Kommunen hvor fengselet har sin beliggenhet skal sørge for at innsatte sikres nødvendige smitteforebyggende tiltak, undersøkelsesmuligheter, behandling og pleie, jf. smittevernloven § 7-1 (lovdata.no). Smittevernhåndboka (fhi.no) er et oppslagsverk for ansatte i kommunale helse- og omsorgstjenester, om forebygging, behandling og kontroll av smittsomme sykdommer.
Alle har rett på smittevernhjelp. Smittevernhjelp anses som en del av retten til nødvendige helse- og omsorgstjenester, jf. smittevernloven § 6-1 (lovdata.no) Dersom det oppstår mistanke om allmennfarlige smittsomme sykdommer jf. forskrift om allmennfarlig smittsomme sykdommer (lovdata.no) skal innsatte tilbys informasjon, medisinsk vurdering og utredning (diagnostikk), forebygging ved for eksempel vaksinasjon, behandling, pleie og annen nødvendig smittevernhjelp.
Den kommunale helse- og omsorgstjenesten sin mistanke om smitte hos innsatte kan oppstå som følge av:
- kjennskap til at den innsatte har vært i land med høy og særlig høy forekomst av tuberkulose (fhi.no),
- melding fra kriminalomsorgen dersom innsatte viser symptomer på sykdom, eller dersom den innsatte ber om det, jf. forskrift om straffegjennomføring § 3-16 (lovdata.no),
- oppdagelse av symptomer,
- innsatte henvender seg til den kommunale helse- og omsorgstjenesten selv
- henvendelse fra pårørende
- informasjon fra kommunelegen om smittsomme sykdommer
Innsatte som ikke samtykker til undersøkelse
Hvis en innsatt ikke samtykker til å la seg undersøke ved mistanke om allmennfarlig smittsom sykdom, jf. forskrift om allmennfarlige smittsomme sykdommer § 1 (lovdata.no), kan lege iverksette tiltak jf. smittevernloven kapittel 5 (lovdata.no).
Varsling ved mistanke eller påvist smittsomme sykdommer
Enhver lege som oppdager eller får mistanke om smittsomme sykdommer i gruppe A, definert i MSIS forskriften vedlegg 1 (lovdata.no), skal melde dette i meldingssystemet for smittsomme sykdommer (MSIS) ved Folkehelseinstituttet (fhi.no). Skriftlig melding skal også sendes til kommunelegen i den kommunen fengselet har sin beliggenhet.
Enkelte av de meldingspliktige sykdommene er også varslingspliktig til kommunelegen. Leger, sykepleiere, jordmødre og tannleger som mistenker eller påviser et tilfelle av en varslingspliktig sykdom skal jf. MSIS-forskriften § 3-2 (lovdata.no) umiddelbart varsle kommunelegen.
Se liste over varslingspliktige sykdommer i merknaden til MSIS-forskriften § 3-1 (lovdata.no) (helt nederst i forskriften).
Når en innsatt har fått påvist eller det antas at vedkommende har allmennfarlig smittsom sykdom, skal behandlende lege:
- Varsle fengselets ledelse, og veilede kriminalomsorgen i oppfølgende tiltak innenfor rammene av samtykke fra den (antatt) smittede, eventuelt innenfor rammene av unntak fra taushetsplikten, se smittevernloven § 2-2. Se også kriminalomsorgens Retningslinjer for hygiene og smittevern i kriminalomsorgen (kriminalomsorgen.no).
- snarest mulig gi individuell smittevernveiledning til innsatte jf. smittevernloven § 2-1 (lovdata.no).
- iverksette nødvendige undersøkelser, behandling og smitteoppsporing der det er aktuelt, se smittevernloven § 3-6.
- tilrettelegge for at innsatte som blir oppgitt som smittekontakter, får diskré, adekvat og forsvarlig oppfølging uten forsinkelser.
- vurdere hvilke opplysninger som kan eller skal videreformidles til andre, inkludert innsatte og kriminalomsorgen, for å avverge smittespredning.
- Innhente samtykke til informasjonsdeling fra den (antatt) smittede dersom det er nødvendig å dele taushetsbelagte opplysninger for å forebygge videre smitte. Dersom det ikke er mulig å innhente samtykke, kan det gjøres unntak fra taushetsplikten, se smittevernloven § 2-2 (lovdata.no).
Fengselets størrelse, antall innsatte, innsattes nærhet til hverandre og fengselsbyggets fysiske rammer bør hensyntas i vurderingen. Det nevnte bør også hensyntas i vurderingen av hvor raskt tiltak settes inn.
Vaksinasjon
I fengsel lever innsatte ofte tett med andre innsatte, noe som medfører stor risiko for å bli smittet eller å smitte andre. Uvaksinerte innsatte bør tilbys vaksinasjon i tråd med Folkehelseinstituttet sine anbefalinger (fhi.no)
De viktigste vaksinene å tilby innsatte er:
- Hepatitt A og B vaksine
- vaksinering mot difteri, tetanus og kikhoste i henhold til nasjonal anbefaling for hele befolkningen (hvert 10. år for boosterdose, eller grunnvaksinasjon der innsatte mangler dette)
- meslingvaksine i henhold til nasjonal anbefaling (alle som ikke er vaksinert eller har hatt meslinger)
Innsatte i risikogrupper bør i tillegg tilbys:
- influensavaksine
- vaksine mot covid-19
Se også Folkehelseinstituttets vaksinasjonshåndbok (fhi.no) og rundskriv I-2/2011 «Endrede retningslinjer for immunisering mot hepatitt A og B som refunderes av Folketrygden (regjeringen.no).
Tuberkulose
Innsatte som kommer fra land med høy og særlig høy forekomst av tuberkulose (fhi.no) har i tråd med forskrift om tuberkulosekontroll § 3-1 plikt til å la seg undersøke dersom de skal oppholde seg mer enn 3 måneder i landet. Det er Helsedirektoratet som fastsetter hvilke land som inngår i listen over land med høy forekomst av tuberkulose. Se tuberkuloseveilederen (fhi.no) for forebygging, utredning og behandling av tuberkulose.
Plikten til å la seg undersøke gjelder også når det er mistanke om at innsatte er eller har vært utsatt for risiko for å bli smittet med tuberkulose. Undersøkelsen skal jf. forskrift om tuberkulosekontroll § 3-2 (fhi.no) gjennomføres så snart som mulig.
Forebyggende tiltak mot blodsmitte
Hvis helse- og omsorgstjenesten gjøres kjent med at innsatte har injisert rusmidler, har infeksjoner grunnet stikkuhell eller har vært disponert for blodsmitte, kan dette følges opp i tråd med smittevernhåndboken: Stikkuhell på sprøyter og andre blodeksponeringer (fhi.no).