Helse- og omsorgstjenestene skal være forebyggende og bidra til å fremme helsen hos foreldre, familier og andre pårørende som over tid har store omsorgsoppgaver. Dette gjelder både når pårørende bor sammen med pasienten/brukeren og når pasienten/brukeren bor for seg selv i egen bolig. Kartleggingen bør ta utgangspunkt i "Hva er viktig for deg og dere som familie?" Kommunen skal tilby barnekoordinator til familier som har eller venter barn med alvorlig sykdom, skade eller nedsatt funksjonsevne, og som vil ha behov for langvarige og sammensatte eller koordinerte helse- og omsorgstjenester og andre velferdstjenester. .
Pårørendes samlede omsorgsoppgaver og ressurser bør kartlegges i forbindelse med tildeling av kommunale helse- og omsorgstjenester til pasienten/brukeren. Spørsmålet "Hva er viktig for deg/dere?"Kartleggingen bør gjentas regelmessig.
Helsepersonell i spesialisthelsetjenesten bør også bidra til å fange opp behov hos pårørende som melder behov for oppfølging og kan ha rett til tjenester og sørge for at denne informasjonen formidles til kommunen.
Momenter i kartleggingen av pårørende/omsorgsgivere kan blant annet være:
- Omfanget av omsorgsoppgaver og praktiske oppgaver
- Tilknytning til arbeidslivet eller utdanningsløp
- Ferie, fritid, mulighet til å forlate hjemmet, sosialt samvær med andre, aktiviteter
- Opplevelsen av mestring og motivasjon til omsorgsarbeidet
- Fysiske belastninger, som tunge løft, nattarbeid eller avbrudd i nattesøvnen
- Psykiske belastninger hos pårørende som følge av situasjonen
- Sosialt nettverk og støttepersoner i nettverket
- Mulighet til å ivareta egen helse
- Kunnskap om pasientens eller brukerens helsetilstand
- Kunnskap om helse- og omsorgstjenesten
- Økonomisk situasjon og materielle ressurser
- Kjennskap til aktuelle pasient- og brukerorganisasjoner
Pårørende bør i slike samtaler få informasjon om aktuelle lavterskeltilbud, mulighet for å søke om avlastning og nødvendig pårørendestøtte, osv.