Kommunen og spesialisthelsetjenesten bør bruke helsefelleskapet med tilhørende samarbeidsstruktur til planlegging og utvikling av helhetlige behandlingsforløp
Anbefalingen er faglig normerende og et hjelpemiddel for å ta forsvarlige valg som fremmer god praksis, kvalitet og likhet innenfor folkehelsen og for helsetjenesten. Anbefalingen er ikke rettslig bindende.
Ekstern høring:
Høringsfrist: 16. mai 2024.
Ved behov bør det utvikles lokale prosedyrer for samarbeid mellom kommunen og helseforetak om tjenester til voksne med psykisk helse- og rusmiddelproblemer, utover de lovpålagte samarbeidsavtalene.
Kommuner bør vurdere å samarbeide med hverandre for at slike lokale prosedyrer er mest mulig likelydende, eventuelt om det er hensiktsmessig med interkommunalt samarbeid.
Ved behov for detaljering av lokale tilpasninger, møtes kommunen og helseforetak som likeverdige partnere i faglig samarbeidsutvalg i helsefellesskapet for å utvikle lokale prosedyrer. Benytt helsefellesskapenes sekretariatsfunksjon til hjelp for å samordne arbeidet mellom kommuner.
Formålet med lokale prosedyrer kan være:
å utfylle de lovpålagte samarbeidsavtalene, og bidra til utvikling av et helhetlig tjenestetilbud som oppfyller innbyggernes behov for psykiske helse- rustjenester
at brukere og/eller pasienter mottar riktig tilbud på rett tjenestenivå
fagutvikling og forsvarlig arbeidsdeling
felles forståelse for lokale behov og forutsetninger
Innholdet i lokale prosedyrer kan være:
avklaring av hvilke oppgaver som krever samhandling
helhetlig og omforent oppgavefordeling for tjenester til brukere og/eller pasienter med psykisk helse- og/eller rusmiddelproblemer
lokalt tilpassede rutiner for samarbeid ved innskriving og utskriving
lokalt tilpassede rutiner for samarbeid rundt brukere og/eller pasienter med behov for samtidige tjenester
avtale om bruk av lokale samhandlingsarenaer
avklaring av oppgave- og ansvarsfordeling ved interkommunalt samarbeid
Den lovpålagte samarbeidsavtalen mellom kommuner og helseforetak kan inngås og følges opp i helsefellesskapene.
Helsefellesskap ble etablert i 2019 i forbindelse med Nasjonal helse- og sykehusplan 2020-2023. Helsefellesskapene er arena for samhandling og felles tjenesteutvikling mellom helseforetak og kommuner i helsefellesskapets opptaksområde. Der møtes helseforetak, kommuner, fastleger og brukere i helsefellesskapet opptaksområde for å planlegge og utvikle tjenestene sammen. Alvorlig psykisk lidelse er et prioritert område for helsefellesskapene.
Når det avtales samarbeidstiltak, må ansvarsforholdene avklares, herunder må arbeidsgiveransvaret, hvordan samarbeidstiltaket skal organiseres og finansieres. Dette vil gjelde både når det avtales lovpålagte minimumskrav til samarbeidstiltak etter helse- og omsorgstjenesteloven § 6-2 første ledd nr. 1-13 (lovdata.no), og når det avtales øvrige samarbeidstiltak, som i lokale prosedyrer.
Formaliserte, lokale prosedyrer synliggjør samarbeidet, og prosessen med å avtale lokale prosedyrer retter i seg selv oppmerksomheten mot pasienters og brukeres behov og synliggjør for kommuner og foretak hvor samhandlingen ikke fungerer. Utviklingen av lokale prosedyrer bidrar til en dialog med ulike problemstillinger som medvirker til bedre forståelse mellom aktører. Og utviklingen av lokale prosedyrer som detaljerer og supplerer kravene i den lovpålagte samarbeidsavtalen gir mer helhetlige helse- og omsorgstjenester, til pasienten og brukerens beste.
Helsedirektoratet (2024). Kommunen og spesialisthelsetjenesten bør bruke helsefelleskapet med tilhørende samarbeidsstruktur til planlegging og utvikling av helhetlige behandlingsforløp [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 16. februar 2024, lest 21. november 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/psykisk-helse-og-rusarbeid-for-voksne-horingsutkast/planlegging-og-samarbeid-om-helhetlig-behandling-og-oppfolging-i-kommunen/kommunen-og-spesialisthelsetjenesten-bor-bruke-helsefelleskapet-med-tilhorende-samarbeidsstruktur-til-planlegging-og-utvikling-av-helhetlige-behandlingsforlop