Kommuner og helseforetak skal samarbeide om felles akuttmedisinsk trening.
Samhandling mellom kommune- og spesialisthelsetjenesten knyttet til håndtering av øyeblikkelig hjelp-innleggelser krever omforente retningslinjer.
Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere
Kommuner og helseforetak skal samarbeide om felles akuttmedisinsk trening.
Samhandling mellom kommune- og spesialisthelsetjenesten knyttet til håndtering av øyeblikkelig hjelp-innleggelser krever omforente retningslinjer.
Lokalisering og dimensjonering av legevakten og ambulansetjenesten må til sammen sikre befolkningen et helhetlig og forsvarlig akuttilbud. Samarbeidsavtalene må derfor konkretiseres slik at de kan fungere som et felles planleggingsverktøy for beredskap med utgangspunkt i gjennomført ROS-analyse. De bør også inneholde samarbeidsrutiner med luftambulanse, akuttmottak og andre akuttavdelinger i sykehus som tar mot pasienter direkte. Legevakt har omfattende samarbeid med alle deler av spesialisthelsetjenesten med hyppig kontakt for gjensidig veiledning.
Kommuner og helseforetak må sammen revidere ROS-analyser for å sikre at det akuttmedisinske tilbudet er dimensjonert ut fra reelle behov. Fordi de sammen har felles ansvar for den totale beredskapen, kan ingen av partene endre dimensjoneringen av sin akuttmedisinske beredskap uten at det skjer i samarbeid og dialog med de andre samarbeidspartnerne.
Det skal etableres samarbeidsavtaler mellom kommuner og helseforetak knyttet til beredskap og planer for den akuttmedisinske kjede gjeldene for bl.a. legevakt og prehospitale tjenester. Eksempelvis kan avtaler omhandle bruk av akutthjelperfunksjon, hvordan utrykningstjenesten er organisert i legevakten. Selv om luftambulanse er på veg til et skadested eller pasient, bør lege i vakt rykke ut. Luftambulanse kan bli omdirigert til annet prioritert oppdrag, møte værproblem blant annet.
Det bør etableres samarbeidsfora med regelmessig møteaktivitet for å ivareta samhandling og forbedre samarbeidet om felles ansvarsområder. Likedan må aktørene medvirke til lokal tverrfaglig akuttmedisinsk trening.
Det må gjøres tydelige avklaringer for roller til det enkelte helsepersonell i den akuttmedisinske kjede, og hvem som er medisinsk ansvarlig for pasienten til enhver tid. Behandlingsansvaret bæres nå av helsepersonellet som er tilstede hos pasienten. Konsultasjoner over telefon er å regnes som rådgivende. Det bør tydelig skilles mellom medisinsk rådgivning og medisinsk behandlingsansvar i ulike situasjoner, jf. Helsedirektoratets brev av 27.mai 2019.
Kommunene og helseforetakene har ulike fora på forskjellige nivå for koordinering av tjenestetilbudet samlet sett. Det er viktig at også beredskap og akuttmedisinsk virksomhet er en del av den overordnede koordinering sammen med f.eks. ØHD-senger, rushåndtering og pasientflyt.
Gjennomføring av ROS-analyser er nærmere beskrevet i kapitlet om Risiko og sårbarhetsanalyser (ROS-analyser).
For mer informasjon om samtrening, se emnet «Trening i akuttmedisin»
Det vises også til brev fra Helsedirektoratet til alle landets helseforetak av 14.06.2019 om ansvar for pasienter i de akuttmedisinske tjenestene.
Avtale om samhandling og samarbeid mellom kommunene og helseforetakene er forankret i akuttmedisinforskriften § 4, helse- og omsorgstjenestelovens §§ 6-1 og 6-2 og spesialisthelse-tjenesteloven § 2-1 e. Avtalen er like forpliktende for begge parter. Kommunene og de regionale helseforetakene skal etter helse- og omsorgstjenesteloven § 6-2 nr. 11 (tjenesteavtale 11) sikre hensiktsmessige og omforente beredskapsplaner for den akuttmedisinske kjeden. Partene skal sørge for at innholdet i disse tjenestene er samordnet med de øvrige nødetatene.
Siste faglige endring: 28. februar 2020 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2020). Kommuner og helseforetak skal inngå avtale om samhandling og samarbeid om de akuttmedisinske tjenestene [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 28. februar 2020, lest 22. desember 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/legevakt-og-legevaktsentral/samarbeids-og-samhandlingsparter/kommuner-og-helseforetak-skal-innga-avtale-om-samhandling-og-samarbeid-om-de-akuttmedisinske-tjenestene