Generelt helsekrav (søvnsykdommer)
Påtrengende søvnighet og ukontrollerbar søvn medfører betydelig økt trafikksikkerhetsrisiko og er uforenlig med føring av motorvogn.
Definisjoner
- Med påtrengende søvnighet menes her en uimotståelig søvntrang på dagtid eller en tendens til å døse av eller sovne under føring av motorvogn.
- Med tilfredsstillende symptomkontroll menes at pasienten har god kontroll over sykdommen og ikke opplever påtrengende søvnighet på dagtid.
- Med ukontrollerbar søvn menes at pasienten sovner uten at vedkommende er i stand til å forhindre at det skjer.
Legens vurdering skal først og fremst avdekke om påtrengende søvnighet på dagtid eller ukontrollerbar søvn hos søker kan opptre under kjøring. Slik kartlegging av søvnighet vil være basert på anamnese og opplysninger f.eks. om kjøreuhell forårsaket av søvnighet eller gjentatte episoder med tendens til å sovne under kjøring. Apné-hypopnéindeks (AHI) over 15 vil i mange tilfelle gi påtrengende søvnighet på dagtid. Da gjelder egne bestemmelser.
Det presiseres at moderat og alvorlig obstruktivt søvnapné-syndrom (OSAS) foreligger når apné-hypopnéindeks er over 15 og det foreligger søvnighet. Dette må ikke forveksles med diagnosen obstruktiv søvnapné (OSA) som kan stilles uten vurdering av søvnighet ved AHI >15. Dette er nærmere omtalt under moderat og alvorlig obstruktivt søvnapnésyndrom.
Rapporten fra «The Obstructive Sleep Apnoea Working Group» i 2013 (nedsatt av EU), beskriver ESS-skår på 15 eller høyere som alvorlig søvnighet. En høy ESS-skår må vurderes sammen med anamnestiske opplysninger for å avklare om føring av motorvogn innebærer en trafikksikkerhetsrisiko.
Førerkortinnehaver har plikt til å gi legen så fullstendige opplysninger som mulig om sin helsetilstand, jf. vedlegg 1 § 6. Han eller hun har også plikt til å avstå fra kjøring og oppsøke lege for undersøkelse før videre kjøring finner sted, dersom det er grunn til å tvile på om kjøring kan skje på en trafikksikker måte, jf. § 2.
Påtrengende søvnighet på dagtid kan gi svekket bevissthet under kjøring og utgjør da en trafikksikkerhetsrisiko. Pasienten må informeres om at han eller hun ikke har førerett ("muntlig kjøreforbud") så lenge helsekravet ikke er oppfylt, og ikke bør kjøre før a) tilstanden er utredet og b) legen vurderer at pasienten har tilfredsstillende symptomkontroll.
Dersom en fører blir involvert i kjøreuhell der søvnighet er medvirkende årsak, bør føreren henvises til avdeling i spesialisthelsetjenesten med kompetanse på behandling og oppfølging av slike tilstander. Det samme gjelder dersom pasienten selv rapporterer om ukontrollerbar søvn eller påtrengende søvnighet under kjøring.
Siste faglige endring: 21. juli 2022 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2020). Generelt helsekrav (søvnsykdommer) [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 21. juli 2022, lest 23. desember 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/forerkortveileder/sovnsykdommer-23-24/generelt-helsekrav-sovnsykdommer