Minst en lege bør være tilgjengelig for legevakt hele døgnet.
Fastlegen plikter å delta i legevaktordning.
Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere
Minst en lege bør være tilgjengelig for legevakt hele døgnet.
Fastlegen plikter å delta i legevaktordning.
I mange kommuner er daglegevakt organisert ved at fastlegene er i legevaktberedskap. Med daglegevakt menes den legevaktordning som kommunen har etablert i kontortiden. Tjenesten skal være avtalefestet mellom kommunen og den enkelte fastlege som inngår i ordningen.
Lege ved fastlegekontor som er med i en kommunal daglegevaktordning, er lege i vakt i henhold til akuttmedisinforskriften. Dette gjelder selv om legevakten fysisk er plassert på fastlegekontoret. Legen i slik daglegevakt kan da motta pasienter på legekontoret og/eller rykke ut dersom det er nødvendig.
Fastlegen også har plikt til å delta i kommunens organiserte øyeblikkelig hjelp tjeneste i kontortiden/åpningstiden. Plikten til å yte øyeblikkelig hjelp også for andre enn egne listeinnbyggere skal være regulert og organisert slik at det ikke er tvil om hvem som ivaretar kommunal legevaktordning. Dette gjelder også utrykning i kontortiden.
Journalnotater knyttet til legevakt skal føres i legevaktens journalsystem. Det vises til kapittel om dokumentasjon.
Legevaktsentralen skal hele døgnet ha kunnskap om hvem som er vaktlege/r, hvilket områdeansvar de har og hvordan de kontaktes via nødnettradio, ev. supplert med annen kommunikasjon.
Legevakten må sørge for at fastleger som deltar i vakt er selvstendig vaktkompetente eller får nødvendig oppfølging og veiledning. Legevakten bør også sørge for lønnet opplæring, vedlikehold av kunnskaper og ferdigheter og deltakelse i samtrening.
Daglegevakten kan organiseres ulikt ved at en eller flere leger utøver tjenesten ut fra omfang og behov, samt at de har tilstrekkelig tilgang til annet helsepersonell og nødvendig utstyr knyttet til det å utøve en faglig forsvarlig legevakt.
Kommune skal tilby legevaktordning som sikrer befolkningen behov for øyeblikkelig hjelp, jf. akuttmedisinforskriften § 6. Kommunens skal sørge for at personer som oppholder seg i kommunen får nødvendige helse- og omsorgstjenester. Kommunen skal tilby hjelp ved ulykker og andre akutte situasjoner, jf. helse- og omsorgstjenesteloven § 3-2 første ledd nr. 3.
Hjelpen omfatter legevakt, heldøgns medisinsk akuttberedskap, medisinsk nødmeldetjeneste og psykososial beredskap og oppfølging. Legevaktens helse- og omsorgstjenestene omfatter hjelp til skade, somatisk eller psykiske lidelser og rusmiddelproblemer.
Legevaktordningen skal bestå av ett fast legevaktnummer, legevaktsentral og lege i vaktberedskap. Disse funksjonene skal ivaretas gjennom hele døgnet og være knyttet opp mot det faste legevaktnummeret.
Kommunal legevakt er en integrert del av allmennlegetjenesten og utgjør sammen med medisinsk nødmeldetjeneste og ambulansetjenesten den akuttmedisinske beredskap av helse- og omsorgstjenester utenfor sykehus.
Legevaktens tjenester kan ikke sees isolert fra fastlegeordningen og andre tjenester.
Fastlegen har en plikt, men ingen rett til å delta i legevakt utenfor ordinær åpningstid. Det vil være opp til kommunen å vurdere om fastlegen skal delta, jf. også § 13 tredje og fjerde ledd, samt SFS 2305 § 7 punkt 7.2.
Leger i spesialisering har rett til vakt under del 1 av spesialiseringen og under spesialisering i allmennmedisin.
Siste faglige endring: 28. februar 2020 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2020). Kommunen skal tilby legevaktordning som sikrer befolkningens behov for øyeblikkelig hjelp [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 28. februar 2020, lest 22. januar 2025). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/legevakt-og-legevaktsentral/organisering-av-legevakt/kommunen-skal-tilby-legevaktordning-som-sikrer-befolkningens-behov-for-oyeblikkelig-hjelp