykke fra rekvirent.
Se for øvrig kapittel 6 for utfyllende krav til opplysninger som må tas med på resept på legemiddel til dyr.
§ 5-6. Krav om reiterasjon på resept
Det er ikke gitt veiledning til denne delen av forskriften.
§ 5-7. Opplysninger om rekvirent, virksomhet og legemiddel på rekvisisjon av legemidler til mennesker
Rekvirents navn Id-nummer i henhold til Helsepersonellregisteret Virksomhetens navn Virksomhetens organisasjonsnummer HER-id fra Adresseregisteret Avdelingens navn der det er relevant RESH-id fra Nasjonalt register over enheter i spesialisthelsetjenesten hvis virksomheten har slik id. Entydig beskrivelse av legemidler og dets mengde.
Når det gjelder opplysningene om virksomheten skal det oppgis virksomhetens firma (navn) og organisasjonsnummer i Foretaksregisteret i Brønnøysundregistrene.
Det skal også oppgis HER-id fra adresseregisteret i Norsk helsenett. HER-id er en unik identifikator av en kommunikasjonspart. HER-id tildeles av Norsk Helsenett når kommunikasjonsparten blir registrert i NHN Adresseregister.
Avdelingens navn skal oppgis der dette er relevant.
Når virksomheten er registrert i Register for enheter i spesialisthelsetjenesten (RESH), skal id fra dette registeret også oppgis.
Ved rekvisisjon av legemidler til bruk i egen praksis eller til bruk i klinikk har rekvirenten på rekvireringstidspunktet normalt ikke oversikt over hvilke pasienter som skal behandles med legemidlene. Opplysninger om pasient kreves derfor ikke. Det som er viktig er at rekvirenten entydig identifiseres og at det går tydelig fram hvilket/hvilke legemiddel/legemidler som rekvireres samt mengden av dette/disse.
Når Direktoratet for medisinske produkter har innvilget godkjenningsfritak for et legemiddel til bruk i egen praksis eller i klinikk, må apoteket ha både (kopi av) innvilget godkjenningsfritak og en vanlig rekvisisjon når legemidlet rekvireres. Den mengden legemidler det er innvilget godkjenningsfritak for kan deles opp i flere rekvisisjoner i en periode på inntil ett år (godkjenningsfritakets gyldighetstid).
§ 5-8. Særregler for resept for legemidler i reseptgruppe A og B
Maksimal mengde er tilsvarende terapeutisk dose i tre måneder. Resept på legemiddel til mennesker kan kun reitereres ved rekvirering for folketrygdens regning via Reseptformidleren, eller for helseforetakets regning. Ved rekvirering av legemidler til mennesker på annen måte enn via Reseptformidleren kan bare minste standardpakning eller en mengde tilsvarende vanlig terapeutisk dose i tre døgn rekvireres. Elektronisk kommunikasjon av resepten kan bare skje via Reseptformidleren. Resept på legemiddel i reseptgruppe B til behandling av kroniske tilstander hos dyr kan reitereres maksimalt 3 ganger. Resept på legemiddel i reseptgruppe A til behandling av dyr kan ikke reitereres.
Kravet om særskilt reseptblankett for legemidler i reseptgruppe A er tidligere opphevet. For å unngå forfalskninger er det krav om at elektronisk kommunikasjon av slike resepter skjer via Reseptformidleren.
Ved rekvirering av legemidler i reseptgruppene A og B på annen måte enn via Reseptformidleren kan bare minste standardpakning eller en mengde tilsvarende vanlig terapeutisk dose i tre døgn rekvireres. Dette betyr at dersom tre døgns forbruk svarer til en mindre mengde enn minste standardpakning, skal det rekvireres en mengde tilsvarende tre døgns forbruk. Det er verken gitt bestemmelser om unntak fra denne bestemmelsen eller gitt overgangsbestemmelser.
