Helsepersonell i legevaktsentralen må ha helsefaglig utdanning på bachelornivå, fylle kompetansekravene i akuttmedisinforskriften, ha faglige forutsetninger og gode nok språkkunnskaper til forsvarlig helsehjelp
Operatører i legevaktsentral må kunne foreta medisinskfaglige vurderinger, prioritere og iverksette tiltak, og å gi råd og veiledning til innringer. Medisinsk kunnskap, kommunikasjonsferdigheter, kjennskap til legevaktdistriktet, etisk kompetanse, datakyndighet og evne til samarbeid og samhandling er andre viktige ferdigheter for operatørene.
De fleste legevaktsentraler bruker utelukkende sykepleiere som operatører. Paramedisinere og legestudenter med studentlisens er andre grupper som fyller kravene om relevant utdanning på bachelornivå. Det anbefales at nødvendig klinisk praksis bør være 2 års erfaring fra relevant tjeneste, og at man bør ha 3 måneders praksis i legevakt før man jobber som operatør i legevaktsentral. Operatør må ha gode ferdigheter i norsk og engelsk, og bør kunne snakke samisk i områder hvor deler av befolkningen primært bruker dette. Se også kapittel «Tolketjenester».
Legevaktledelsen må vurdere konkret hva som utgjør tilstrekkelig klinisk praksis. Med tilleggsopplæring forstås lokalt opplæringsprogram. Krav om kurs i akuttmedisin og kurs i volds- og overgrepshåndtering trer i kraft 1.5.2021.
Henvendelser til legevaktsentralen kan være komplekse og utfordrende. Kvalifikasjoner og egnethet er vanskelig å vurdere og ofte må den ansatte gjennomgå opplæring og prøveperiode før man ser om vedkommende passer til rollen. Det vises til kapittel "Annet helsepersonell" legevakt i legevakt om generelle kompetansekrav som også gjelder for legevaktsentraloperatør.
Forslag til opplæringsplaner for leger og annet helsepersonell finnes her.
Legestudenter som operatør i legevaktsentral
Legestudent med studentlisens kan defineres som helsearbeider med utdanning på bachelornivå. Slike studenter kan jobbe som operatører i legevaktsentral, men må ha tett oppfølging. Basale kompetansekrav (punkt 1-4 i hovedteksten) er også gjeldende for dem.
Studentlisens (stud.med.) kan oppnås for legestudenter som har fullført minst 4 1/2 år av studiet med normal progresjon. Studenten søker om dette via Altinn og ved innvilgelse blir studenten oppført i Helsepersonellregisteret.
Rammer rundt studentlisens:
- Legevirksomhet kan bare utføres ved sykehus eller annen helseinstitusjon og/eller som assistent hos praktiserende lege, under faglig veiledning og tilsyn av overordnet lege.
- Lisensen gir ikke adgang til å utøve legevirksomhet av selvstendig karakter eller være bakvakt.
- Lisensen gir rett til å forskrive legemidler i gruppe B og C i sammenheng med arbeid som angitt i disse vilkår, på ansvarlig/overordnet leges eller sykehusets reseptblanketter, underlagt tilsyn og oppfølging, jf. forskrift 27. april 1998 nr. 455 om rekvirering og utlevering av legemidler fra apotek § 2-1 og § 4-1.
- Lisensen gir ikke innehaveren rett til å kalle seg lege. Kun stud. med. kan benyttes som tittel.
- Lisensen står ytterligere beskrevet på Helsedirektoratets side.
Akuttmedisinforskriften §§ 8 og 13 f stiller følgende kompetansekrav til operatør i legevaktsentral:
- Helsefaglig utdanning på bachelornivå
- Tilstrekkelig klinisk praksis (2 år relevant erfaring)
- Gjennomført tilleggsopplæring
- Gjennomført kurs i akuttmedisin og i volds- og overgrepshåndtering.
Siste faglige endring: 28. februar 2020 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2020). Helsepersonell i legevaktsentralen må ha helsefaglig utdanning på bachelornivå, fylle kompetansekravene i akuttmedisinforskriften, ha faglige forutsetninger og gode nok språkkunnskaper til forsvarlig helsehjelp [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 28. februar 2020, lest 21. november 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/legevakt-og-legevaktsentral/kompetanse-og-opplaering/helsepersonell-i-legevaktsentralen-ma-ha-helsefaglig-utdanning-pa-bachelorniva-fylle-kompetansekravene-i-akuttmedisinforskriften-ha-faglige-forutsetninger-og-gode-nok-sprakkunnskaper-til-forsvarlig-helsehjelp