- Preksponeringsprofylakse bør kun igangsettes etter en vurdering av den epidemiologiske situasjonen for smittespredning o.l. i områder som personene oppholder seg
- Beslutning om preeksponeringprofylakse skal tas av spesialisthelsetjenesten. Beslutningen bør baseres både på kunnskap om lokal spredning av virusvarianter og kunnskap om antatt nøytraliserende effekt mot disse (se praktisk informasjon).
- Grupper som kan vurderes individuelt for mulig preeksponeringsprofylakse med tiksagevimab + cilgavimab er: Voksne og ungdom over 12 år, som veier minst 40 kg, og med høy risiko for alvorlig sykdom basert på
- Status som seronegative, tross gjentatte vaksinedoser mot SARS-CoV-2
- Alvorlig immunsvekket (se praktisk informasjon)
- Om alvorlig forløp av covid-19 sykdom vil forsinke planlagt livsnødvendig helsehjelp
- Tiksagevimab + cilgavimab kan gis til gravide og ammende
- Det anbefales streng prioritering av tiksagevimab + cilgavimab (Evusheld) da tilgangen er lav og prisen høy gitt hvor mange som må behandles for å vise nytte. Det anbefales derfor kun brukt til pasienter med høyest risiko og antatt god nytte av behandlingen.
Behandling med tiksagevimab + cilgavimab kan vurderes som preeksponeringsprofylakse for personer med høy risiko for alvorlig forløp av covid-19 når det er overveiende sannsynlig at tiksagevimab + cilgavimab har effekt mot sirkulerende virusvarianter.
- Det er vanskelig å definere alvorlig immunsvekket. Disse gruppene kan være aktuelle for vurdering
- Behandling med B-celle-depleterende terapi siste 12 måneder (f.eks. rituksimab, okrelizumab, ofatumumab) i kombinasjon med andre risikofaktorer
- Pasienter med hematologisk malignitet/lymfom på:
- Høydose kjemoterapi
- Brutons tyrosin kinase hemmere (ibrutinib m.fl.)
- CAR-T-celle-terapi
- Benmargstransplanterte med kronisk GvHD/immunsuppresjon
- Lungetransplanterte
- Organtransplanterte nylig behandlet for akutt rejeksjon med T- eller B celle-depleterende midler
- Alvorlige kombinerte immundefekter
- HIV og CD4-tall <50 celler/µL
- For vurdering av pasienters individuelle risiko for alvorlig forløp av covid-19 konfereres spesialist på grunnsykdom
- Administrasjon utføres i helseinstitusjoner med rutiner for observasjon og håndtering av alvorlige overfølsomhetsreaksjoner
- Tiksagevimab og cilgavimab gis som separate intramuskulære injeksjoner
- Se FHI sin rapportering av sirkulerende varianter (Ukerapporter om koronavirus). Effekten av tiksagevimab og cilgavimab mot omikronvarianter av SARS-CoV-2 er ikke testet i kliniske studier. Laboratorieanalyser indikerer imidlertid at tiksagevimab + cilgavimab har effekt mot omikronvariant BA5 av SARS-CoV2.
- Se preparatomtale for tiksagevimab + cilgavimab for informasjon om godkjent dosering, administrering, forsiktighetsregler, oppbevaring m.m.
Forskningsgrunnlag
Som grunnlag for markedsføringstillatelsen er effekt av tiksagevimab og cilgavimab som preeksponeringsprofylakse er undersøkt i en randomisert kontrollert studie med 5172 uvaksinerte voksne (PROVENT-studien) (preparatomtale for tiksagevimab + cilgavimab). Deltakerne i studien ble ansett å ha økt risiko for utilstrekkelig respons på aktiv immunisering eller økt risiko for å bli utsatt for smitte. Ved baseline var median alder 57 år, 78 % komorbiditet (kronisk nyresykdom (5 %), immunsuppressive legemidler (3 %) og immunsuppressiv sykdom (<1 %)).
