Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Akse 1 – klinisk psykiatrisk tilstand

Gyldige koder på Akse 1

  • F031- F69 (Psykiske lidelser hos voksne eller alle aldersgrupper)
  • F84.x - Gjennomgripende utviklingsforstyrrelser
  • F90.0 - F98.9 Atferdsforstyrrelser og følelsesmessige forstyrrelser som vanligvis oppstår i barne- og ungdomsalder
  • F99 Uspesifisert psykisk forstyrrelse eller lidelse
     
  • R40.0 - R46.8 Symptomer og tegn med tilknytning til kognisjon, persepsjon, emosjonell tilstand og atferd
    (Det er bare R-kodene fra denne kategoriblokken i kapittel XVIII som er gyldige på Akse 1.)
     
  • Z00.4 Kontakt med helsetjenesten for generell psykiatrisk undersøkelse ikke klassifisert annet sted
  • Z03.2 Observasjon ved mistanke om psykiske lidelser og atferdsforstyrrelse (kun ren tilleggskode, se vedlegg 2)
  • Z13.3 Kontakt med helsetjenesten for populasjonsbasert screeningundersøkelse med henblikk på psykisk lidelse eller atferdsforstyrrelse
  • Z13.4 Kontakt med helsetjenesten for populasjonsbasert screeningundersøkelse med henblikk på enkelte utviklingsavvik i barneårene
  • Z70.0 Kontakt med helsetjenesten for rådgivning i forbindelse med holdning til seksualitet
  • Z70.1 Kontakt med helsetjenesten for rådgivning i forbindelse med pasientens seksuelle atferd eller orientering
  • Z70.3 Kontakt med helsetjenesten for rådgivning i forbindelse med bekymring på flere områder innen holdning til seksualitet eller seksuell atferd eller orientering
  • Z70.8 Kontakt med helsetjenesten for annen spesifisert rådgivning i seksuelt spørsmål
  • Z71.0 Kontakt med helsetjenesten på vegne av annen person
  • Z71.1 Kontakt for mistanke om sykdom uten at noen diagnose stilles
  • Z71.2 Kontakt for å få forklaring på undersøkelsesresultat
    (Det er bare disse Z-kodene som er gyldige på Akse 1.)
     
  • 1000 Ingen påvist tilstand på Akse 1
  • 1999 Mangelfull informasjon for å kode på Akse 1

Regler for koding på Akse 1

Én eller flere koder kan settes på Akse 1 for samme kontakt eller opphold. Hvis ingen koder er aktuelle, skal man enten benytte 1000 eller 1999. Se også kapittel 2.1 for avhengigheten mellom Akse 1, 2 og 3.

Man skal først vurdere om det er grunnlag for å bruke koder fra kapittel F i ICD-10 på Akse 1 (F03-F69 og F84), før man vurderer F90-F99 (Atferdsforstyrrelser og følelsesmessige forstyrrelser som vanligvis oppstår i barne- og ungdomsalder). Deretter vurderes R40-R46 og til slutt Z-kodene.

F99 er sjelden aktuell kode og bør bare brukes hvis man vet at personen har en psykisk forstyrrelse eller lidelse, men ikke hvilken kategoriblokk den hører til.

Det er også mulig å benytte R- eller Z-koder i tillegg til F-koder. Dette er aktuelt hvis:
a) R-kode som beskriver symptom, tegn eller funn, er relevant tilleggsopplysning og ikke en del av F-koden(e) eller
b) hvis Z-kode som beskriver faktorer med betydning for helsetilstanden og/eller kontakten med helsetjenesten, er relevant og ikke del av F-koden(e).

Bare dersom det ikke foreligger en F-kode kan aktuell R- eller Z-kode være hovedtilstand på Akse 1. R-kode har forrang framfor Z-kode som hovedtilstand.

Aktuelle R- eller Z-koder skal brukes på Akse 1 hvis det ikke kodes med F-kode på aksene 1, 2 eller 3. Dette er bestemt for å kunne begrunne hvorfor kontakten med PHBU fant sted, utover det man i tillegg koder på Akse 4, 5 eller 6. Merk at det er en noe annen praksis for sped- og småbarn, inkludert bruk av R- og Z-koder som beskrives nærmere i kapittel 8.

R-koder er beskrivelse av symptomer som kan være til stede ved flere lidelser. R-koder er derfor uspesifikke symptombeskrivelser og må ikke kalles diagnoser.

R-kodene i kapittel XVIII Symptomer, tegn, unormale kliniske funn og laboratoriefunn, ikke klassifisert annet sted er fordelt på Akse 1 og 4. R-koder benyttes i stedet for tentative diagnoser (foreløpige diagnoser, arbeidshypoteser) mens pasienten er under utredning og inntil man har tilstrekkelig informasjon for å fastsette en diagnose.

