§ 9. Måltider og spisetid
Måltider i barnehager, skoler og skolefritidsordninger er viktig for barn og elevers helse, trivsel og for det sosiale og pedagogiske miljøet i virksomheten.
Måltidets sosiale funksjon
Virksomheten skal sørge for gode rammer for måltider som ivaretar måltidets sosiale funksjoner, og lokalene det spises i bør være utformet for å ivareta dette. Det bør legges til rette for at barn og elever kan delta i sosiale fellesskap under måltidet og at de kan nyte maten sin, enten den er medbrakt eller tilbudt. Voksnes deltakelse i måltidet kan fremme økt fellesskap mellom barn, elever og voksne.
Voksne i barnehagen og skolen kan påvirke barn og elevers forhold til mat og måltider gjennom hva de selv spiser og drikker og hva de formidler om både mat og ernæring og om hvordan man skal omgås under måltidet. Virksomheten bør legge vekt på et helsefremmende kosthold og bygge på Helsedirektoratets kostråd.
Bruk av skjerm eller annen underholdning under måltidet kan forstyrre spisingen og måltidets sosiale funksjon.
Tid og ro til å spise
Virksomheten skal sørge for at barn og elever får tilstrekkelig tid og ro til å spise. Spisetiden bør være på minimum 30 minutter i barnehagen, og minimum 20 minutter i skolen og skolefritidsordninger. Tid til forberedelser, som håndvask, og opprydding, kommer i tillegg.
For mer veiledning vises det til nasjonal faglig retningslinje for:
Matallergier
Lagring, tilberedning og servering av mat i virksomheten må skje i samsvar med råd og regelverk fra Mattilsynet (matportalen.no), herunder hensynet til matallergi (matportalen.no) og merking av allergener (mattilsynet.no).
Virksomheten må ha rutiner som ivaretar hensynet til matallergi og matintoleranser. Tilrettelegging for barn og unge med matallergi og håndtering av matallergi er beskrevet i Helsedirektoratets råd om håndtering av matallergi i barnehagen og skolen.
Mat- og håndhygiene
Det er viktig med god håndhygiene ved tilberedning av mat og før måltidet, samt at mat som ikke skal spises med en gang, kjøles ned raskt.
Mattilsynet har råd knyttet til matservering i barnehager og skolefritidsordninger (mattilsynet.no). Mattilsynet har også laget en veiledning om trygg mat i barnehager (PDF, mattilsynet.no).
Skoler og barnehager som har et serveringstilbud, må følge matloven (lovdata.no) ved matservering.
Spesielt for barnehager
De fleste barn i Norge går i barnehage. I løpet av en vanlig hverdag inntar barnet mellom 40 og 60 prosent av sitt energiinntak i barnehage.
Spisetiden bør være minimum på 30 minutter i barnehagen. Det skal skapes en god ramme rundt måltidene og barna skal ha nok tid til å spise maten sin.
Ifølge forskrift om rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver (rammeplanen) (lovdata.no) skal barnehagen ha en helsefremmende og forebyggende funksjon og bidra til å utjevne sosiale forskjeller og gi barna grunnlag for å utvikle matglede og sunne helsevaner.
Helsedirektoratets nasjonale faglige retningslinje for mat og måltider i barnehagen bør legges til grunn ved matservering slik at den ernæringsmessige verdien av måltidet sikres. Det anbefales blant annet at det legges til rette for minst tre faste måltider om dagen med maksimum 3 timers mellomrom og minimum 30 minutters spisetid. Maten bør varieres over tid for å gi forskjellige smaksopplevelser og næringsstoffer. «Bra mat i barnehagen» er et pedagogisk materiale utarbeidet av Helsedirektoratet med råd og tips om mat i barnehagen.
Matjungelen Barnehage (matjungelen.no) er et gratis aktivitetsprogram som inneholder en verktøykasse for personalet, aktivitetsopplegg for barna og oppskrifter til bruk i barnehagen.
Fiskesprell – et nasjonalt kostholdsprogram (fiskesprell.no) formidler kunnskap og inspirasjon om barn og sjømat gjennom kurs, materiell og støtte.
Spesielt for skoler
Virksomheten skal sørge for gode rammer for måltider som ivaretar måltidets sosiale funksjoner.
Det skal skapes en god ramme rundt måltidene og elevene skal ha nok tid til å spise maten sin. Spisetiden bør være minimum 20 minutter i skolen.
Skolen bør ha ordninger som sikrer elevene daglig tilgang til melk og frukt eller grønnsaker, samt mat til de som ikke har med seg matpakke hjemmefra. Skolen bør ikke tilby brus, godteri, potetgull og annen snacks. Bakevarer og andre produkter med mye sukker og/eller fett bør forbeholdes spesielle anledninger.
Retningslinjen gjelder for barneskoler, SFO, ungdomsskoler og videregående skoler. I barne- og ungdomsskoler bør ikke drikke tilsatt koffein tilbys. For videregående skoler er råd for kantiner inkludert.
Spesielt for skolefritidsordninger
Spisetiden bør minimum være 20 minutter. Nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider i skolen bør legges til grunn.
SFO skal i henhold til rammeplan for skolefritidsordningen (lovdata.no) legge til rette for daglige måltider som gir barna grunnlag for å utvikle matglede, fellesskapsfølelse og gode helsevaner. Når mat blir servert i SFO, bør SFO legge vekt på et helsefremmende kosthold og bygge på Helsedirektoratets kostråd, samt legge vekt på bærekraftige matvaner og forbruk. SFO skal ha gode rutiner for hygiene og avfallshåndtering og bør formidle disse til barna. Å lage mat sammen i SFO kan gi barna erfaring med hvordan de selv kan lage enkle og sunne måltider, og hvordan de sammen med andre kan skape trivelige rammer rundt måltidet. Se mer veiledning hos Utdanningsdirektoratet om mat og måltidsglede i SFO (udir.no).
Matjungelen SFO (matjungelen.no) er et gratis aktivitetsprogram som inneholder blant annet en kompetansehevingspakke for SFO-ansatte og aktivitetsopplegg for barna. Matjungelen er forankret i rammeplanen for SFO og utviklet spesifikt for SFO som arena.
Fiskesprell – et nasjonalt kostholdsprogram (fiskesprell.no) formidler kunnskap og inspirasjon om barn og sjømat gjennom kurs, materiell og støtte.