Behandlingen reduserte risiko for symptomatisk covid-19 sammenliknet med placebo. De absolutte tallene for symptomatisk covid-19 innen dag 183 etter injeksjon var 17/1731 (1 %) i placebogruppen og 8/3441 (0,2 %) hos de som hadde fått profylakse. Median oppfølgingstid i studien var 83 dager ved dette analysetidspunktet. Andel personer som fikk alvorlig/kritisk covid-19 var henholdsvis 0/3441 og 1/1731.
Post hoc-analyser ved median oppfølgingstid 6,5 måneder viste 31/1731 (1,8 %) og 11/3441 (0,3 %) for symptomatisk covid-19 og 5/1731 og 0/3441 for alvorlig/kritisk covid-19.
Kliniske studier med EVUSHELD ble utført når alfa-, beta-, gamma- og delta-variantene var dominerende. In vitro-data har vist redusert, men opprettholdt nøytraliserende effekt mot BA.2 (omikron), men redusert nøytraliserende effekt for andre subvarianter av omikron (BA.1, BA.1.1). Den kliniske relevansen av nøytraliserende effekt i in vitro-data er usikker (preparatomtale for tiksagevimab + cilgavimab).
Vurderinger
Det vurderes at det hadde vært ønskelig å se data på effekt også for alvorlig covid-19 sykdom, sykehusinnleggelser og/eller dødelighet. Konteksten studien er gjort under er også forskjellig fra dagens norske situasjon for smittespredning og forventet risiko for alvorlig forløp. Mulig nytte av behandling vektes alltid mot mulig risiko. Dette kan være spesielt utfordrende for forebyggende behandling. Behandlingsanbefalingene er basert på ekstrapolering av data fra andre varianter av viruset og in vitro-studier. Det vurderes at profylaktisk behandling krever større grad av samsvar mellom originaldata og den aktuelle epidemiologiske situasjonen enn terapeutisk behandling. Dette tilsier mer begrenset bruk av monoklonale antistoff i profylaktisk hensikt
Legemidlene gis som intramuskulær injeksjon og krever et system rundt å identifisere, kalle inn, lokaler og personell til å gi legemidlene og til observasjonsperioden, og beredskap for overfølsomhetsreaksjoner. Personer som er aktuelle for preeksponeringsprofylaksen må også reise til og fra behandlingsstedet. Legemidlene skal oppbevares i kjøleskap. Totalt sett er dette ressurskrevende og bidrar til at det kun anbefales svært begrenset bruk.
Det vil ikke være mulig å tilby den forebyggende behandlingen til alle (vurdert ut fra ressursbruk, nytte og alvorlighet). Rådet anbefaler derfor bruk bare hos en liten, selektert gruppe når situasjonen tilsier høy risiko for alvorlig sykdom.
Det vurderes at de som tilbys preeksponeringsprofylakse finner det akseptabelt og vil ta i mot tilbudet. Det vurderes derimot at ressursbruken ikke vil svare seg for en bredere populasjon. Begrenset tilgang på legemiddelet tilsier også at de fleste finner det akseptabelt at det forbeholdes noen få personer etter vurdering av lokal smittesituasjon og der en eventuell sykdom er knyttet til høy risiko for alvorlig forløp eller påvirkning på annen viktig behandling.
Siste faglige endring: 27. juni 2022 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2022). Behandling med tiksagevimab + cilgavimab kan vurderes som preeksponeringsprofylakse for personer med høy risiko for alvorlig forløp av covid-19 når det er overveiende sannsynlig at tiksagevimab + cilgavimab har effekt mot sirkulerende virusvarianter. [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 27. juni 2022, lest 03. desember 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/koronavirus/vaksiner-smittevernutstyr-og-legemidler/legemiddelbehandling-behandling-av-covid-19/behandling-med-tixagevimab-cilgavimab-kan-vurderes-som-preeksponeringsprofylakse-for-personer-med-hoy-risiko-for-alvorlig-forlop-av-covid-19-nar-det-er-overveiende-sannsynlig-at-tixagevimab-cilgavimab-har-effekt-mot-sirkulerende-virusvarianter