Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Forord

Versjon 4 – 2025

Denne utgaven erstatter versjon 3 fra 2023, og er gjelder fra 1.1.2025. WHO vedlikeholder ikke lenger ICD-10 og relaterte produkter, inkludert PHBU-kodeverket og tilhørende publikasjoner. WHO har bedt om at kodeverk og publikasjoner som avviker betydelig fra den originale utgivelsen skal merkes tydelig.

Denne publikasjonen avviker betydelig fra originalpublikasjonen fra WHO, samtidig som kodeverket for Akse 5 nå også avviker betydelig fra det originale kodeverket. Dette er gjort som en nødvendig oppdatering for å kunne tilby kodeverket i Norge i påvente av ICD-11.

Teksten er gjennomgått og betydelig omformulert og forkortet, samt kodetekster oppdatert.

Flytdiagrammene er fjernet.

Kravene til koding av 2000 og 3000 (Akse 2 og 3) er noe endret for å gjenspeile praksis.

Den tidligere beskrivelsen av hvordan man skal kode på alle akser på gitt tidspunkt og tilhørende kodingspraksis gjennom behandlingsperioden er nå fjernet. Generell kodingspraksis beskrevet i årets kodeveiledning gjelder heretter.

En rekke referanser er nå lagt inn som lenker i teksten og enkelte er tatt bort.

Vi ønsker å takke alle bidragsytere som har kommet med forslag og kommentarer til denne utgaven.

 

Forord til tidligere utgaver

Utgave 1.3 -  2008

Sosial- og Helsedirektoratet opprettet i 2006 en arbeidsgruppe som fikk i mandat å  tilrettelegge Det multiaksiale klassifikasjonssystemet fra Verdens Helseorganisasjon (WHO) for bruk i psykisk helsevern for barn og unge (BUP) i Norge. Denne gruppen har bestått av: 

  • Leder av arbeidsgruppen: Ketil Hanssen-Bauer, Den norske legeforening ved Norsk Barne- og Ungdomspsykiatrisk Forening 
  • Sekretær for arbeidsgruppen: Gjertrud W. Kamstrup, KITH 
  • Eili Sponheim, Forskningsenheten, Klinikk for psykisk helse – barn og ungdom, Ullevål sykehus 
  • Siv Kvernmo, Regionsenter for barn og unges psykiske helse, Helseregion Nord 
  • Håkon Ruud, Norsk Psykologforening 
  • Glen Thorsen, KITH 

 Det er gjort følgende endringer i den multiaksiale klassifikasjonen: 

  • Fordelingen av ICD-10 koder på aksene 1, 2, 3 og 4 er endret. Spesielt er det slik at en kode kan kodes på én og kun én akse. 
  • På akse 1 skal det kunne kodes én eller flere ICD-10 koder fra et nærmere definert koderegister (utvalg av F, R og Z-koder). 
  • På akse 2 skal det kunne kodes én eller flere ICD-10 koder fra et nærmere definert koderegister (utvalgte F-koder, ingen R og Z-koder på denne aksen). 
  • På akse 3 skal det bare kodes én enkelt ICD-10 kode fra et nærmere definert koderegister (utvalgte F-koder, ingen R og Z-koder på denne aksen). Det er obligatorisk å kode på firetegns nivå. 
  • På akse 4 skal det kunne kodes én eller flere ICD-10 koder fra et nærmere definert koderegister (fra alle kapitler, unntatt kapittel V, F-koder). Akse 4 vil inneholde alle R-koder som ikke er plassert på akse 1. Den vil dessuten inneholde de fleste Z-koder som ikke er på akse 1 og heller ikke har en korresponderende kode på akse 5. 
  • På akse 5 er det gjort endringer i hva som er gyldige koder. Se koderegister på www.kith.no/BUP 
  • På akse 6 skal det bare kunne kodes én enkelt kode, dvs. et heltall fra og med 1 og til og med 100. 
  • For alle aksene vil det finnes en kode X999 (hvor X står for aksens nummer) som betyr "Mangelfull informasjon". Tekst varierer litt på de ulike aksene. 
  • For aksene 1, 2, 3, 4 og 5 vil det finnes en kode X000 (hvor X står for aksens nummer) som betyr "Ingen påvist". Tekst varierer litt på de ulike aksene. 
  • For akse 6 vil det finnes en kode 6000 som betyr "Ikke bedømt på akse 6 pga alder under 4 år". 
  • Alle kodetekster for ICD-10 koder skal være i henhold til siste oppdatering av norsk oversettelse av ICD-10, se www.kith.no/icd-10 
  • Kodetekster for akse 5 skal være i henhold til ny oversettelse. 
  • Kodetekst ikke lenger aktuelt på akse 6, fordi CGAS kun skåres med tallverdi. 
  • Denne veilederen er utarbeidet av arbeidsgruppen. KITH har siden gjort en del redaksjonelle endringer, bl.a. laget en egen publikasjon av akse 5 – Psykososiale forhold. Definisjoner og diagnostiske retningslinjer. [6] 

