Gjentatt eller vedvarende bruk av rusmidler og legemidler til rusformål
Veileder til lov og forskrift inneholder fortolkning og veiledning til lov- og forskriftsbestemmelser
Forskriftstekst
Rusmidler: Helseskadelig bruk som gir økt trafikksikkerhetsrisiko, eller avhengighet av illegale, rusgivende stoffer, eksempelvis:
Cannabis
Amfetamin/Metamfetamin
Heroin
Kokain
Ecstasy
LSD og hallusinogener.
Legemidler: Gjentatt eller vedvarende bruk av legemidler til rusformål.
Førerkortgruppe 1
Helsekrav oppfylt etter seks måneders rusfrihet dokumentert ved egnede prøver.
Helseattest kan deretter gis med anbefaling om førerett for inntil ett år av gangen i tre år forutsatt at umeldte kvartalsvise kontroller viser fortsatt rusfrihet.
Helseattest kan deretter gis med anbefaling om førerett for inntil fem års varighet, før førerett kan gis med vanlig varighet.
Førerkortgruppe 2 og 3
Helsekrav oppfylt etter tre års rusfrihet dokumentert ved egnede prøver.
Helseattest kan deretter gis med anbefaling om førerett for inntil ett år av gangen i tre år forutsatt at umeldte kvartalsvise kontroller viser fortsatt rusfrihet.
Helseattest kan deretter gis med anbefaling om førerett for inntil fem års varighet.
Førerkortforskriften Vedlegg 1 § 36 annet ledd nr. 2
Listen over rusmidler i bestemmelsen er ikke uttømmende. Det innebærer at mange flere typer illegale rusgivende stoffer vil være omfattet av bestemmelsen.
Hvordan vurdere om helsekravet er oppfylt
Helsekravet er ikke oppfylt ved «helseskadelig bruk som gir økt trafikksikkerhetsrisiko» eller ved «avhengighet av illegale rusgivende stoff[er]». Med «helseskadelig bruk som gir økt trafikksikkerhetsrisiko» menes en rusbruk som påvirker helsen slik at det går ut over evnen til sikker bilkjøring, både når vedkommende er påvirket av middelet og når vedkommende ikke er påvirket (f. eks. endret atferd, svekket kognitiv funksjon).
Det er ingen klar grense for når rusbruk er av en slik art, men det må gjøres en helhetlig og skjønnsmessig vurdering av om helsekravet er oppfylt utfra sykehistorie, rusmiddelanamnese, komparentopplysninger, klinisk undersøkelse, jobbsituasjon, skadehistorikk og resultater av supplerende undersøkelser. Se kartleggingsverktøy (DUDIT o.l.) for rusmiddelproblemer (rop.no). Samtidig bruk av vanedannende legemidler og rusmidler gir en vesentlig økt trafikksikkerhetsrisiko og kan underbygge at helsekravet ikke er oppfylt. Ved innleggelse i rusinstitusjon grunnet avhengighet vil som regel helsekravet ikke være oppfylt.
Med «gjentatt eller vedvarende bruk av legemidler til rusformål» menes et bruksmønster der legemidler har vært brukt til rusformål ved flere anledninger eller der dette har vedvart over tid. Det forutsettes at den totale bruken av legemidler anses å påvirke trafikksikkerheten, også når søkeren ikke er påvirket av middelet.
Det må skilles mellom bruk etter legens forskrivning og anbefaling, og bruk til rusformål. Momenter som kan tyde på bruk til rusformål er f. eks. bruk av legemidler forskrevet til andre, bruk av legemidler i høyere doser eller over lengre tid enn det legen har forskrevet, bruk av legemidler kjøpt på det illegale markedet eller legemidler kjøpt eller forskrevet i utlandet. Det er egne helsekrav for enkelte legemidler som kan påvirke kjøreevnen (§ 36 annet ledd nr. 4 til 7) når legemiddelet brukes i tråd med legens forskrivning.
