Legevakten skal være forsvarlig bemannet med nødvendig kompetanse til å tilby og yte sine lovpålagte tjenester
Det er lederens oppgave å sørge for at hver vakt er forsvarlig bemannet med personell som har kompetanse til å utføre de oppgaver som forventes at de skal kunne mestre. Kjerneoppgaver til personell på vakt er å vurdere pasientens helsetilstand, hastegrad og hvilke pasienter som må behandles først.
Annet helsepersonell i legevakt
Legevakten bør bemannes med helsepersonell som er faglig kompetente til å utføre de varierte arbeidsoppgavene i legevakt. Det fremgår av akuttmedisinforskriften § 13 f at operatører i legevaktsentral skal ha relevant helsefaglig utdanning på bachelornivå.
I praksis er annet helsepersonell oftest sykepleiere. Sykepleierutdanningen gir et bredt faggrunnlag for å kunne vurdere pasienters helsetilstand og se sammenheng mellom symptomer, tegn og sykdom. I legevakter med røntgenutstyr kan det være naturlig å ha radiografer.
For å sikre rekruttering, stabilitet, faglighet og vedlikehold av ferdigheter og kunnskap, anbefales det at helsepersonell ansettes i så store stillingsbrøker som mulig. For å løse dette, kan det være aktuelt å benytte kombinasjonstillinger der ansatte ved legevakten også har andre relevante oppgaver i kommunen. Det kan være av betydning for legevakten å kunne tilby heltidsstillinger med tanke på rekruttering og stabilitet.
Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin har laget forslag til eksempler på bemanning basert på størrelse på populasjonen i legevaktdistriktet. Se forslag.
Leger
I henhold til akuttmedisinforskriften § 6 skal det alltid være minst en lege tilgjengelig for legevakt hele døgnet. Ut over dette, vil kravet om forsvarlighet, jf. helse- og omsorgstjenesteloven § 4-1, som avgjør hvilken legebemanning kommunens legevaktordning skal ha.
Det følger av fastlegeforskriften § 13 at fastlegen plikter å delta i kommunal eller interkommunal legevakt utenfor åpningstid, samt delta i kommunens organiserte øyeblikkelig hjelp-tjeneste i kontortid, herunder være tilgjengelig i nødnett og ivareta utrykningsplikten.
Det bemerkes at fastlegene har plikt, men ikke rett til å delta i legevakt. Dette er det opp til kommunen å avgjøre. Forhold som gir rett til fritakelse fra legevakt er regulert i fastlegeforskriften § 13 og SFS 2305 § 7 punkt 7.2.
Det bør tilrettelegges for at leger i spesialisering for allmennmedisin får gjennomført 40 legevakter som er obligatorisk for spesialiteten i allmennmedisin. I den nye spesialistutdanningen er varigheten ikke forskriftsfestet, men lagt inn i Helsedirektoratets anbefalte læringsaktiviteter der det er læringsmålene som er avgjørende.
LIS1 skal delta i legevakt og kan ikke omfattes av avtaler om fritak fra legevakt. Det vil sikre at leger i spesialisering del 1 får den nødvendige erfaringen med legevaktsarbeid. Det vises også til SFS 2305 punkt 12.5 om at turnuslege/LIS1 ikke skal arbeide uten veiledning og tilsyn.
Kommunen har plikt til å tilrettelegge for at leger i spesialisering får fullført sine legevakter innen rimelig tid. Av kvalitets- og sikkerhetshensyn bør ikke lege i vakt arbeide alene, verken på legevaktstasjonen, under utrykning eller ved sykebesøk. Legevaktstasjoner bør derfor ha en minimumsbemanning på to personer, lege og annet helsepersonell. Samlokalisering med sykehjem og ambulansetjeneste er en annen måte å løse dette på.
Kommunen skal sørge for at alle som deltar i vakt får tilstrekkelig opplæring og mulighet for kontinuerlig etterutdanning for å opprettholde nødvendige kunnskaper og ferdigheter for vaktarbeid.
For å vurdere samlet arbeidsbelastning knyttet til legevakt må kommunen vurdere befolkningsstørrelse sammen med vakthyppighet og samlet kompetanse på personellet i vakt.
Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin har laget forslag til eksempler på bemanning basert på størrelse på populasjonen i legevaktdistriktet. Se forslag.
Legevakten skal drives forsvarlig, jf. helse- og omsorgstjenesteloven § 4-1. Kommunen skal tilrettelegge slik at legevakten og personell som utfører tjenesten blir i stand til å overholde sine lovpålagte plikter og sikre tilstrekkelig fagkompetanse. Akuttmedisinforskriften og særavtalen mellom KS og Den norske legeforening, SFS-2305, legger føringer i forhold til hvordan en legevakt skal bemannes.
Forsvarlig bemanning bør beregnes ut fra befolkningsgrunnlaget i kommunen, registrert aktivitetsnivå, vaktbelastning og lokale geografiske forhold. Det er kommunens ansvar å sikre at det til enhver tid er tilstrekkelig bemanning både på legevaktstasjonen og i legevaktsentralen.
Siste faglige endring: 28. februar 2020 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2020). Legevakten skal være forsvarlig bemannet med nødvendig kompetanse til å tilby og yte sine lovpålagte tjenester [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 28. februar 2020, lest 23. november 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/legevakt-og-legevaktsentral/organisering-av-legevakt/legevakten-skal-vaere-forsvarlig-bemannet-med-nodvendig-kompetanse-til-a-tilby-og-yte-sine-lovpalagte-tjenester