Legevakten bør ha rutiner for samhandling og bruk av disse tjenestene.
Legevakten bør ha kjennskap til hvilke rus- og psykiske helsetjenestetilbud i kommunen
Kommunens ansvar for helse- og omsorgstjenester innebærer en plikt til å legge til rette for samhandling mellom ulike deltjenester innad i kommunen og med andre tjenesteytere der dette er nødvendig for å tilby tjenester omfattet av helse- og omsorgstjenesteloven, jf. § 3-4 første ledd.
Kommunens ansvar for å tilby nødvendige helse- og omsorgstjenester omfatter alle pasient- og brukergrupper, herunder personer med psykisk sykdom og rusmiddelproblemer, jf. helse- og omsorgstjenesteloven § 3-1.
Tilgjengelighet og organisering av kommunale tjenester varierer mellom kommunene. Samhandling mellom legevakt, kommunal psykisk helse - og rustjeneste må derfor tilpasses lokale forhold. Der det er tilgjengelig døgnkontinuerlig tilbud, eller tilbud på kveld eller helg- og helligdager, kan disse være gode støttespillere, for eksempel ved behov for komparentopplysninger eller behov for å skreddersy oppfølging til enkeltpasienter.
Legevakten bør ha oppdatert oversikt over deltakende kommuners tjenester innenfor rus og psykisk helsetjeneste inkludert hva de kan kontaktes om, når de er tilgjengelige, og hvordan de kan kontaktes. Denne oversikten bør ligge sammen med informasjon om tilsvarende samarbeidspartnere i spesialisthelsetjenesten og prosedyre for beslutning om og gjennomføring av tvungen legeundersøkelse og tvungen innleggelse i sykehus. Dersom kommunen har lavterskeltjenester der pasienter og pårørende kan ta direkte kontakt ved behov, bør legevakten ha skriftlig informasjon om tjenesten som kan deles ut til pasienter og pårørende.
Noen pasienter med psykisk helse- og/eller rusmiddelproblemer har hyppig kontakt med legevakten. Da kan det være nyttig med tett samarbeid med andre kommunale instanser slik at man avklarer rollene innbyrdes og til sammen gir pasienten det mest hensiktsmessige helse- og omsorgstilbudet. Slik avklaring og samarbeid er en lederoppgave. Hvis pasienten har kriseplan eller skriftlige ønsker for behandling ved forverring, bør kopi av disse finnes ved legevakten.
Kommunelegen/bydelsoverlegen treffer vedtak om tvungen legeundersøkelse forut for tvungent psykisk helsevern, jf. lov om psykisk helsevern § 3-1. Det er viktig med godt samarbeid mellom kommunelege og legevakt på dette området. Det bør foreligge samarbeidsavtaler.
Siste faglige endring: 28. februar 2020 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2020). Legevakten bør ha kjennskap til hvilke rus- og psykiske helsetjenestetilbud i kommunen [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 28. februar 2020, lest 23. november 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/legevakt-og-legevaktsentral/samarbeids-og-samhandlingsparter/legevakten-bor-ha-kjennskap-til-hvilke-rus-og-psykiske-helsetjenestetilbud-i-kommunen