Ved tvil om helsekravet er oppfylt
Ved tvil om helsekravet er oppfylt vil det ofte være grunn til å be pasienten avstå fra å kjøre frem til dette er avklart ("muntlig kjøreforbud"), men det må gjøres en individuell vurdering basert på de opplysningene som foreligger. Lege/psykolog må informere pasienten om at det etter vegtrafikkloven ikke er tillatt å føre motorvogn dersom helsekravene ikke er oppfylt. Mal: Helsekrav ikke oppfylt - til fører. Pasienten har ansvar for at helsekravene er oppfylt ved kjøring (førers ansvar).
Dersom førerkortinnehaver ikke vil medvirke til undersøkelser eller prøver for å avklare om helsekravet er oppfylt, bør vedkommende informeres om at det vil kunne trekke i retning av at helsekravet vurderes som ikke oppfylt, og at det må sendes melding til statsforvalteren. (mer om meldeplikt under)
Når helsekravet ikke er oppfylt
Når legen/psykologen vurderer at helsekravet ikke er oppfylt, må det gjennomføres et kontrollopplegg som dokumenterer sammenhengende rusfrihet i minst seks måneder (se nedenfor). Pasienten må informeres om at kjøring ikke er tillatt i denne perioden ("muntlig kjøreforbud"). Mal: Helsekrav ikke oppfylt - til fører. Helsekravet er tidligst oppfylt igjen etter det har gått seks måneder med sammenhengende dokumentert rusfrihet.
Når skal det sendes melding til statsforvalteren?
Meldeplikten utløses for tilstander som varer, eller vurderes å vedvare lenger enn 6 måneder. Utgangspunktet for beregning av de seks månedene er fra da lege eller psykolog blir kjent med at pasienten ikke oppfyller helsekravet. Rushistorikk kan likevel være et moment i vurderingen av om pasienten vil oppfylle helsekravet innen seks måneder.
Dersom legen/psykologen vurderer at tilstanden kan bringes under kontroll med dokumentert rusfrihet i de neste seks månedene, inntrer ikke meldeplikten til statsforvalteren. Det forutsetter at pasienten samarbeider med lege om oppfølging og kontroll, og straks avslutter rusbruken. Selv om det ikke sendes melding til statsforvalteren, er helsekravet ikke oppfylt før det har gått minst seks måneder, og kjøring er ikke tillatt i denne perioden.
Dersom legen /psykologen vurderer at tilstanden vil vedvare utover seks måneder, eller det viser seg at det ikke kan dokumenteres rusfrihet i seksmåneders-perioden, skal det sendes melding til statsforvalteren. Det må gjøres en helhetlig vurdering av relevante opplysninger og om disse tilsier at tilstanden vil vedvare utover seks måneder fra legen/psykologen ble kjent med at helsekravet ikke var oppfylt. Relevante momenter er blant annet tilstandens alvorlighet, behov for behandling og rushistorikk.
Når helsekravet ikke er oppfylt kreves det minst seks måneder med dokumentert rusfrihet med egnede prøver, før helsekravet igjen er oppfylt. Mer om «egnede prøver» under. Lege/psykolog må informere pasienten om at kjøring ikke er tillatt i denne perioden ("muntlig kjøreforbud").
Med «rusfrihet» menes totalavhold fra illegale stoffer og/eller bruk av vanedannende legemidler, ut over legemiddelbruk som eventuelt måtte være etter avtale med behandlende lege.
Manglende medvirkning eller unndragelse av kontroller i denne seksmåneders-perioden vil vanligvis utløse meldeplikt til statsforvalteren. Det skal gjøres en individuell vurdering, men pasienten bør informeres om at det må påregnes at det da må sendes melding til statsforvalteren. Brudd på oppfølgingsregimet eller unndragelse av kontroller vil også medføre at prøveperioden må starte på nytt, slik at man kan dokumentere sammenhengende rusfrihet. Mer om manglende medvirkning.
