Legevakten skal utarbeide risiko- og sårbarhetsanalyser (ROS-analyser) som en del av styringssystemet
Målet med kartleggingen er å:
- Identifisere områder der svikt kan inntre ofte
- Identifisere områder der svikt kan få alvorlige eller uønskede følger for pasienter, brukere eller andre
- Forebygge svikt og uønskede hendelser.
Øverste leder, kommunaldirektør eller den hun har delegert ansvaret til, må sørge for at at risikoområder er identifiseres i virksomheten og at risikonivået man vil akseptere defineres. Dette har betydning for hvilke tiltak som iverksettes. Gjennom systematiske risikokartlegginger kan ledelsen identifisere aktiviteter og prosesser der det er fare for svikt eller brudd på regelverk. Risikofaktorer forbundet med samhandling og overganger internt og eksternt bør særlig vektlegges.
Legevakten bør organiseres på bakgrunn av oppdaterte ROS-analyser av blant annet sykdoms- og skadeforekomst, bemanning og rekruttering og tilgang til ambulansetjeneste og spesialisthelsetjenester. ROS-analyser skal også danne grunnlag for kommunens helseberedskapsplan. Dette skal gjøres i samarbeid med lokalt helseforetak for å se på hele den akuttmedisinske kjede i sammenheng, jf. helse- og omsorgstjenesteloven § 6-2 nr. 11 (tjenesteavtale 11).
I en ROS-analyse kartlegger man sannsynlighet for og konsekvenser av uønskede hendelser, og beskriver tiltak for å begrense konsekvenser. Når det gjelder intern svikt i tjenesten kan man også redusere sannsynlighet. Eksempler på svikt kan for eksempel være feilmedisinering eller personellmangel.
Faktorer som bør inngå i legevaktens ROS-analyse
Nedenfor er listet viktige faktorer som bør inngå i legevaktens ROS-analyse. Listen er ikke uttømmende:
- Vaktdistriktets utbredelse (areal) og responstid
- Legeberedskap og legebemanning
- Bemanning av annet helsepersonell
- Tilgang til medisinsk utstyr
- Sikkerhet for ansatte og pasienter
- Stabilitet
- Kompetanse
- Vikarbruk
- Samarbeid med fastleger og øvrige kommunale tjenester, som øyeblikkelig hjelp døgntilbud ( ØHD), sykehjem m.v.
- Avstand og reisetid til ambulansetjeneste med tilgjengelig transport og utstyr, som medikamenter og 12 avlednings-EKG med digital overføring av EKG
- Avstand og reisetid til sykehus med døgnkontinuerlig akuttmedisinsk beredskap
- Avstand reisetid til nærmeste sykehus eller poliklinikk med røntgen for diagnose og behandling v bruddskader
- Spesielle forhold ved legevaktdistriktet som sesongvariasjon i antall besøkende, turisme med spesielt særpreg (skiturisme med fare for bruddskader, ekstremsport med fare for mange typer skader)
- Mulige samtidskonflikter
- Kommunikasjon og meldingsrutiner
- Informasjonssikkerhet
- Forhold som forhindrer legevakten å tilby helsetjenester, for eksempel ekstremvær, ras, strømbrudd, brann og evakuering ( jf. kommunens egen ROS)
- Avstand og reisetid for akutthjelpere.
Gjennomføring av ROS-analyser
Det vises generelt til Veileder til forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten.
Det finnes flere beskrivelser av hvordan ROS-analyser kan gjennomføres. Beskrivelser kan for eksempel finnes på http://www.helsebiblioteket.no/kvalitetsforbedring/metoder-og-verktoy/ros-analyse . Det finnes også enkle digitale verktøy for ROS-analyse i kvalitetssystemet TrinnVis, som en del fastlegekontor bruker. http://trinnvis.no/
En ROS-analyse består av fire deler:
- Kartlegging av mulige uønskede hendelser i legevaktens virksomhet, eller eksterne hendelser som får konsekvenser for legevaktstjenesten
- Vurdere årsaker til og konsekvenser av de uønskede hendelsene
- Vurdere sannsynlighet for at hendelsene inntreffer og risiko hvis det skjer
- Planlegge eventuelle tiltak for å begrense sannsynlighet og konsekvens.
Forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten stiller krav om kartlegging av risikoforhold og behov for forbedring, jf. §§ 5 og 6. Helseberedskapslovens forskrift om krav til beredskapsplanlegging og beredskapsarbeid krever at risiko- og sårbarhetsanalyse skal ligge til grunn for virksomhetens beredskapsplan, og at avdekket risiko og sårbarhet reduseres gjennom forebyggende og skadebegrensende tiltak, jf. § 3.
I kravet nedfelt i forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten ligger det en plikt til å ha rutiner for systematiske gjennomganger av virksomhetens tjenester og resultater. Gjennomgangen skal identifisere de aktiviteter eller prosesser der det er fare for svikt eller brudd på regelverk. Risikovurderingen bør skje som en kontinuerlig prosess, og det anbefales at den følger en kjent standard. Kravene i helseberedskapslovens planforskrift omfatter også at tjenesten skal dimensjoneres for å kunne håndtere ekstraordinære belastninger på tjenesten, for eksempel store ulykker, pandemier eller bortfall av innsatsfaktorer som strøm, vann og IKT-systemer.
Siste faglige endring: 28. februar 2020 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2020). Legevakten skal utarbeide risiko- og sårbarhetsanalyser (ROS-analyser) som en del av styringssystemet [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 28. februar 2020, lest 22. januar 2025). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/legevakt-og-legevaktsentral/organisering-av-legevakt/legevakten-skal-utarbeide-risiko-og-sarbarhetsanalyser-ros-analyser-som-en-del-av-styringssystemet