Fastlege eller andre tjenesteytere som møter brukeren eller pasienten først og utfører innledende kartlegging, skal alltid vurdere mulighetene i den kommunale psykisk helse- og rustjenesten og benytte seg av disse. Der det er nødvendig samarbeides det med spesialisthelsetjenesten for å vurdere om henvisning er riktig.
Hovedforløp 2 ekskluderer ikke brukeren eller pasienten fra tjenester og tiltak som er foreslått i hovedforløp 1, dersom det sannsynliggjøres at det vil ha en effekt på livskvalitet, livsmestring, rusmestring eller symptomer.
Tjenester i hovedforløp 2 bør tilbys de med antatt kortvarige alvorlige eller langvarige mildere psykisk helse- eller rusmiddelproblemer, for eksempel:
- akutte psykoser med god prognose, for eksempel rusutløst psykose.
- antatt kortvarige, men alvorlige symptomer på stemningslidelse
- antatt kortvarig skadelig bruk av rusmidler uten avhengighet, men med et visst funksjonstap, gjerne situasjonsbetinget
- vedvarende mild eller moderat depresjon eller angstlidelse
- enkeltstående traumer
- mindre alvorlig personlighetsforstyrrelse eller spiseforstyrrelse
- skadelig bruk av rusmidler eller legemidler uten markert funksjonstap med tilbakevendende depressive episoder
- forlenget sorgforstyrrelse
Voksne brukere eller pasienter med kortvarige alvorlige problemer eller mildere problemer som vedvarer over tid bør henvises til Nasjonalt pasientforløp for utredning og behandling i psykisk helsevern, voksne eller Nasjonalt pasientforløp for tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) , Nasjonalt pasientforløp for ivaretakelse av somatisk helse og levevaner ved psykiske lidelser og/eller rusmiddelproblemer, eventuelt et diagnosespesifikt Nasjonalt pasientforløp dersom diagnosen er satt.
Tjenester i hovedforløp 2 har som mål å:
- stabilisere og lindre plagene for å unngå forverring og oppnå et kortest mulig forløp
- forhindre tilbakefall og motvirke forverring med mer alvorlige konsekvenser eller behov for behandling i spesialisthelsetjenesten.
Kommunen bør sørge for at tjenesteytere har kompetanse til å tilby:
- veiledet selvhjelp
- digitale behandlingsverktøy med veiledning
- systematisk samtalebehandling
- gruppeterapi
Kommunen bør ha rutiner i hovedforløp 2 for tett oppfølging av den somatiske helsen til brukere, og oppfordre, motivere og tilrettelegge for fysisk aktivitet som en del av tiltakene. Ved spiseforstyrrelser eller ernæringsutfordringer involveres klinisk ernæringsfysiolog, og samarbeide med spesialisthelsetjenesten innledes dersom ernæringsutfordringene ikke kan ivaretas godt nok i kommunen.
Selvskading, selvmordsrisiko og voldsrisiko bør også kartlegges i hovedforløp 2, og vurderes i samråd med spesialisthelsetjenesten ved behov.