Den kommunale helse- og omsorgstjenesten varsles om alle isolerte, herunder varetektsinnsatte, innsatte som er besluttet utelukket fra fellesskap og innsatte som er selvisolert, og holde oversikt over disse.
Når den kommunale helse- og omsorgstjenesten får varsel, skal legen eller annet helsepersonell fra den kommunale helse- og omsorgstjenesten uavhengig av innsattes initiativ eller kriminalomsorgens vurdering, oppsøke den isolerte så raskt som mulig for å kartlegge innsattes behov for helsehjelp. Hastegraden vurderes konkret ut fra den innsattes ønsker og behov, helsepersonellets kjennskap til vedkommende og opplysninger fra fengselet om vedkommendes helsetilstand.
Tilsyn og oppfølging relatert til omfanget av isolasjon
Innsatte som isoleres i 22 timer eller mer per døgn skal tilses av helsepersonell
- minst én gang i døgnet, også i helger og på helligdager
- hyppigere enn én gang i døgnet dersom en lege vurderer at innsattes fysiske og psykiske helsetilstand, behov for helsehjelp, grad og form for isolasjon tilsier det
Innsatte som isoleres store deler av døgnet (men mindre enn 22 timer) skal følges opp av helsepersonell
- lege bør etter faglig vurdering lage en plan for hyppigheten av videre oppfølging av helsepersonell.
- hyppigheten avpasses etter den innsattes helsetilstand, alder, ønsker og grad av isolasjon.
Hvis mulig, etterkommer den kommunale helse- og omsorgstjenesten innsattes ønske om undersøkelse eller besøk fra et bestemt helsepersonell, som vedkommende har god relasjon til.
Dersom innsatte ikke ønsker å snakke med helsepersonellet, gjøres en vurdering av videre oppfølging eller behov for utredning basert på observasjon og dialog med ansatte fra kriminalomsorgen.
Den kommunale helse- og omsorgstjenesten bør gi innsatte i isolasjon informasjon om hvordan innsatte kan kontakte den helse- og omsorgstjenesten utover planlagt tilsyn eller oppfølging, dersom det skulle være behov for det.
Helse- og omsorgstjenesten har ikke noen rolle i beslutningen om bruk av isolasjon, men skal utelukkende vurdere behov for helsehjelp og gi beskjed om eventuelle helsemessige bekymringer for den innsatte til fengselslederen, se anbefaling om varsling om helseskadelige soningsforhold.
Samarbeid om innsatte i isolasjon
Den kommunale helse- og omsorgstjenesten bør ta initiativ til å utarbeide felles rutiner med kriminalomsorgen som beskriver hvordan innsatte i isolasjon kan komme i kontakt med helse- og omsorgstjenesten utover fastsatte møtepunkter.
Den kommunale helse- og omsorgstjenesten, spesialisthelsetjenesten og kriminalomsorgen bør ha felles rutiner som beskriver ansvar, roller og samarbeid for oppfølging under isolasjon.
Oppfølging fra andre etater, for eksempel kriminalomsorgen, vil ikke erstatte tilsyn, oppfølging og behandling fra helsepersonell.
Den kommunale helse- og omsorgstjenesten bør delta når kriminalomsorgen planlegger og utarbeider sine tilbud til isolerte, både på system- og individnivå. Dette for å bidra til forebygging av isolasjonsskader.
Den kommunale helse- og omsorgstjenesten bør melde til fengselslederen hvis innsatte som er isolerte tar skade av isolasjon, i tråd med anbefaling om varsling om helseskadelige soningsforhold.