Forskrift om habilitering, rehabilitering og koordinator § 10slår fast det regionale helseforetakets ansvar for å sørge for habilitering og rehabilitering i spesialisthelsetjenesten, jfr. spesialisthelsetjenesteloven § 2-1 a første ledd nr. 1. Begrepet «pasientbehandling» i spesialisthelsetjenesteloven § 3-8 nr. 1, dekker i denne sammenheng alle sykehusets aktiviteter, herunder habilitering og rehabilitering.
Ansvaret gjelder både tjenester i institusjon og ambulant. Ansvaret omfatter alle som bor eller oppholder seg fast i helseregionen. Forskriftens regulering av ansvar mellom tjenestenivåene endrer ikke de generelle prinsippene om fordeling av ansvar mellom tjenestenivå.
Spesialisthelsetjenesten har også veiledningsplikt overfor kommunene, jfr. spesialisthelsetjenesteloven § 6-3, utdypet i forskrift om habilitering, rehabilitering og koordinator § 14.
Pasienter og brukeres rett til habilitering og rehabilitering i spesialisthelsetjenesten
Retten til sosial, psykososial og medisinsk habilitering og rehabilitering i spesialisthelsetjenesten utledes av pasient- og brukerrettighetsloven § 2-1b, om rett til nødvendig helsehjelp fra spesialisthelsetjenesten. Dette er også utdypet i rundskriv til pasient- og brukerrettighetsloven med kommentarer. Målgruppene er nærmere beskrevet i kapitlet om målgrupper og virkeområde for veilederen.
Hva innebærer spesialisthelsetjenestens sørge-for-ansvar for sosial, psykososial og medisinsk habilitering og rehabilitering
Det regionale helseforetaket skal sørge for at befolkningen får sosial, psykososial og medisinsk habilitering og rehabilitering i spesialisthelsetjenesten i samsvar med sine behov og i tråd med forskrift om habilitering, rehabilitering og koordinator §§ 1 og 3. Det innebærer også at spesialisthelsetjenesten må ha et system for å følge med på hvorvidt det er samsvar mellom tilbud og behov, og planlegge virksomheten ut fra dette.
Det overordnede sørge-for-ansvaret innebærer at det regionale helseforetaket selv kan velge hvordan de organiserer og yter tjenestene. De kan gi tjenester i helseforetak eller inngå avtale med andre offentlige eller private tjenesteytere.
Spesialisthelsetjenesten sørge-for-ansvar grenser opp mot kommunenes ansvar. Sørge-for-ansvaret for begge nivåer vil kunne endre seg over tid på grunnlag av faglig utvikling og helsepolitiske mål. Ansvar og oppgaver innen habilitering og rehabilitering er nærmere utdypet i kapitlet om avklaring av ansvar og oppgaver.
Krav til faglig forsvarlighet
Tjenester som ytes etter bestemmelsene i forskrift om habilitering, rehabilitering og koordinator skal være forsvarlige, jfr. spesialisthelsetjenesteloven § 2-2 og helsepersonelloven § 4. Dette innebærer at standarden på tjenestene skal ligge på et visst nivå. Se også kapitlet om god kvalitet og faglig forsvarlighet.
Prioritering
Prioriteringsveiledere skal bidra til at "like" pasienter blir vurdert likt, uansett hvor i landet de bor. Prioriteringsveilederne er et hjelpemiddel ved vurdering av henvisninger til spesialisthelsetjenesten.
Helsedirektoratet har laget flere prioriteringsveiledere. Eksempler på slike veiledere med relevans for habiliterings- og rehabiliteringsfeltet, er:
- Prioriteringsveileder for fysikalsk medisin og rehabilitering
- Prioriteringsveileder for habilitering av barn og unge i spesialisthelsetjenesten
- Prioriteringsveileder for habilitering av voksne i spesialisthelsetjenesten
- Prioriteringsveileder psykisk helsevern for barn og unge
- Prioriteringsveileder for psykisk helsevern for voksne
- Prioriteringsveileder for tverrfaglig spesialisert rusbehandling
De fleste pasienter som får rehabilitering og habilitering i helseforetak, er i et forløp som har startet med utgangspunkt i en øyeblikkelig-hjelp-situasjon. Andre kan ha startet forløpet via fagområder hvor andre prioriteringsveiledere enn de nevnte har fungert som beslutningsstøtte.