Den kommunale helse- og omsorgstjenesten skal oppsøke innsatte i sikkerhetscelle eller sikkerhetsseng så raskt som mulig og følge opp vedkommende minst én gang om dagen, også i helger og helligdager
Veileder til lov og forskrift inneholder fortolkning og veiledning til lov- og forskriftsbestemmelser
Den kommunale helse- og omsorgstjenesten har ingen rolle i kriminalomsorgens beslutning om bruk av tvangsmidler, men skal utelukkende vurdere behov for helsehjelpog tydelig formidle eventuelle helsemessige anbefalinger. Når kriminalomsorgen vurderer behov for bruk av tvangsmidler, skal de, så vidt mulig innhente uttalelse fra en lege som skal tas med i vurderingen.
Dersom uttalelse fra lege ikke er innhentet før sikkerhetscelle eller sikkerhetsseng tas i bruk, skal kriminalomsorgen snarest varsle en lege som kan gi råd til kriminalomsorgen om videre oppfølging av den innsatte, jf. straffegjennomføringsloven § 38 tredje ledd (lovdata.no)med tilhørende retningslinjer.
Helsepersonell bør oppsøke den innsatte så snart som mulig for å vurdere den innsattes behov for helsehjelp. Kravet til faglig forsvarlighet vil etter en konkret vurdering av den innsattes helsetilstand kunne føre til tettere oppfølging fra helsepersonell enn tilsyn én gang per dag.
Den kommunale helse- og omsorgstjenesten skal holde oversikt over alle innsatte som er underlagt sikkerhetscelle eller sikkerhetsseng.
Ved opphør av tvangsmiddelbruk bør den kommunale helse- og omsorgstjenesten være oppmerksom på senskader.
Samarbeid om innsatte ved bruk av sikkerhetscelle og sikkerhetsseng
Den kommunale helse- og omsorgstjenesten bør være oppmerksom på at innsatte i sikkerhetscelle og sikkerhetsseng har begrensede muligheter til å melde fra om behov for helsehjelp. Den kommunale helse- og omsorgstjenesten bør derfor ta initiativ til å utarbeide felles rutiner med kriminalomsorgen som beskriver hvordan innsatte i sikkerhetscelle og sikkerhetsseng kan komme i kontakt med helse- og omsorgstjenesten utover faste møtepunkter.
Den kommunale helse- og omsorgstjenesten, spesialisthelsetjenesten og kriminalomsorgen bør ha felles rutine som beskriver ansvar, roller og samarbeid for oppfølging før, under og etter bruk av sikkerhetscelle og sikkerhetsseng.
Helsepersonell har en sentral rolle overfor innsatte ved bruk av sikkerhetscelle og sikkerhetsseng fordi begrunnelsen er knyttet til selvskading og selvmordsrisiko, og fordi bruk av sikkerhetsseng utgjør en risiko for helseskade.
Helsepersonellet dokumenterer tilsyn og oppfølging, herunder årsaken til bruk av tvangsmidlet, tiltakets varighet og eventuelle negative helseeffekter, i elektronisk pasientjournal, jf. helsepersonelloven (lovdata.no) §§ 39 og 40. Eventuelle skader dokumenteres med bilder.
Oppfølging av innsatte i sikkerhetsseng og sikkerhetscelle:
Helsepersonell kontakter den innsatte så raskt som mulig. Hastegraden vurderes konkret ut fra den innsatte sine behov, helsepersonellets kjennskap til vedkommende og opplysninger fra fengselet om helsetilstanden.
Ved behov for eller mistanke om behov for helsehjelp fra spesialisthelsetjenesten, se anbefaling om isolasjon.
Sivilombudet avdekket store svakheter ved tilsyn fra helsepersonell ved bruk av sikkerhetsseng, noe som vil kunne medføre fare for krenkelse av EMK art. 3 (Temarapport 2020).
Manglende tilsyn fra helsepersonell ved bruk av sikkerhetscelle ble kritisert av Europarådets torturkomité etter deres besøk til Norge i 2018. Komiteen anbefalte innføring av tiltak for å sikre at en ansatt i helsetjenesten alltid besøker de som er innsatt på sikkerhetscelle eller sikkerhetsseng. Det skal gjøres så snart som mulig etter at vedkommende er informert om plasseringen, og det skal være minst ett besøk daglig fram til plasseringen avsluttes. Videre at dette skjer systematisk og uavhengig av fengselsansattes vurderinger.
Helsedirektoratet (2024). Den kommunale helse- og omsorgstjenesten skal oppsøke innsatte i sikkerhetscelle eller sikkerhetsseng så raskt som mulig og følge opp vedkommende minst én gang om dagen, også i helger og helligdager [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (lest 21. november 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/helse-og-omsorgstjenester-til-innsatte-i-fengsel-horingsutkast/den-kommunale-helse-og-omsorgstjenestens-oppfolging-av-innsatte-under-oppholdet-i-fengsel/den-kommunale-helse-og-omsorgstjenesten-skal-oppsoke-innsatte-i-sikkerhetscelle-eller-sikkerhetsseng-sa-raskt-som-mulig-og-folge-opp-vedkommende-minst-en-gang-om-dagen-ogsa-i-helger-og-helligdager