Samarbeidet mellom kommunene og PHBU på systemnivå, skjer både på overordnet helsefellesskapsnivå og mellom den lokale PHBU og kommunene i opptaksområdet. I det følgende gis eksempler på samarbeid på begge nivå.
Eksempler på overordnet samarbeid
I helsefellesskapsstrukturen etableres det fagutvalg som vil bli bidragsyter i utviklingen av tjenestene til barn og unge. Fagutvalgene, eller tilsvarende organer, er organisert forskjellig i de ulike helsefellesskapene.
Helsefellesskapet Innlandet er i ferd med å etablere et eget fagutvalg for psykisk helse barn og unge, med bakgrunn i en bred kartlegging av psykiske helsetjenester for barn og unge i regionen (Fagutvalg psykisk helse barn og unge - Sluttrapport (Kompetansebroen.no)). Fagutvalget for psykisk helse har som hovedoppgave å være et faglig rådgivende organ med særskilt fokus på tjenesteutvikling barn og unge psykisk helse, og legge til rette for samhandlingsflater mellom kommuner og helseforetak i Innlandet.
Helse Fonna modellen for samhandling barn og unge er forankret i Helsefellesskapsstrukturen gjennom faglig samarbeidsutvalg for barn og unge, FSU barn og unge (fousam.no). I tillegg til representanter for helsetjenester for barn og unge i kommuner og foretak, har utvalget representanter fra oppvekstsektor i kommunene som barnehage, skole, pedagogisk psykologisk tjeneste og barneverntjenester. Fokusområder for samarbeidsutvalget er å jobbe systematisk med bedre tverrfaglig innsats i kommunene og samhandlingsforløp på tvers av kommuner og foretak.
Agder-modellen for barn og unge er en modell for samhandling knyttet til helsefellesskapsstrukturen. Samhandlingsrådet for psykisk helse og rus i Agder (SPR) har representanter fra alle kommuner i Agder, brukerorganisasjoner, fastleger og spesialisthelsetjenesten. Samhandlingsrådet har kartlagt hvordan tjenestene i Agder kan samhandle for at de sammen kan bli bedre på barn og unges helsetjenester. Sammen har de etablert Agder-modellen for barn og unge hvor oppfølging og behandling gis gjennom samhandlingsforløp, som bidrar til at tjenestenivåene i kommunene og spesialisthelsetjenesten jobber sammen for å hjelpe.
Eksempler på lokalt samarbeid mellom kommuner og PHBU
I Vestre Viken har Asker Barn og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP) og Asker kommune hatt et systematisk samarbeid over år. De har laget en lokal avtale mellom Asker BUP, Barne- og familietjenesten og pedagogisk psykologisk tjeneste (PPT) i Asker kommune som spesifiserer samarbeid på ulike nivå og uttrykker et felles ansvar for å sikre helhetlige tjenester.
Helse Stavanger har etablert et systematisk samarbeid med alle kommunene i opptaksområdet, blant annet gjennom satsing på Barn og unges helsetjeneste (Barn og unges helsetjeneste – Helse Stavanger (helse-stavanger.no)). De har innført regelmessige «Sammen»-møter mellom ledere i de lokale BUPene og tjenestelederne i tilhørende kommuner, og en felles modell for avklaringsmøter med kommunale tjenester i forbindelse med henvisninger til PHBU.