Ifølge lov om folkehelsearbeid skal kommunen ha nødvendig og løpende oversikt over helsetilstanden i befolkningen og de positive og negative faktorer som kan virke inn på denne. Helsetilstand inkluderer fysisk og psykisk helse. Denne anbefalingen retter seg mot psykisk helse.
Kunnskap om den psykiske helsetilstanden til barn og unge i kommunen bygger blant annet på:
- tilgjengelig informasjon om barn og unges psykiske helse
- oversikt over faktorer i kommunen som påvirker barn og unges oppvekstsvilkår og som kan fremme eller hemme psykisk helse.
Kunnskap om barn og unges psykiske helsetilstand skal innhentes fra de kommunale helse- og omsorgstjenestene, som fastlegens registrering av omfang av psykiske plager hos barn og unge, og antall henvisninger til BUP fra lege, psykolog og barnevernsleder. Kunnskap skal også innhentes fra statlige helsemyndigheter og fylkeskommunen og fra utviklingstrekk i miljø og lokalsamfunn.
Kunnskap om påvirkningsfaktorer som fremmer eller hemmer barn og unges psykiske helse skal inngå i kunnskapsgrunnlaget til relevante innsatser og tiltak i kommunen.
Kommunen skal ta hensyn til lokale forhold og inkludere kunnskap om påvirkningsfaktorer i utarbeidelse av oversikten, inkludert fremmende og hemmende faktorer knyttet til barn og unges psykiske helse. Oversikten bygger på data levert fra de ulike sektorene, og det bør tas hensyn til grupper som statistisk sett kan ha forhøyet risiko for å utvikle psykiske plager og/eller utsettes for vold eller overgrep. Risikofaktorer kan være å vokse opp i vedvarende lavinntekt, eller hjem med rus, kriminalitet eller omsorgssvikt. Kommunen bør også være særlig oppmerksom på barn og unge med funksjonsnedsettelser, LHBT+, minoritets- eller urfolksbakgrunn, og barn som er pårørende.
Kommunen skal involvere barn og unge i arbeidet med å utarbeide oversikten og spørre og lytte til dem ved kartleggingen av faktorer som påvirker barn og unges psykiske helse.