Ved påvist misbruk eller "sprekk" i denne seksmåneders-perioden vil meldeplikten være utløst.
Når helsekravet igjen er oppfylt
Når helsekravet igjen er oppfylt, kan helseattest gis med begrenset varighet iht. forskriften, forutsatt at umeldte kvartalsvise kontroller viser fortsatt rusfrihet. Der det ved slike kontroller påvises misbruk, må det gjøres en ny vurdering av om helsekravet fortsatt er oppfylt. Hvis helsekravet ikke er oppfylt, må man tilbake til et tettere oppfølgingsregime og dokumentere rusfrihet i seks nye måneder. Det må sendes melding til statsforvalteren dersom tilstanden vurderes å vedvare mer enn seks måneder.
Dokumentasjon av rusfrihet ved «egnede prøver»
Prøvene må innledningsvis tas med tilstrekkelig korte intervaller slik at eventuelt misbruk avdekkes. Behandlende lege kan etter hvert justere frekvensen på prøvetaking hvis legen har tillit til at søker holder seg rusfri. Forslag til prøvetaking innledningsvis:
Urinprøve eller spyttprøve 3 ganger per uke (eks. mandag, onsdag og fredag) til bred rusmiddelscreening vil utelukke inntak av de fleste rusmidler med stor grad av sikkerhet.
For benzodiazepiner er urin- eller spyttprøve 1-2 ganger per uke tilstrekkelig.
For cannabis vil urinprøve 1 gang per uke være tilstrekkelig. I spytt har cannabis kortere påvisningstid slik at prøve bør tas 2 ganger per uke.
Dersom det avtales prøvetaking 1 gang per uke, bør det gjennomføres stikkprøver i tillegg.
Alternativt kan man bruke et kontrollopplegg som kun baseres på stikkprøver. Ved stikkprøver må pasienten forplikte seg til å avlevere urin- eller spyttprøve til rusmiddelscreening på 24 timers varsel eksempelvis 10-20 ganger i løpet av et år.
Siden det foreløpig er mindre erfaring med fortolkning av spyttprøver enn urinprøver, bør urintesting være førstevalg. Spytt kan benyttes som alternativ hvis forholdene ikke ligger til rette for å gjennomføre observert vannlating, eller pasienten motsetter seg eller har problemer med å gjennomføre dette
Håranalyser vil ikke kunne utelukke bruk av de vanligste misbruksstoffer med tilstrekkelig høy sikkerhet, og negative hårprøver kan ikke utelukke sporadisk bruk. Det anbefales derfor stikkprøver i urin i tillegg til hårprøver for å sikre rusmiddelscreening som kan utelukke inntak av de vanligste rusmidlene med tilstrekkelig høy sikkerhet. Det enkelte prøveopplegg som inkluderer hårprøver bør avtales med laboratoriet som skal utføre analysene.
Hurtigtester vil ikke være en egnet prøve for å dokumentere rusfrihet på grunn av usikkerhet knyttet til resultatet og fortolkningsproblemer.
Hvis man vil vurdere størrelsen på inntaket, anbefales stikkprøve for serumkonsentrasjonsmåling. Det er generelt bedre korrelasjon mellom dose og serumkonsentrasjon enn mellom dose og urinkonsentrasjon. For mer informasjon om prosedyrer for rusmiddeltesting, se veileder IS-2231.
For mer utfyllende beskrivelse av regimer og forslag til oppfølging av rusmiddelmisbruk, se Forslag til kontrollopplegg i førerkortsaker. Dokumentet inneholder forslag til oppfølgingsregimer, og representerer nødvendigvis ikke noe minstekrav til prøvetype og -hyppighet.
Helsedirektoratet (2020). Gjentatt eller vedvarende bruk av rusmidler og legemidler til rusformål [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (lest 28. januar 2025). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/forerkortveileder/midler-som-kan-pavirke-kjoreevnen-35-37/gjentatt-eller-vedvarende-bruk-av-rusmidler-og-legemidler-til-rusformal