- Behandlingen bør starte så tidlig som mulig
- For pasienter med immunsvikt kan behandling med remdesivir vurderes uavhengig av sykdomsvarighet
- For pasienter uten immunsvikt, som får mekanisk ventilasjonsstøtte eller behandling med ECMO, er det ikke vist effekt av behandling med remdesivir og bør derfor ikke brukes
- Remdesivir bør ikke gis til pasienter med ALAT ≥ 5 ganger øvre normalgrense
- For gravide i 2. og 3. trimester kan behandling med remdesivir vurderes dersom antatt klinisk nytte for mor anses å oppveie mulig risiko for barnet
- Ammende kvinner bør informeres om at legemiddelet kan gå over i morsmelken, og delta i en vurdering av behov for ev. ammepause
- Behandling med remdesivir bør kun gis i spesialisthelsetjenesten
- Det anbefales streng prioritering av behandling med remdesivir da tilgangen på legemidlet er liten og prisen høy gitt hvor mange som må behandles for å vise nytte. Det anbefales derfor kun brukt til pasienter med høyest risiko og antatt god nytte av behandlingen.
Behandling med remdesivir kan vurderes for barn (≥4 uker og ≥3kg) og voksne med lungebetennelse forårsaket av covid-19 som krever oksygenbehandling eller annen ikke-invasiv ventilasjon ved behandlingsstart, mens de fortrinnsvis er tidlig i forløpet
Se preparatomtale for remdesivir vedrørende informasjon om dosering, administrering, forsiktighetsregler, oppbevaring etc.
Remdesivir (Veklury) har markedsføringstillatelse i EU inkludert i Norge. Preparatomtalen oppsummerer klinisk effekt og sikkerhet som danner grunnlaget for godkjenningen (preparatomtale for remdesivir).
Remdesivir nå er studert i fem store randomiserte kontrollerte studier av sykehusinnlagte pasienter. Resultatene varierer noe. Dette er omtalt i retningslinjer utarbeidet av National Institutes of Health (NIH) i USA. Noen studier og/eller subgrupper viser effekt av remdesivir, mens andre ikke klarer å vise statistisk signifikant effekt (død, respiratorisk forverring, klinisk bedring).
Subgruppeanalyser fra Solidaritystudien til WHO viser ingen signifikant effekt på død blant pasienter med mekanisk ventilasjon. Blant ikke-ventilerte pasienter viser effektestimatet en liten reduksjon i død eller progresjon til mekanisk ventilasjon (WHO Solidarity Trial Consortium, 2021).
I WHO's retningslinjer fra oktober 2022 vurderes det at det ikke er tilstrekkelig bekreftet at remdesivir har en viktig effekt på utfall som er viktig for pasienter innlagt i sykehus, slik som dødelighet, behov for mekanisk ventilering og tid til klinisk bedring (WHO). WHO har derfor gitt en betinget anbefaling mot bruk av remdesivir for pasienter innlagt i sykehus. Arbeidsgruppen har likevel vurdert at i en norsk setting kan det, basert på alvorlighetsgrad, risiko for død eller betydelig forverring av tilstand, og begrenset/manglende andre alternativ, være aktuelt å benytte remdesivir for noen utvalgte pasienter. Disse vurderingene er i tråd med retningslinjer utarbeidet av NICE.
Godkjent bruk hos barn baserer seg på data på sikkerhet og farmakologi fra en åpen klinisk studie som inkluderte 53 pediatriske pasienter (minst 4 uker gamle og kroppsvekt minst 3 kg). Endepunktene for effekt var sekundære, og er kun deskriptivt analysert. Bivirkningene observert samsvarer med det man har sett i kliniske studier med remdesivir hos voksne. Studien er pågående.
Erfaring med bruk hos gravide mangler. Studier i drektige dyr har ikke vist skadelige effekter på embryoføtal utvikling, men det er ikke kjent om aktiv metabolitt dannes i dyr.
Remdesivir virker ved å hemme virus RNA replikasjon og kan virke mot flere typer koronavirus. Remdesivir er et relativt nytt legemiddel hvor dokumentasjonen fremdeles er under utvikling og det er begrenset klinisk erfaring. Det vurderes derfor at behandlingen inntil videre kun benyttes i spesialisthelsetjenesten.
Siste faglige endring: 25. oktober 2023 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2022). Behandling med remdesivir kan vurderes for barn (≥4 uker og ≥3kg) og voksne med lungebetennelse forårsaket av covid-19 som krever oksygenbehandling eller annen ikke-invasiv ventilasjon ved behandlingsstart, mens de fortrinnsvis er tidlig i forløpet [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 25. oktober 2023, lest 22. desember 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/koronavirus/vaksiner-smittevernutstyr-og-legemidler/legemiddelbehandling-behandling-av-covid-19/bruk-av-remdesivir-ved-lungebetennelse