Kjørevurdering er obligatorisk ved dobbeltsyn (§ 9 nr. 3) eller tap av syn på ett øye for førerkortgruppe 1 (§ 9 nr. 5), og ved nylig konstatert betydelig reduksjon av syn på ett øye for førerkortgruppe 2 og 3 (§ 9 nr. 4). Det er også krav til gjennomført kjørevurdering før øyelege vurderer om det kan gjøres unntak fra kravet til synsstyrke eller synsfelt for førerkortgruppe 1 etter § 11. I tillegg til disse obligatoriske tilfellene, kan legen anmode statsforvalteren om å få gjennomført en kjørevurdering, dersom legen er i tvil om en pasient oppfyller synskravene i forskriften.
Obligatorisk kjørevurdering etter § 9 nr. 3 til 5
Dette gjelder kjørevurdering som foretas etter bestemmelsene i førerkortforskriften vedlegg 1 § 9 nr. 3 til 5:
- Førerkortgruppe 1: Ved dobbeltsyn (§ 9 nr. 3) eller ved tap av syn på ett øye (§ 9 nr. 5)
- Førerkortgruppe 2 og 3: Ved nylig konstatert betydelig reduksjon av syn på ett øye (§ 9 nr. 4)
I disse tilfellene skal søker henvende seg direkte til trafikkstasjonen for kjørevurdering etter å ha fått Helseattest førerett – syn (PDF). Krav til kjørevurdering gjelder ved første gangs utstedelse av helseattest etter synssvekkelse som kommer inn under § 9 nr. 3 til 5.
Fremgangsmåte og saksgang: I tilfellene som gjelder førerkortgruppe 1 (§ 9 nr. 3 eller 5) skal lege eller optiker attestere at søker har tilfredsstillende generell synsfunksjon. I tilfellet som gjelder førerkortgruppe 2 og 3 (§ 9 nr. 4), skal slik attestasjon gjøres av øyelege.
Deretter skal søker oppsøke trafikkstasjonen direkte med helseattesten. Trafikkstasjonen vil da se av helseattesten at det skal gjennomføres kjørevurdering for å vurdere om helsekravet er oppfylt. Ved bestått resultat vil trafikkstasjonen fatte vedtak og førerkort kan utstedes. Dersom kjørevurderingen ikke bestås, vil trafikkstasjonen avslå søknaden om førerett, da helsekravet ikke er oppfylt. Et slikt vedtak kan påklages til Vegdirektoratet.
Obligatorisk kjørevurdering etter § 11, ved ikke oppfylte helsekrav til synsstyrke eller synsfelt
Etter denne bestemmelsen kan det unntaksvis - "i helt spesielle tilfeller" - og etter uttalelse fra øyelege, gis førerett i førerkortgruppe 1 selv om kravene til synsstyrke eller synsfelt ikke er oppfylt. Det er en forutsetning at synsfunksjonen ikke er ytterligere svekket på grunn av andre forhold.
Fremgangsmåte og saksgang: Legen sender en anmodning om kjørevurdering til statsforvalteren (DOC). Statsforvalteren gjør en selvstendig vurdering av anmodningen og sender den eventuelt videre til Statens vegvesen. Sensor ved en trafikkstasjon gir en sakkyndig uttalelse etter gjennomført kjørevurdering med en konklusjon om førerett anbefales eller ikke.
Kjørevurdering er i § 11 et tilleggsvilkår til vurderingen fra øyelege. Resultatet av kjørevurderingen sendes til øyelegen og skal inngå i legens vurdering av om det i dette tilfelle kan utstedes helseattest. Øyelegen må deretter krysse av under punkt G (på side 2 i "Helseattest førerett – syn") om vilkårene i § 11 er oppfylt.