Kommunelegen er medisinskfaglig rådgiver for kommunen jf. helse- og omsorgstjenesteloven § 5-5 (lovdata.no), folkehelseloven § 27 (lovdata.no) og har gitte myndighetsoppgaver jf. blant annet smittevernloven § 7-2 (lovdata.no). Kommunelegen har hastekompetanse på kommunestyrets vegne i saker innen miljørettet helsevern, smittevern og helsemessig beredskap, jf. folkehelseloven § 27 (lovdata.no) og smittevernloven § 4-1 (lovdata.no) femte ledd, jf. første ledd.
Kommunelegefunksjonens oppgaver er å gi råd knyttet til kommunal planlegging, styring og evaluering av helse- og omsorgstjenesten i kommunen og øvrig kommunal forvaltning. Kommunelegefunksjonen skal bidra med samfunnsmedisinske vurderinger som er nødvendig for at kommunen skal ivareta sitt ansvar for helhetlige og systematiske samfunnssikkerhets- og beredskapsarbeid jf. helseberedskapsloven § 2-2 (lovdata.no), jf. tilhørende forskrift om krav til beredskapsplanlegging (lovdata.no) og forskrift om kommunal beredskapsplikt (lovdata.no).
Kommunen plikter etter helse- og omsorgstjenesteloven § 5-2 (lovdata.no) å utarbeide en beredskapsplan for sin helse- og omsorgstjeneste i samsvar med helseberedskapsloven. Kommunen skal også utarbeide beredskapsplan for sine oppgaver etter folkehelseloven kapittel 3 om miljørettet helsevern, jf. folkehelseloven § 28 (lovdata.no) i samsvar med helseberedskapsloven.
Forskrift om krav til beredskapsplanlegging § 3 (lovdata.no) stiller krav om at avdekket risiko og sårbarhet (ROS) skal reduseres gjennom forebyggende og skadeavvergende tiltak. For at ROS-analysene skal ha praktisk nytte, må kommunen ta stilling til hvilke tiltak som skal prioriteres og forberedes for å sette kommunen i stand til å håndtere uønskede hendelser. Det er videre et krav om at kommunens helseberedskapsplaner skal samordnes med planverk i spesialisthelsetjenesten, jf. forskriftens § 6 (lovdata.no) , og kommunenes planer skal sikre tilstrekkelig produksjon av tjenester ved mulige uønskede hendelser i henhold til avdekket risiko og sårbarhet, jf. § 4 (lovdata.no). Blant annet ved å beskrive prosedyrer for ressursdisponering og omlegging av drift for å sikre nødvendig tjenesteyting.
Kommunelegefunksjonens samfunnsmedisinske vurderinger skal inkluderes i arbeidet med disse planene. Kommunens helseberedskapsplan skal samordnes med kommunens øvrige beredskapsplaner.
Kommunelegefunksjonens samfunnsmedisinske vurderinger skal inkluderes i arbeidet med disse planene. Kommunens helseberedskapsplan skal samordnes med kommunens øvrige beredskapsplaner. Beredskapsplanen skal inneholde en oversikt over hvilke tiltak kommunen har forberedt for å håndtere uønskede hendelser. Minimumskrav til beredskapsplanen framgår i sivilbeskyttelsesloven § 15 første og andre ledd (lovdata.no).
Forskrift om miljørettet helsevern § 5 (lovdata.no) omtaler kommunens ansvar for å forebygge, vurdere og håndtere negative helsekonsekvenser ved miljøhendelser og legge dette til grunn for sin beredskapsplanlegging. Dette krever samfunnsmedisinsk kompetanse, jf. folkehelseloven § 27 (lovdata.no).
I smittevernloven § 7-2 (lovdata.no) første ledd fremkommer det at kommunelegen skal utføre de oppgaver innen smittevernet som pålegges i smittevernloven. Kommunelegen skal utarbeide forslag til plan for helse- og omsorgstjenestens arbeid med vern mot smittsomme sykdommer, herunder beredskapsplaner og -tiltak, og organisere og lede dette arbeidet.
Det følger av Prop. 90 L (2010-2011) (regjeringen.no) s. 171: «For at kommunestyret skal kunne løse sine beredskapsoppgaver for å ivareta liv og helse på en faglig forsvarlig måte, må man få kunnskap om medisinsk-faglige vurderinger. Samfunnsmedisinsk kompetanse bør inngå i kommunens kriseledelse og være sentral ved utarbeidelse av kommunens beredskapsplaner, herunder kommunens beredskap for psykososiale tiltak ved katastrofer og ulykker. Kommunelegen vil kunne ha en nøkkelrolle i arbeid der kommunen får større utfordringer som følge av uventede hendelser og ulykker.»