For legemidler som er forbudt narkotikum finnes det særskilte rekvireringsbestemmelser i forskrift om rekvirering av forbudt narkotikum og bestemte legemidler til humanmedisinsk bruk.
Vanedannende legemidler
Helsedirektoratet har gitt ut en nasjonal veileder for bruk av vanedannende legemidler.
Bokstav a.
I § 5-8 bokstav a. angis dose som rekvirent har ordinert for behandling av denne pasientens tilstand for tre måneder.
Bokstav c.
Ved rekvirering av legemidler i reseptgruppene A og B på annen måte enn via Reseptformidleren kan bare minste standardpakning eller en mengde tilsvarende vanlig terapeutisk dose i tre døgn rekvireres. Det kan rekvireres en mengde som tilsvarer den dosen som er vanlig å behandle denne tilstanden med i tre døgn. Dette betyr at dersom tre døgns forbruk svarer til en mindre mengde enn minste standardpakning, bør det rekvireres en mengde tilsvarende tre døgns forbruk, slik at pasient får nødvendig helsehjelp og tilstrekkelig med legemidler inntil vedkommende kan oppsøke sin faste lege som har tilgang på reseptformidleren.
For tannleger gjelder § 3-3 annet ledd og den bestemmelsen går foran § 5-8 bokstav c etter prinsippet om Lex Specialis (spesiell bestemmelse går ved motstrid foran generell bestemmelse).
Bokstav e.
Rekvirering og reiterering av legemidler i reseptgruppe A og B til dyr
I utgangspunktet bør veterinærer være restriktive med rekvirering av legemidler som kan misbrukes, spesielt dersom dyreholder er ukjent for veterinæren/klinikken. Det kan bare rekvireres en mengde legemiddel for én utlevering som tilsvarer tre måneders behandling. Imidlertid benyttes legemidler i reseptgruppe B til behandling av visse kroniske sykdommer, f.eks. epilepsi hos hund. Når slike sykdommer er under kontroll, og det er tilstrekkelig med sjeldnere veterinærkontroller enn hver 3. måned, kan resept på nødvendig legemiddel i reseptgruppe B reitereres inntil tre ganger. Dette vil tilsvare inntil ett års behandling.
Bokstav f.
Resept på legemidler i reseptgruppe A til dyr kan ikke reitereres.
§ 5-9. EØS-resepter for legemidler til mennesker
Identifisering av pasienten med fullt fornavn, etternavn og fødselsdato. Dato for utstedelse av resepten. Identifisering av rekvirenten med fullt fornavn, etternavn og stillingsbetegnelse. Rekvirentens kontaktopplysninger i form av e-postadresse, telefonnummer og telefaksnummer med landkoder, arbeidsadresse og land. Håndskrevet eller elektronisk signatur. Identifisering av rekvirert legemiddel med legemidlets generiske navn som nevnt i legemiddelforskriften § 3-26, eller handelsnavn dersom det rekvirerte legemidlet er et biologisk legemiddel eller rekvirenten mener bruk av handelsnavn er medisinsk nødvendig og en kort begrunnelse for dette. Legemiddelform, mengde, legemidlets styrke og dosering.
Denne bestemmelsen er gitt for å implementere EU-direktiv 2012/52 i norsk rett, og angir hvilke opplysninger som skal være i en resept som en pasient vil bruke til utlevering fra et apotek i et annet EØS-land.
Bestemmelsen er tilsvarende bestemmelsen i forskriftens § 9-5, der det er gitt regler om hvilke opplysninger som skal være på en resept skrevet av rekvirent i et annet EØS-land, når den skal benyttes på et norsk apotek.
Innholdskravene i forskriftens § 9-5, jf. § 5-9, gjelder også for resepter de finske og svenske leger med grenselisens skal utstede, jf. forskriftens § 3-2 første ledd.
Veilederen er laget i samarbeid mellom Helsedirektoratet og Direktoratet for medisinske produkter (DMP).
Siste faglige endring: 31. oktober 2023