De kommunale helse- og omsorgstjenestene og helseforetakene har en gjensidig plikt til å samarbeide på systemnivå slik at de kan ivareta oppgavene sine overfor pårørende etter lov og forskrift. Et eksempel på en lovpålagt oppgave er kommunens ansvar overfor pårørende etter helse- og omsorgstjenesteloven § 3-6.
Helseforetak og kommuner bør omtale støtte til og samarbeid med pårørende i sine samarbeidsavtaler. Ulike tjenester kan ha ulik tilnærming og problemforståelse og avtalene bør tydeliggjøre ansvaret for arbeid med barn som pårørende og voksne pårørende. Avtalene kan omhandle:
- Retningslinjer for informasjonsutveksling om pårørende når pasient/bruker mottar behandling og/eller oppfølging fra flere tjenestenivåer
- Felles opplæringstilbud til pårørende
- Felles opplæring av helsepersonell
- Samarbeid om støttetilbud til barn som pårørende på tvers av barne- og voksentjenestene
- Møtestruktur for erfaringsutveksling og evaluering av samarbeidet om pårørende
Helseforetak og kommuner må sikre at informasjon om barn og voksne som pårørende som er relevant og nødvendig for å gi helsehjelp til pasienten dokumenteres og videreformidles.
Tilgjengeligheten av informasjon om pårørende bør sikres ved å samle opplysninger om pårørende på ett sted i journal, både i kommuner og i helseforetak.
Nødvendig og relevant informasjon om pårørende bør inkluderes i korrespondanse mellom kommuner og helseforetak, for eksempel ved henvisninger, epikriser, og individuell plan.
Godt samarbeid krever ledelsesforankring, oppmerksomhet mot og prioritering av dette arbeidet.
Avtaler om samarbeid om involvering av og støtte til pårørende kan inngå som en del av arbeidet i helsefellesskapene.