Legevakten må etablere rutiner for vurdering av pasientens samtykkekompetanse.
Det bør være standardskriv ved tvang/henvisning til tvang.
Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere
Legevakten må etablere rutiner for vurdering av pasientens samtykkekompetanse.
Det bør være standardskriv ved tvang/henvisning til tvang.
I utgangspunktet forutsetter all helsehjelp et informert samtykke fra pasienten For at samtykket skal være gyldig, må pasienten ha fått nødvendig og tilpasset informasjon om sin helsetilstand og innholdet i helsehjelpen, og ha evne til å forholde seg til den informasjonen som er gitt. Dersom det vurderes at pasienten ikke er samtykkekompetent, skal det begrunnes og dokumenteres i pasientens journal.
Det påligger leder ved legevakten å sørge for at helsepersonell som skal vurdere samtykkekompetanse har fått tilstrekkelig opplæring. Se e-læringskurs i vurdering av samtykkekompetanse i psykisk helsevern.
Fra rundskriv til helsepersonelloven § 7 første ledd vises det dessuten til:
Helsehjelp kan også være påtrengende nødvendig av hensyn til andres liv enn pasientens. For eksempel når en pasient er til fare for andre pga. sin psykiske tilstand. I slike tilfeller kan § 7 anvendes som hjemmel for akutt avhjelping av situasjonen. Det er ikke aktuelt å benytte bestemmelsen som hjemmel for tvangsinnleggelser. Da anvendes psykisk helsevernloven. Nødrett kan også være hjemmel for akutte skadeavvergende tiltak.
Legevakten bør ha tilgjengelig standardskriv eller -skjema for utfylling dersom det fattes vedtak om tvangstiltak etter pasient- og brukerrettighetslovens kapittel 4A, vedtak om tvungen legeundersøkelse og/eller forutgående legeundersøkelse til tvungent psykisk helsevern.
Vedtak om tvangstiltak etter pasient- og brukerrettighetsloven kap. 4 A vil sjelden være relevant å benytte i legevakt på grunn av kravene som ligger i bestemmelsen.
Eksempler på maler for standardskriv finnes i Norsk elektronisk legehåndbok (NEL), Legevakthåndboken og på nettsidene til enkelte fylkesmenn.
Helsehjelp kan bare gis med pasientens samtykke, med mindre det foreligger lovhjemmel eller annet gyldig rettsgrunnlag for å gi helsehjelp uten samtykke, jf. pasient- og brukerrettighetsloven § 4-1.
Den som har det overordnede ansvaret for virksomheten, skal sørge for at det etableres og gjennomføres systematisk styring av virksomhetens aktiviteter i tråd med forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten § 3.
Siste faglige endring: 28. februar 2020 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2020). Legevakten må ha kunnskap om regelverket om pasientens samtykkekompetanse [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 28. februar 2020, lest 24. november 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/legevakt-og-legevaktsentral/organisering-av-legevakt/legevakten-ma-ha-kunnskap-om-regelverket-om-pasientens-samtykkekompetanse