Legevakten bør ha kjennskap til ulike tilbud i pleie- og omsorgstjenesten i legevaktdistriktet og ha rutiner for samhandling
Pleie- og omsorgstjenesten har døgnkontinuerlig drift og kan være viktige støttespillere for helsepersonell i legevakten. Dette gjelder spesielt i forhold til pasienter som allerede ivaretas av pleie- og omsorgstjenesten. Noen steder har legevaktlege anledning til å be om akutte tiltak for pasienter som vanligvis klarer seg selv, men som for en periode vil trenge ekstra hjelp for å kunne bo hjemme.
Pleie- og omsorgstjenesten kan ha definerte oppgaver i akuttmedisin og formalisert samarbeid med legevakten.
Eksempler kan være:
- Som lokalt trente helsepersonell med tilleggskompetanse.
- Utrykning for førstevurdering etter anrop på trygghetsalarm.
- Vurdering av om pasienter trenger sykebesøk eller transport til legevakten.
- Observasjon i hjemmet av pasienter som har vært vurdert av lege og som kan behandles hjemme, eventuelt observeres med tanke på forverring og behov for innleggelse.
- Oppfølging fra spesialsykepleiere, for eksempel diabetessykepleiere, avansert klinisk sykepleier eller kreftsykepleiere.
I kommunal beredskapsplan og legevaktens ROS-analyse bør det beskrives hvilke oppgaver hjemmetjenestene har innenfor det akuttmedisinske tilbudet. Dersom pleie- og omsorgstjenesten skal inngå i den akuttmedisinske beredskapen, bør det vurderes om bilpatruljer skal være utstyrt med nødnett terminal for enkel kommunikasjon og alarmering.
Kommuner som tilbyr velferdsteknologiske løsninger bør ha rutiner for samarbeid med responstjenesten for trygghetsalarmer.
Gjennomføring av ROS-analyser er nærmere beskrevet i kapittel Risiko- og sårbarhetsanalyser (ROS-analyser).
Kommunens ansvar for helse- og omsorgstjenester innebærer en plikt til å legge til rette for samhandling mellom ulike deltjenester innad i kommunen og med andre tjenesteytere der dette er nødvendig for å tilby tjenester omfattet av helse- og omsorgstjenesteloven, jf. § 3-4 første ledd.
Kommunens ansvar for å tilby nødvendige helse- og omsorgstjenester omfatter en rekke pleie- og omsorgstjenester, herunder helsetjenester i hjemmet, institusjonsplass, herunder i sykehjem, praktisk bistand og avlastningstiltak og andre type tiltak til pårørende, jf. helse- og omsorgstjenesteloven § 3-2 nr. 6 og § 3-6.
Siste faglige endring: 28. februar 2020 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2020). Legevakten bør ha kjennskap til ulike tilbud i pleie- og omsorgstjenesten i legevaktdistriktet og ha rutiner for samhandling [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 28. februar 2020, lest 03. januar 2025). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/legevakt-og-legevaktsentral/samarbeids-og-samhandlingsparter/legevakten-bor-ha-kjennskap-til-ulike-tilbud-i-pleie-og-omsorgstjenesten-i-legevaktdistriktet-og-ha-rutiner-for-samhandling