Det har kommet spørsmål fra kommuner om hvordan såkalte «lavterskel» tilbud skal forståes og hvor og hvordan disse tjenestene/tilbudene skal rapporteres til registeret og til KOSTRA.
I veileder Lokalt psykisk helsearbeid og rusarbeid for voksne (IS-2076) «Sammen om mestring» skisseres det ulike pasientforløp som har utløst spørsmål om krav til vedtak og rapportering. Krav til rapportering kan ikke knyttes til ulike pasientforløp eller ulike tilbud. Spørsmål om vedtak og innrapportering må derfor avgjøres ut fra den enkeltes pasient/brukers individuelle behov for oppfølging/tiltak/tjenester uavhengig av kommunens organisering av tjenestene.
Det vil si at, uavhengig av forløp og type tilbud (lavterskel) skal retningslinjer, rundskriv og veileder følges.
Kommunene har ansvar for kvalitet, innhold og forsvarlighet i tjenestene. Hvordan tjenestene er organisert skal ikke ha noen betydning for krav til dokumentasjon og rapportering.
Gjeldende retningslinjer og veiledere - krav til dokumentasjon og rapportering:
- «Lavterskeltilbud» er ikke definert i helse- og omsorgstjenesteloven. Det er en måte å innrette ulike tjenester på med ulike formål.
- Rundskriv I-4/2017 «Om helse- og omsorgstjenestelovgivningens anvendelse ved «lavterskeltilbud»- særlig om krav til dokumentasjon og diagnostisering.»
- Her avklares at helsepersonellets dokumentasjonsplikt – og at journalføring også kan gjelde i «lavterskeltilbud».
- Dokumentasjonsplikten etter helsepersonellovens § 3 tredje ledd gjelder dersom tilbudet anses som helsehjelp uavhengig av type virksomhet. Her fremgår det av bestemmelsen at enhver handling som har forebyggende, diagnostisk, behandlende, helsebevarende, rehabiliterende eller pleie- og omsorgsformål er helsehjelp dersom handlingen utføres av helsepersonell og underlagt reglene i helsepersonelloven. (s. 2 avsnitt 4)
- Hvilke tjenester som skal ha enkeltvedtak er nærmere beskrevet i: Veileder for saksbehandling (IS-2442) (.pdf).
- Tjenester som skal rapporteres til registeret følger av helse- og omsorgstjenestelovens § 3-2 første ledd nr. 4, nr. 5 og nr. 6 og § 3-6 og § 3-8. Tjenestene skal rapporteres uavhengig av alder, diagnose og hvor søker/tjenestemottaker oppholder seg - eller hvilken yrkesgruppe som utøver tjenesten.
-
Stikkord for om tjenesten skal rapporteres til KPR:
- Er tjenesten et knapphetsgode?
- Er det elementer av prioritering?
- Planlegges det behandling utover 2 uker – planmessig?
Er svaret ja på ett eller flere av spørsmålene så skal det rapporteres.
- Hvilke KOSTRA funksjoner de ulike tilbudene hører inn under må sees i forhold til gjeldende KOSTRA veileder. Behov for evt. endringer tas i KOSTRA arbeidsgrupper. Per i dag rapporteres aktivitetsdata om frisklivsentraler til KOSTRA – hvorvidt andre lavterskeltilbud skal rapporteres til KOSTRA vil bli vurdert i arbeidsgruppene fortløpende.