Helsedirektoratet anbefaler ett verktøy for å vurdere risiko for underernæring for alle voksne uavhengig av tjenestenivå.
Verktøyet heter Malnutrition Screeening Tool (MST). Det er i praksis to enkle spørsmål, som helsepersonell vurderer svaret på:
- Har du/pasienten gått ned i vekt i det siste uten å ha gjort forsøk på det?
- Et nei gir 0 poeng, vet ikke gir 2 poeng. Dersom vedkommende har gått 1-5 kilo ned i vekt gir det 1 poeng. 6-10 kilo gir 2 poeng.
- Har du/pasienten spist mindre enn vanlig?
- Et nei gir 0 poeng. Et ja gir 1 poeng.
Når du har gjort vurderingene over har du en poengsum. Dersom poengsummen er 2 eller mer er personen i risiko.
Les mer her
MST er ikke egnet for alle grupper
For gruppene under anbefales det å gjøre individuelle risikovurderinger ut fra den enkeltes helsetilstand for å sikre faglig forsvarlighet (MST er ikke et validert verktøy for disse gruppene).
- Personer under 18 år.
- Gravide og ammende
- Personer i livets sluttfase (terminal fase, tilsvarende forventet levetid på uker eller dager)
Mer detaljer finner du her
Vurdering av risiko for underernæring - registrering:
Når du har gjort vurderingen og stilt de to spørsmålene (MST) eller gjort en annen individuell vurdering*, kan du registrere JA for at du har vurdert. Bruk datoen for når vurderingen er utført.
- Ja – personen er vurdert
- Nei – personen er ikke vurdert
*Annen individuell vurdering: Dersom brukere/pasienter allerede er dokumentert undervektige eller underernært (i tråd med kriteriene i retningslinje for underernæring) eller det forventes et uønsket vekttap i forbindelse med sykdom eller behandling, er pasienten i risiko for underernæring. Det skal da registreres JA – for at vedkommende er i vurdert og i risiko, uavhengig av MST.
Resultat av risikovurderingen - registrering:
Når du har gjort vurderingene over har du en poengsum. Dersom poengsummen er 2 eller mer er personen i risiko og riktig svar er JA, datofeltet vil være det samme som når vurderingen er utført.
- Ja – personen er i risiko
- Nei –personen er ikke i risiko
Personer som er i risiko for underernæring skal kartlegges videre. Kartlegging er nødvendig for å finne årsaker til risiko og for å utarbeide en individuell ernæringsplan – se kapittel 2
Gjenta risikovurderingen for personer som ikke er i risiko, månedlig eller etter et annet faglig individuelt begrunnet opplegg.