Kommunen bør inngå samarbeidsavtaler mellom legevakten og overgrepsmottaket
Veileder til lov og forskrift inneholder fortolkning og veiledning til lov- og forskriftsbestemmelser
Legevakten bør ha rutiner for samarbeid med nærmeste overgrepsmottak om ivaretakelse og håndtering av personer utsatt for seksuelle overgrep.
Akuttmedisinforskriften § 8 setter krav til at også legevaktens helsepersonell som arbeider sammen med lege i vakt skal ha kurs i volds- og overgrepshåndtering.
Overgrepsmottak er spesialisthelsetjenesten sitt ansvar, men flere steder er overgrepsmottakene fremdeles organisert i den kommunale helse- og omsorgstjenesten, etter avtale med det regionale helseforetaket. Legevaktens personell og spesielt operatører ved legevaktsentralene, bør kjenne til hva overgrepsmottaket tilbyr og gi råd til den utsatte vedrørende hva som er hensiktsmessig å gjøre for ikke å forspille bevis. Noen kommuner har gitt overgrepsmottaket ansvar for håndtering av pasienter utsatt for vold i nære relasjoner. Legevaktens personell må kjenne til hvordan dette er organisert i sitt distrikt.
Legevakten utarbeider retningslinjer og prosedyrer for hvordan de skal ivareta og håndtere volds- og overgrepshendelser. Gjennom samarbeid kan en få felles avklaring om henvisningspraksis for å få gode rutiner, samt avklare hvordan overgrepsmottaket kan bidra i legevaktens etter- og videreutdanning.
Pasienter utsatt for seksuelle overgrep som henvender seg innen første døgn, bør få informasjon om at de ikke bør dusje og skifte klær, og gjerne unngå å spise og drikke og gå på toalettet for ikke å fjerne viktige bevis. Ved senere henvendelser, anbefales at de tar med uvasket tøy de hadde på seg ved hendelsen.
Legevakten bør avklare og forsikre seg om at pasienten, som henvender seg i forbindelse med seksuelle overgrep eller vold i nære relasjoner, er i trygghet.
Det regionale helseforetakets ansvar etter spesialisthelsetjenestelovens § 2-1 e første ledd innebærer også en plikt til å legge til rette for nødvendig samarbeid mellom ulike helseforetak innad i det regionale helseforetaket, med andre regionale helseforetak, fylkeskommuner, kommuner eller andre tjenesteytere om å tilby tjenester omfattet av loven.