- Pasienter som kan vurderes for behandling med tiksagevimab+cilgavimab er:
- antatt seronegative eller svak antistoffrespons etter vaksine på grunn av immunsvikt
- smittet med antatt følsom variant av SARS-CoV-2
- Beslutning om behandling bør tas av spesialisthelsetjenesten. Beslutningen bør baseres både på kunnskap om lokal spredning av virusvarianter og kunnskap om antatt nøytraliserende effekt mot disse (se praktisk informasjon).
- Pasienter i følgende grupper bør spesielt vurderes for risiko for alvorlig forløp av covid-19:
- organtransplanterte
- benmargstransplanterte i løpet av siste 24 måneder
- alvorlig immunsvekkede (se praktisk informasjon)
- gravide med tilleggsrisiko for utvikling av alvorlig forløp av covid-19
- Behandlingen bør kun gis i spesialisthelsetjenesten.
- Behandlingen bør starte så tidlig som mulig og fortrinnsvis innen 7 dager etter symptomdebut.
- For pasienter innlagt på sykehus kan oppstart av behandling også vurderes senere i forløpet. Dette er spesielt aktuelt for personer med immunsvikt og langvarig viremi.
- Tiksagevimab+cilgavimab kan gis til gravide og ammende med SARS-CoV-2 og svært høy risiko for alvorlig sykdom.
- Det anbefales streng prioritering av tiksagevimab+cilgavimab da tilgangen er lav og prisen høy gitt hvor mange som må behandles for å vise nytte. Det anbefales derfor kun brukt til pasienter med svært høy risiko og antatt god nytte av behandlingen.
Behandling med tiksagevimab+cilgavimab kan vurderes til voksne og ungdom (12 år og eldre som veier minst 40 kg) smittet med SARS-CoV-2 og som har svært høy risiko for å utvikle alvorlig covid-19 sykdom.
- Det er vanskelig å definere alvorlig immunsvekket. Disse gruppene kan være aktuelle for behandling:
- Behandling med B-celle-depleterende terapi siste 12 måneder (f.eks. rituximab, ocrelizumab, ofatumumab) i kombinasjon med andre risikofaktorer
- Pasienter med hematologisk malignitet/lymfom som behandles med:
- Høydose kjemoterapi
- Brutons tyrosin kinase hemmere (ibrutinib m.fl.)
- CAR-T-celle-terapi
- Benmargstransplanterte med kronisk GvHD/immunsuppresjon
- Lungetransplanterte
- Organtransplanterte nylig behandlet for akutt rejeksjon med T- eller B celle-depleterende midler
- Alvorlige kombinerte immundefekter
- HIV og CD4-tall <50 celler/µL
- For vurdering av pasienters individuelle risiko for alvorlig forløp av covid-19 skal det konfereres med spesialist på grunnsykdommen.
- Vurdér risiko og nytte før behandling av personer med høy risiko for kardiovaskulære eller tromboemboliske hendelser.
- Tiksagevimab og cilgavimab gis som separate, +sekvensielle intramuskulære injeksjoner
- Overvåk pasientene under og i minst 1 time etter administrering.
- Se norsk preparatomtale for tiksagevimab + cilgavimab for informasjon om godkjent dosering for behandling med tiksagevimab 300 mg + cilgavimab 300 mg, administrering, forsiktighetsregler, oppbevaring mm.
- Det finnes flere aktuelle legemidler for behandling av covid-19 for pasienter med svært høy risiko for alvorlig forløp av covid-19.
- Se FHI sin rapportering av sirkulerende og dominerende varianter (Ukerapporter om koronavirus). Effekten av tiksagevimab + cilgavimab mot omikronvarianter av SARS-CoV-2 er ikke testet i kliniske studier. Laboratorieanalyser indikerer imidlertid at tixagevimab + cilgavimab har effekt mot omikronvariant BA5 av SARS-CoV2.
Tiksagevimab og cilgavimab er to rekombinante humane IgG1κ monoklonale antistoffer som binder til ikke-overlappende områder på spike-proteinets reseptorbindende domene på SARS-CoV-2-viruset.
Klinisk forskningsdokumentasjon
Preparatomtalen for tiksagevimab + cilgavimab (Evusheld) omtaler TACKLE-studien som grunnlag for behandling av mild til moderat covid-19. Deltakerne var ikke vaksinert, og 84 % var seronegative ved oppstart i studien, som foregikk prehospitalt. Deltakerne ble randomisert til behandling med tiksagevimab 300 mg + cilgavimab 300 mg (n = 413) eller placebo (n = 421) innen 7 dager fra symptomdebut.
Det primære endepunktet i studien var alvorlig covid-19 eller død, t.o.m. dag 29, og ble oppfylt av 18/407 (4,4 %) i tiksagevimab + cilgavimab-gruppen og 37/415 (8,9 %) hos de som fikk placebo (absolutt risikoredusjon 4.5 %). Relativ risikoreduksjon var noe høyere hos pasienter som ble behandlet innen innen 5 dager sammenliknet med senere oppstart av behandlingen. Antall dødsfall (av alle årsaker) var tre for dem som fikk tiksagevimab + cilgavimab og fire i gruppen som fikk placebo.
Vurderinger
Kliniske studier med tiksagevimab + cilgavimab ble utført når alfa-, beta-, gamma- og delta‑variantene var dominerende. Følsomhet for andre varianter at viruset er undersøkt in vitro og viser noe redusert nøytraliserende effekt. Det er vurdert at mindre reduksjoner i følsomhet ikke nødvendigvis medfører tap av klinisk effekt og at behandling fremdeles kan være aktuell.
Studien som ligger til grunn for godkjent markedsføringstillatelse i EU og Norge er utført på ikke-vaksinerte, og få av deltakerne var immunkompromiterte. Vurderingen er at resultatene er overførbare til pasienter som er antatt seronegative eller forventes å ha svak antistoffrespons etter vaksine på grunn av immunsvikt.
Selv om effekten av tiksagevimab + cilgavimab kun er undersøkt og dokumentert hos uvaksinerte i tidlig sykdomsfase er det sannsynlig at noen pasienter med lav antistoffrespons og pågående virusreplikasjon også vil kunne ha effekt av behandlingen senere i sykdomsforløpet.
Siste faglige endring: 03. november 2022 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2022). Behandling med tiksagevimab+cilgavimab kan vurderes til voksne og ungdom (12 år og eldre som veier minst 40 kg) smittet med SARS-CoV-2 og som har svært høy risiko for å utvikle alvorlig covid-19 sykdom. [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 03. november 2022, lest 22. januar 2025). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/koronavirus/vaksiner-smittevernutstyr-og-legemidler/legemiddelbehandling-behandling-av-covid-19/behandling-med-tiksagevimab-cilgavimab-kan-vurderes-til-voksne-og-ungdom-12-ar-og-eldre-som-veier-minst-40-kg-smittet-med-sars-cov-2-og-som-har-svaert-hoy-risiko-for-a-utvikle-alvorlig-covid-19-sykdom