Regionale helseforetak, helseforetak og kommuner skal sikre og dokumentere at alle brukere av radioterminaler i nødnett har gjennomgått nødvendig opplæring i bruk av den type radioterminal som benyttes i eget område. Som et minimum skal brukerne;
- ha forståelse av nødnettets oppbygning, virkemåte og funksjonalitet
- kunne samhandle i henhold til de ulike prosedyrenivåene
- kunne utføre gruppesamtaler og en-til-en samtaler
- kunne kvittere for utalarmering
- kunne skifte til ulike talegrupper i TMO og DMO
- kunne motta og besvare SDS meldinger
- kunne bruke sikkerhetsalarm med tilhørende prosedyre
- kunne benytte reserveløsninger ved manglende nødnettdekning og redusert kapasitet
- kunne etablere Gateway og Repeater og vite når disse skal anvendes (Gjelder brukere av kjøretøymontert radioterminal)
Faggrupper internt i sykehus har i økende grad tatt i bruk Nødnett. Det gjelder bl.a. personell i akuttmottak, traumeteam og stansteam. Det omfatter også kommunikasjon mellom faggrupper i ulike sykehus innen samme regionale helseforetak.
Støttetjenester til kjerneaktiviteten i sykehus har også i økende grad tatt i bruk Nødnett. Det gjelder bl.a. portører, driftspersonell og vektere. Disse brukergruppene har viktige funksjoner i daglig drift, men også i beredskapssammenheng.
Radioterminal-brukere som kun benytter sykehus-interne talegrupper kan tilpasse sin opplæring i henhold til dette, i samråd med Helsedirektoratet.
Radioterminal-brukere som hovedsakelig benytter sykehus-interne talegrupper, men i tillegg har talegrupper for kommunikasjon med eksterne nød- og beredskapsbrukere, skal gjennomføre utvidet opplæring som gir økt samvirkekompetanse.