Legevakten skal ha rutiner for samarbeid med politiet
Veileder til lov og forskrift inneholder fortolkning og veiledning til lov- og forskriftsbestemmelser
Legevakten skal kjenne til bestemmelsen om opplysningsplikt til nødetatene.
Det bør foreligge skriftlige rutiner for sakkyndighetsoppdrag.
Legevakten bør sikre at samarbeid med politiet gjennomgås som en del av opplæringsplanen for alt helsepersonell.
Lokale samarbeidsrutiner mellom helsetjeneste og politi, - bør omfatte;
regelmessige møter for utveksling av informasjon
avtale om hvem som bør kontaktes i ulike situasjoner
rutiner for samarbeid med media ved ulike hendelser.
I tillegg bør legevakten sikre at alt helsepersonell kjenner de lover, rundskriv og rutiner som regulerer samarbeid og kontakt med politiet. Lokal opplæring bør sørge for at helsepersonell har kunnskap om taushetsplikt, opplysningsrett, opplysningsplikt og plikt til å varsle.
Alt helsepersonell må også ha kunnskap om den nasjonale prosedyren for pågående livstruende vold (PLIVO). Legevaktlegen og annet helsepersonell bør ta PLIVO-kurs og delta i PLIVO-øvelser.
Situasjoner der legevaktpersonell kan ha behov for bistand fra politiet:
Ved voldelige eller truende pasienter, der politiet kan sørge for helsepersonellets sikkerhet under konsultasjon, hjemmebesøk og transport av pasient.
Ved behov for hjelp til å sikre adgang til undersøkelse og sikkerhet under transport ved etablering av tvungent psykisk helsevern. Politiet kan ta pasienten i midlertidig forvaring dersom vedkommende er til fare for seg selv eller andre.
Ved behov for å ta seg inn i hus eller lokaler for at syke skal få hjelp, der dette er dekket av lovverket om hva som er nødvendig hjelp.
Ved trippelvarsling, dvs. varsling av de to andre nødetatene ved behov for alle tre.
Situasjoner der politiet kan trenge hjelp fra legevakten
Ved rekvisisjon av sakkyndighetstjenester, for eksempel undersøkelse og prøvetaking ved mistanke om kjøring i ruspåvirket tilstand. Leger, sykepleiere, bioingeniører og helsesekretærer kan pålegges å ta disse prøvene
Undersøkelse av pasient før arrest.
Beredskap ved skarpe oppdrag – varsles via AMK.
Sikring av spor etter voldshendelser.
Taushetsplikt, opplysningsrett, opplysningsplikt og plikt til å varsle står nærmere beskrevet i rundskrivet "Helsepersonellets taushetsplikt – Rett og plikt til å utlevere pasientopplysninger til politiet. (Rundskriv IS-9-2015). Oslo.
Veileder om helsehjelp til arrestanter i politiarrest er under utarbeidelse av Helsedirektoratet, i samarbeid med Politidirektoratet. Veilederen anbefaler et strukturert samarbeid mellom legevakt og politi.
Kommunen skal samarbeide med fylkeskommune, regionalt helseforetak og stat, slik at helse- og omsorgstjenesten i landet best mulig kan virke som en enhet, jf. helse- og omsorgstjenesteloven § 3-3 annet ledd. Det følger av akuttmedisinforskriften § 4 at kommunene skal sikre at legevaktens tjenester er samordnet med de andre tjenestene i den akuttmedisinske kjeden og de øvrige nødetatene, hovedredningssentralene og andre myndigheter. Dette innebærer at legevakten må ha rutiner for samarbeid med politiet. Legevakten samarbeider med politiet i felles oppdrag, situasjoner der politiet trenger medisinsk bistand og situasjoner der legevakten trenger hjelp for å ivareta pasienter eller helsepersonellets sikkerhet.
Helsedirektoratet (2020). Legevakten skal ha rutiner for samarbeid med politiet [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 28. februar 2020, lest 23. november 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/legevakt-og-legevaktsentral/samarbeids-og-samhandlingsparter/legevakten-skal-ha-rutiner-for-samarbeid-med-politiet