Av R-kodene velges den som gir det mest presise bildet av tilstanden. R-koder for symptomer i ICD-10 er ikke dekkende for det som kan være symptomer innen psykisk helse. Hvis ingen R-kode i kodelisten passer, velges i stedet en R-kode som slutter med .8, innenfor den kategorien som passer best. Enkelte koder har rettledende eksempler på bruk av koden i undertekster som du finner i ICD-10. I enkelte journalsystemer kan man legge til informasjon i kodeteksten for å spesifisere problemstillingen nærmere.

Eksempel på slike koder på Akse 1

  • R41.8 Andre og uspesifiserte symptomer og tegn med tilknytning til kognitive funksjoner og bevissthet
  • R44.8 Andre og uspesifiserte symptomer og tegn med tilknytning til generelle sensasjoner og persepsjoner
  • R45.8 Andre spesifiserte symptomer og tegn med tilknytning til emosjonell tilstand
  • R46.8 Andre spesifiserte symptomer og tegn med tilknytning til utseende og atferd

Eksempel på slike koder på Akse 4

  • R25.8 Andre og uspesifiserte unormale ufrivillige bevegelser
  • R29.8 Andre og uspesifiserte symptomer og tegn med tilknytning til nervesystemet og muskel-skjelettsystemet
  • R47.8 Andre og uspesifiserte taleforstyrrelser
  • R48.8 Andre og uspesifiserte forstyrrelser av symbolfunksjoner
  • R56.8 Andre og uspesifiserte kramper
  • R62.8 Annen spesifisert uteblivelse av forventet normal fysiologisk utvikling
  • R63.8 Andre spesifiserte symptomer og tegn med tilknytning til mat- og væskeinntak

Om bruk av enkelte Z-koder som er gyldige på Akse 1

Z00.4 Kontakt med helsetjenesten for generell psykiatrisk undersøkelse ikke klassifisert annet sted

Koden skal bare brukes for en person uten symptomer eller registrert diagnose. Bruk av koden forutsetter at det er gjort en psykiatrisk vurdering som utelukker sykdom. Koden skal derfor ikke benyttes mens pasienten er under utredning, men kan benyttes ved avslutning av henvisningsperioden.

Z03.2 Observasjon ved mistanke om psykisk lidelse eller atferdsforstyrrelse

Koden er en ren tilleggskode, og kan ikke benyttes som eneste kode ved en kontakt. Koden skal bare brukes etter fullført utredning når det er utelukket at personen har en lidelse som skal kontrolleres og/eller behandles. Symptomet som var årsaken til utredningen skal registreres som hovedtilstand på Akse 1, eller på Akse 4. Dersom det ikke foreligger et symptom som kan kodes med en R-kode, benyttes i stedet Z71.1 Kontakt for mistanke om sykdom uten at noen diagnose stilles som kode for hovedtilstand, og Z03.2 som kode for annen tilstand på Akse 1.
Bruk av koden forutsetter at pasienten har et symptom på en psykisk lidelse eller atferdsforstyrrelse, som utredes. Koden kan derfor normalt ikke benyttes for spedbarn eller små barn (se kapittel 8 om koding av sped- og småbarn).

Z13.3 Kontakt med helsetjenesten for populasjonsbasert screeningundersøkelse med henblikk på psykisk lidelse eller atferdsforstyrrelse – Z13.4 Kontakt med helsetjenesten for populasjonsbasert screeningundersøkelse med henblikk på enkelte utviklingsavvik i barneårene

Disse kodene brukes ved helseundersøkelser som ledd i befolkningsundersøkelse, hvor befolkningsutvalget kan være på grunnlag av alder, kjønn eller risikofaktorer. Kodene skal ikke brukes ved undersøkelser på grunn av symptomer eller sykdomsutredning hos enkeltpersoner.

Aktuell Z-kode kan bare være hovedtilstand på en akse hvis det ikke foreligger kode med annen bokstav på samme akse.

Z-kodene fra kapittel XXI Faktorer som har betydning for helsetilstand og kontakt med helsetjenesten i ICD-10 fordeles på Akse 1 og 4. De Z-koder som overlapper med koder i Akse 5 Belastninger i psykososiale forhold er tatt ut av de gyldige kodene for PHBU.

I situasjoner som ved kontroll av tidligere ferdigbehandlede tilstander, forebyggende tiltak, helserådgivning, konsultasjon på vegne av en tredjepart, eller ved undersøkelse av frisk person med henblikk på f.eks. forsikring, skole, utdanning/arbeidsliv, velges Z-kode som angir årsaken til kontakten gitt at det ikke foreligger psykisk lidelse, plage eller annen sykdom, eller symptomer på sykdom.

Selv om man i enkelte sammenhenger anbefales å benytte kriterier fra andre kodeverk for fastsetting av diagnose, skal det i tråd med denne veilederen kodes med ICD-10.

 

1 Koder som ikke er relevant innen barne- og ungdomspsykiatrien er tatt ut av koderegisteret (eksempelvis koder for Alzheimers sykdom). Kodelisten starter derfor med F03 Annen eller uspesifisert demens

Siste faglige endring: 17. desember 2024