Data fra denne kodingen overføres til NPR og er således en del av datagrunnlaget for rapportering om denne helsetjenesten. Bl.a. brukes disse dataene direkte til den nasjonale kvalitetsindikatoren: "Andel pasienter som er diagnostisk vurdert i barne- og ungdomspsykiatrien". 

Spørsmål om klassifikasjonen kan rettes til kodehjelp@kith.no. 

Utgave 2.0 - 2018 

Utgave 2.0 erstatter utgave 1.3 fra 2008, og er gjeldende fra september 2018.  
Teksten er gjennomgått med noe endring i kapittelstrukturen, og tekstendringer der dette har vært nødvendig for å beskrive kodingsregler på grunn av ny finansieringsordning for poliklinikkene innen PHBU fra 1/1-2017. 

Gyldige koder på aksene er uendret fra 2008. Kodetekster er gjennomgått, og er nå i samsvar med norsk ICD-10 pr 2018. 

Regler knyttet til koding ved de første 5 kontaktene finnes fra 2019 bare i denne veiledningen, og erstatter fra 2019 kapittel 22 i "Regler og veiledning for bruk av kliniske kodeverk i spesialisthelsetjenesten 2018 (Kodeveilederen)" [7]. 

Forkortelsen PHBU (Psykisk helsevern barn og unge) benyttes i dette dokumentet i stedet for BUP (barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk), da denne veiledningen gjelder alle som benytter den multiaksiale klassifikasjonen, også i døgnenheter.1 

Endringer fra utgave 1.3: 

  • Det er satt inn nytt kapittel 1, Innledning, som inneholder generelle opplysninger om multiaksial klassifikasjon, rapportering og journalføring. 
  • Det er satt inn nye underkapitler for alle akser for å beskrive hvordan aksen skal brukes inntil det kodes på alle akser. 
  • Der forrige utgave bare har nevnt kodetegn, er også kodeteksten nå tatt inn. 
  • Aktuelle nettlenker er lagt inn i referanselisten. 
  • Det er tatt inn omtale av bruken av de mest aktuelle Z-kodene. 
  • Oversikt over Z-koder på akse 1 og 4 som er rene tilleggskoder er tatt inn i vedleggene. 
  • Begreper knyttet til kontakt og henvisning er byttet ut der dette er aktuelt, for å samsvare med begrepsbruken i NPR-meldingen. 
  • Det er lagt inn et nytt avsnitt om koding når en gravid er innskrevet i BUP. 
  • Avsnitt om koding når barnet ikke møter er skrevet om. Det er nå tillatt å bruke symptomkode (R-kode) på akse 1 for å beskrive barnets problem, hvis innholdet i kontakten med foresatte kun har vært å kartlegge problemene. 
  • Det presiseres at CGAS ikke skal skåres hvis pasienten er over 18 år. 

Spørsmål om klassifikasjonen eller bruken av kodene kan rettes til kodehjelp@ehelse.no 

Utgave 3.0 - 2023 

Utgave 3.0 erstatter utgave 2.0 fra 2018, og er gjeldende fra januar 2023.  Foruten mindre rettinger i teksten for øvrig, er nå Aske 6 CGAS byttet ut med ny oversettelse med tilhørende godkjenning for distribusjon som beskrevet i kapitlet, samt tilhørende tekst om rettigheter lagt til på forsiden. Det er også lagt til en kommentar om å at gjeldende praksis for bruk av Akse 5 er å finne på Helsedirektoratets nettsider. 

Tekst og flytskjema for akse 2 og 3 er nå oppdatert for å reflektere den praktiske anvendelsen i de tilfeller hvor man etter en systematisk vurdering har klare holdepunkter for å kode «ikke tilstede» (2000 og 3000). 

Kodetekster er gjennomgått og i samsvar med norsk ICD-10 per 2023. 

Referanser og fotnoter er gjennomgått, og enten oppdatert eller fjernet. 

Ugyldig kontaktinformasjon i tidligere forord er streket ut. 

For spørsmål og andre henvendelser vedrørende kodeverk og anvendelse se nettsidene til Direktoratet for ehelse: https://www.ehelse.no/kodeverk-terminologi/kontaktinformasjon 

Siste faglige endring: 17. desember 2024